Dél-Afrikai felfedezőtúra


Dél Afrikai felfedezőút nagyobb térképen

Vegyen részt egy különleges afrikai kalandtúrán! Fedezze fel Lesothót, Szváziföldet és barangolja körbe a Dél Afrikai Köztársaság változatos és különleges tájait. Szafarikra invitáljuk számos lehetőséggel a vadállatok megfigyelésére, és az afrikai kultúra egy szeletét és a helyiek életvitelét is közelről ismerheti meg, miközben kalandos és extrém programokon is részt vehet.

Dél-afrikai Köztársaság - 20 nap

2016-os indulások: minden pénteken és minden második kedden Johannesburg városából.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy mivel az utazások kiscsoportosak (max. 18 fő), ezért a bungalós (nem sátras) elhelyezésű utak nagyon gyorsan betelnek. Kérjük, minél hamarabb, akár hónapokkal a tervezett utazás előtt jelezzék részvételi szándékukat.

Résztvevők száma:Részvételi díj (Ft/fő) / Egyágyas felár:
Angolul vagy németül vezetett csoporthoz csatlakozva, indulás: minden héten689 000 Ft/fő / 80 000 Ft
Az ár tartalmazza: 
 • Szállást az említett helyeken
 • A felsorolásban szereplő étkezéseket
 • A helyszínek közötti utazásokat busszal/terepjáróval
 • Benzinköltségeket, útdíjakat és úthasználati engedélyeket
 • Belépőjegyeket az alap programokra
 • Helyi idegenvezetőt
 • A programcsomagot
   

„Programcsomag”:

- Moholoholo rehabilitation centre látogatás
- St. Lucia hajókirándulás
- Hluhluwe szafari
- Lesotho-i iskola meglátogatása
- Tsitsikamma National Park belépő
- Cango Caves „basic tour” barlangtúra
- Spier borkóstolás és gepárd központ belépő
 

Az ár nem tartalmazza: 
 • Repülőjegy árát és a reptéri illetéket a Budapest-Johannesburg és Cape Town-Budapest útvonalakon (kb. 250 000 Ft/fő)
 • Vízumokat, melyeket az irodában lehet intézni
 • Borravalókat
 • Személyes jellegű kiadásokat
 • A fakultatív programokat
 • BBP és stornó biztosításokat (irodánkban is megkötheti őket) 
Részletek: 

 

1. nap: Budapest – Johannesburg  
Indulás Budapest Ferihegyről, utazás repülővel Johannesburgba, érkezés után bejelentkezés a Belvedere Estate Lodge-ba http://belvedereestate.co.za/
Éjszaka Johannesburgban.
 

2. nap: Johannesburg – Klaserie (R, E, V)
Reggeli után elhagyjuk Johannesburgot, és a Panorama route mentén utazunk tovább, ami Dél Afrika egyik leglátványosabb útvonala. Az este folyamán egy tradicionális Shangaan vacsorán veszünk részt amit táncbemutatóval tesznek felejthetetlenné.

Ellátás:ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobákban a Timbavati Safari Lodge-ban: www.timbavatisafarilodge.com
Felszereltség: minden szobához fürdő, melegvíz, bár, medence, étterem
Alap programok: Panorama route: God’s Window, Blyde River Canyon, Bourkes Luck Potholes, tradicionális Shangaan vacsora tánccal
Útvonal: Johanneburg – Timbavati kb. 600 km
Utazási idő: kb. 9-10 óra beleértve a Panorama Route-ot

Johannesburg
Johannesburg Dél Afrika legnagyobb és legsűrűbben lakott városa, és Kairó után Afrika legnagyobb városa is egyben. Mostanra az ország gazdasági és pénzügyi központjává vált, de híres még arról is, hogy itt található a világ legnagyobb ember alkotta erdeje, ami több mint 10 millió elültetett fát jelent városszerte.

Panorama Route
A Panorama route útvonal a Blyde River Canyon vonalán kezdődik, majd folytatódik a lélegzetelállító Three Rondavels környéken, majd következik a Bourke’s Luck Potholes és a Pinnacle. A Blyde River Canyon a világ harmadik legnagyobb kanyonja és legszebb része valószínűleg a Three Rondavels, mely három óriási sziklahenger, melyek hatalmas, sziklából kinyúló, kerek kunyhókra emlékeztetnek. A Blyde River és a Treur River folyók találkozásánál pedig az ország egyik leglátványosabb geológiai képződménye található, a Bourke’s Luck Potholes.
 

3.-4. nap: Kruger Nemzeti Park (R, V)
Korán felkelünk, hogy ellátogassunk a Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre-be. Ezt követően a Kruger Nemzeti Parkba teszünk kirándulást, ahol egy szafarival kezdünk. Autóinkból optimális magasságból tudjuk megfigyelni az itt élő vadállatokat. Fakultatív programok: Esti autózás vagy gyalogtúra (lehetőség szerint), egész napos dzsipszafari

Ellátás:reggeli, vacsora
Szállás: Kétágyas szobákban a Skukuza-ban, vagy másik SANP táborhelyen: www.sanparks.org/parks/kruger/camps/skukuza
Felszereltség: minden szobához fürdő, melegvíz, bár, étterem, bolt
Programcsomag: Moholoholo Rehab Centre, lásd: www.moholoholo.co.za
Alap program: szafari jeeppel
Útvonal: Timbavati Lodge - Orpen Gate (KNP). kb. 30 km
Utazási idő: kb. 3-4 óra

Kruger nemzeti Park
A majdnem 2 millió hektáron elterülő nemzeti park páratlanul változatos vad állománnyal büszkélkedhet és élen jár környezetbarát szemléletével és módszereivel. Megközelítőleg 145 fajta emlős, több mint 500 madárfaj, melyek közül több sehol máshol nincs jelen Dél Afrikában, valamint 366 fafajta található meg itt.
Először 1927-ben jelentek meg itt turista autók, mára pedig a világ egyik leghíresebb szafari helyszínévé vált, ahol megmaradt háborítatlan szépségében a táj és ahol úgy tapasztalhatja meg az utazó Afrikát, ahogy megálmodta.
 

5.-6. nap: Szváziföld – Mlilwane Wildlife Sanctuary (R, E, V)
Egy utolsó szafari túra után Szváziföldre indulunk, de út közben megállunk, hogy meglátogathassunk egy helyi piacot. A következő 2 éjszakát a Mlilwane Natural Reserve-ben töltjük, ahol megtapasztalhatjuk a szvázi kultúrát, és a második éjszaka még táncukat is megnézhetjük.
Fakultatív programok: kerékpártúra, hegymászás, madárles túra idegenvezetéssel, lovaglás és szafari a naplementében.

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétszemélyes kunyhókban a Mlilwane Wildlife Sanctuary-ben: http://www.biggameparks.org/mlilwane/
Felszereltség: minden szobához fürdő, melegvíz, bár
Alap programok: Reggeli Kruger szafari, szvázi piac, túrázás a Nomad idegenvezetőjével és tradicionális tánc.
Útvonal: Kruger Nemzeti Park - Mlilwane. kb. 300 km (ebből kb. 150 km a nemzeti park területén)
Utazási idő: kb. 5-6 óra és egy határátlépés
Határállomások: Dél Afrika: Mananga
                               Szváziföld: Mananga
 

Szváziföld
Szváziföld a déli félteke legkisebb országa és egyben a három megmaradt Afrikai királyság egyike. 1968 óta független a brit Nemzetközösségtől és királyait a szvázi hagyományoknak megfelelően választják.
Az országot a legtöbb oldalról a Dél Afrikai Köztársaság határolja, leszámítva egy kb. 200 km hosszú sávot keletre, ahol Mozambikkal határos. Az itt található vadrezervátumok dél Afrika legjobbjai között vannak, és több állatfajt, köztük elefántokat, oroszlánokat és orrszarvúkat is visszatelepítettek, miután azok a vadászatok következtében eltűntek a területről.

Mlilwane Wildlife Sanctuary
Az 1950es években egy helyi farmer által alapított Mlilwane volt az első vadrezervátum Szváziföldön.
Déli területein főként füves síkságokat találunk, melyek egészen a Nyonyane Hegységig nyúlnak, ami a „Rock of Execution” nevezetű gránitsziklának is helyt ad. A Nyonyane nagy történelmi jelentőséggel bír, hiszen itt éltek valaha az ősi San közösségek és a szvázi királyi család tagjait a mai napig itt temetik el. A hegyek mögött helyezkedik el a látványos Mantenga vízesés és a gyönyörű Usushwana völgy. A nyugati határtól az óriási Usutu erdő nyúlik el a távoli hegységekig.
A turisták általában a déli területeket látogatják, ahol irányvonalas útvonalak mentén lehet eljutni az északi térség ősi hegyeihez.
A „Mlilwane” név kicsi tüzet jelent és nevét a hegység gránitjába csapódott számtalan villámcsapás folytán kezdődött tűzről kapta.
 

7. nap: Dél Afrika – iSimangaliso (Greater St Lucia) Wetland Park (R, E, V)
Elhagyjuk Szváziföldet és egy festői autóút mentén az Indiai óceán meleg partjai felé vesszük az irányt, miközben újra belépünk a Dél Afrikai Köztársaság területére. Nem sokkal érkezésünk után az iSimangaliso Wetland Parkba látogatunk el, ahol hajóra szállunk, hogy részt vegyünk egy hangulatos madár-, és víziló lesen a naplementében. Ez az UNESCO által védett terület nagyon változatos természeti jelenségekkel és élővilággal vár bennünket.

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobákban: www.shonalanga.net
Felszereltség: minden szobához fürdő, úszómedence, mosoda
Programcsomag: St. Lucia Lagoon hajókirándulás.
Útvonal: Mlilwane – St. Lucia. kb. 280 km
Utazási idő: kb. 5 óra és egy határátlépés

Határállomások: Szváziföld: Golela
                            Dél Afrika: Bothashoop
 

Greater St Lucia Wetland Park
A közelmúltban iSimangaliso Wetland Park-ra átkeresztelt park egy szubtrópusi paradicsom, ami kb. 240 000 hektáron terül el és itt van Afrika leghatalmasabb folyótorkolata.
Az iSimangaliso magában foglal számos fajta természeti képződményt a dűnéktől kezdve a mocsári és parti erdőkön és homokos partokon, korallzátonyokon, tenger alatti kanyonokon, mangroveerdőkön, szavannákon és cserjéseken keresztül egészen a nagyerdőkig. Dél Afrikában ez a legnagyobb védett vizes terület nagyszámú állat populációval és természeti képződményekkel. A park egyedülálló klímája és elhelyezkedése teszi lehetővé az élőlények sokszínűségét, köztük kb. 521 madárfajjal. A park az UNESCO által védett - Honlapjukon mégtöbbet megtudhat: http://whc.unesco.org/en/list/914

8. nap: Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve és Durban (R)
Ma reggel a Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve vadasparkba utazunk egy 4-5 órás szafarira nyitott kocsikban. A késő délutáni órákban érkezünk meg Durban-ba, Dél Afrika legnagyobb tengeri kikötőjéhez és a jól ismert szörfparadicsomba. Fakultatív program: Vacsora vagy ebéd egy helyi indiai étteremben.

Ellátás: reggeli
Szállás: Kétszemélyes szobában a Garden Court South Beach Hotel-ben: http://www.tsogosunhotels.com/garden-court/south-beach/pages/rooms.aspx  

Felszereltség: minden szobához fürdő, étterem, bár, medence, mosoda, internet
Programcsomag: kb. reggeli szafari a Hluhluwe-Umfolozi Nemzeti Parkba
Útvonal: St. Lucia – Durban kb. 280 km
Utazási idő: kb. 4-5 óra
 

Hluhluwe-Imfolozi Game Reserve
A Hluhluwe-Imfolozi vadrezervátum 1895-ös alapítási évével a legelső vadrezervátum volt egész Afrikában. A park hozzávetőlegesen 96 000 hektáron terül el és változatos állatvilággal rendelkezik, köztük különösen híres orrszarvú állományáról, köztük veszélyeztetett fajokkal és a világ legnagyobb fehér orrszarvú populációjáról. Megtalálható itt a teljes afrikai „Big five”, vagyis az orrszarvún kívül még az oroszlán, a leopárd, az elefánt és a bivaly, de ezeken kívül még számtalan más állatfaj is.
 

9.-10. nap: Ukhahlamba Drakensberg Park (R, E, V)
Elhagyjuk a gyönyörű KwaZulu Natal partokat és beljebb utazunk az Ukhahlamba Drakensberg vagy Royal Natal National Park felé. A Drakensberg Dél Afrika legmagasabb hegységrendszere, aminek a csúcsa 3000 méter körül van. A legnépszerűbb tevékenység itt a túrázás, ezért túravezetőnk elkalauzolja egy nagyszerű túraútvonalra azokat, akik nem vesznek részt egyéb választható programokon. Programok: sziklamászás, túrázás

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétszemélyes szobában a Drakensville Resort-ban: www.drakensville.co.za
Felszereltség: minden szobához fürdő, bár, medence
Alap program: Royal Natal NP látogatás idegenvezetéssel, belépővel és túrával a San barlangrajzokhoz
Útvonal: Durban – Drakensberg: kb. 350 km
Utazási idő: kb. 5-6 óra
 

Royal Natal (Ukhahlamba) Nemzeti Park
A nemzeti park területe világörökségi helyszín és itt található az egyik legegyedülállóbb hegyvidéki panoráma egész Afrikában. Lélegzetelállító tájai közt vannak füves felföldek, meredek folyóvölgyek és sziklás szorosok is.Fő látványossága azonban a híres „Amfiteátrum”, ami egy óriási, kb. 5 km hosszú és 500 m magas sziklafal. A amfiteátrum fölött magasodik a Mont-aux-Sources csúcs, ahonnan indul az Orange folyó és ahonnan a világ második legmagasabb vízeséseként lezúdul a Tugela (vagy Thukela) folyó.
Az egyik legnépszerűbb tevékenység a Royal Natal-ban minden kétséget kizáróan a túrázás, és túraútvonalak egész hálózata fedi le a területet, köztük könnyebb és nagyobb kihívást jelentő vonalakkal is.
A park számos állat-, és növényfajnak ad otthont, valamint itt tekinthetjük meg a legtöbb barlangfestménnyel ellátott barlangot is Afrikában, melyeket a San népek készítettek 4 000 év alatt.
 

11.-12. nap: Lesotho – Malealea (R, E, V)
A Lesothói határhoz utazunk ma reggel, ahol részt lehet venni póni lovaglással egybekötött túrán (fakultatív). Azonban mielőtt odaérnénk, meglátogatunk egy helyi falut és annak az általános iskoláját. A másnapi túrán helyiek vezetnek minket végig a túraútvonalakon, melyekről csodálatos kilátás majd. Fakultatív programok: kirándulás póni háton, túrázás, falusi piac.

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétszemélyes szobában a Malealea Lodge-ban: www.malealea.com
Felszereltség: bár, kisbolt, minden szobához fürdő
Programcsomag: Helyi iskola és a falu meglátogatása
Útvonal: Drakensberg – Malealea Lodge: kb. 550 km
Utazási idő: kb. 8-10 óra és egy határátlépés

Határállomások: Dél Afrikai Köztársaság: Maserubrug
                              Lesotho: Maserubridge

Lesotho
A Lesothói Királyság, mely minden oldalról a Dél Afrikai Köztársasággal határolt, az egyik azon kevés Afrikai ország közül, melynek határait a törzsi igények szerint alakították ki, és nem gyarmati rendeletek hozták létre. Lesotho Szváziföldhöz hasonlóan monarchia maradt, viszont Szvázifölddel ellentétben a királynak főként csak szimbolikus szerepe van, és a végrehajtói hatalom a miniszterelnök kezében van.
Az országnak lehengerlően változatos természeti szépségei vannak és kedves, vendégszerető népe. A változatos tájnak köszönhetően nagy időjárás különbségek figyelhetőek meg akár kisebb területeken belül, főként ahol hatalmas csúcsok mélyebb területekkel határosak.
 

13.-14. nap: Dél Afrika – Cintsa (R, E, V)
Az Égi királyságot („Kingdom of the Skies”) hátrahagyva Cintsa-ba megyünk. Pihenés, illetve a fakultatív programok kipróbálása. Fakultatív programok: hajókölcsönzés, quad, sziklamászás.

Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobában az Areena Resort-ban: www.areena.co.za
Felszereltség: bár, medence, mosoda, minden szobához fürdő
Útvonal: Malealea – Cintsa kb. 550 km
Utazási idő: kb. 8-9 óra plusz határátlépés

Határállomások: Lesotho: Vanrooyenshek
                            Dél Afrikai Köztársaság: Vanrooyenshek
 

15. nap: Addo Elephant Nemzeti Park (R, E, V)
Ez a park az otthona a legsűrűbb afrikai elefánt populációnak az egész világon, de elbüszkélkedhet a „Big Seven” mind a hét állatával is (elefánt, orrszarvú, oroszlán, bivaly, leopárd, déli simabálna és a nagy fehércápa), melyek mind megtalálhatóak az Addo területén, hiszen az egyben tengeri park is. Fakultatív program: Esti szafari.

Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobában, faházban az Addo Elephant NP-ban: www.sanparks.org/parks/addo
Felszereltség: bolt, étterem, minden szobához fürdő
Alap program: délutáni szafari dzsippel
Útvonal: Cintsa – Addo kb. 300 km
Utazási idő: kb. 6-7 óra
 

Addo Elephant Park
1919-ben a tartomány vezetése felbérelt egy vadászt, hogy elpusztítsa az Addo régió elefántpopulációját, és a vadász 120 elefántot vadászott le egy év alatt, amikor is a közfelháborodás miatt leállt. Mindösszesen 16 Addo-i elefánt maradt, azok is sebesülten, rémülten, így képtelenség lett, hogy együtt éljenek az emberekkel. 1931-ben mikor már csak 11 példány élt itt, a területet nemzeti parkká nyilvánították, bár az elefántok továbbra is ellenségesek és gyanakvóak maradtak. A helyzet maradt, míg kerítést nem húztak a park köré, és így az elefántok biztonságban lehettek a közeli farmok vadászaitól.
Ma a „Big seven” mind a hét állata megtalálható itt és menedékhelye még sok egyéb fajnak is.
 

16.- 17. nap: Tsitsikamma Nemzeti Park (R, E, V)
Egy kora reggeli szafarit követően elköszönünk az elefántoktól és elmegyünk a Port Elisabeth’s repülőtérre, majd megérkezünk a Tsitsikamma nemzeti parkba. A park neve azt jelenti „bőséges vizű hely”, és hű is nevéhez őserdeivel és partjaival. A hely nevezetessége a több napos Otter Trail, azaz vidra nyomvonal, melyre csoportkísérőnk kíséri el a túrára vállalkozókat. Fakultatív programok: bungee jumping (a világon a legmagasabb), kötélpálya, túrázás, halászat, kerékpározás.

Ellátás: reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobában a Tsitsikamma Inn-ben: http://www.tsitsikammahotel.co.za/
Felszereltség: bár, bolt, étterem, medence, minden szobához fürdő
Alap program: reggeli szafari Addo-ban
Programcsomag: Belépő a Tsitsikamma Nemzeti Parkba
Útvonal: Addo – Tsitsikamma kb. 350 km
Utazási idő: kb. 3-5 óra
 

Tsitsikamma Nemzeti Park
A park a tenger és a Tsitsikamma Hegység között húzódik a Garden Route mentén, ami a világ egyik leggyönyörűbb partszakasza. A park mely egy 80 kilométeres tengerparti szakaszt is magába foglal, ami változatos ökoszisztémáknak ad helyet, megtalálhatóak itt őserdők, ültetvények, árapály zónák, fynbos-ok (fátlan növénytársulások, gyönyörű virágokkal)
Ez volt első hivatalos tengeri nemzeti park Afrika területén, és most a harmadik leglátogatottabb Dél Afrika 20 nemzeti parkja közül. Az erdőben több mint 30 ősi fafajta él, amik közül a legmagasabb 36 méteres és sok közülük már több mint 1000 éves!
 

18. nap: Plettenberg öböl – Knysna (R, E, V)
A közeli Plettenberg öbölbe látogatunk ma délelőtt, ahol délután pihenünk a hotelben vagy dönthetünk úgy, hogy a nem messze található Knysna-t fedezzük fel.
Fakultatív programok: Knysna Lagoon hajóút, „az éden madarai”, elefánt rezervátum, „Monkey town”, ragadozó rehabilitációs központ, dzungeltúra dzsippel a Knysa-i erdőségben.

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kétágyas szobában a Forever Plettenberg Bay-ben: www.foreverplettenberg.co.za
Felszereltség: minden szobához fürdő, medence, mosoda
Útvonal: Tsitsikamma – Plettenberg Bay: kb. 40 km
Utazási idő: kb. 1 óra
 

Knysna
Habár a Plettenberg Bay öbölben maradunk, a mai nap fénypontja a közeli Knysna Lagoon lesz, ami tökéletes helyszín a vízi sportokhoz vagy egyszerűen csak pihenéshez és a tájban való gyönyörködéshez. Knysna városa, amit Dél Afrika kedvenc nyaraló városának szavaztak meg, a lagúnában helyezkedik el, és a „The Heads” homokkő sziklái védelmezik.
A lagúna azon kevés helyek egyike, ahol osztrigát is tenyésztenek, így a város híressé vált friss osztrigájáról, de ezen kívül még a helyi Mitchell’s Brewery-ben készített söréről is.
A város számtalan és változatos látnivalóval büszkélkedhet, köztük múzeumokkal, esőerdőkkel, de itt található a Buffalo Valley Game, a Featherbed Nature Reserve és a Noetzie part valamint éttermek és piacok nagy számban.
 

19. nap: Oudtshoorn (R, E, V)
A mai nap folyamán az Outeniqua hegységen keresztül Oudtshoorn felé vesszük az irányt, ahol meglátogatjuk a világhírű Cango barlangokat. A barlangokban látványos termek és óriási mészkő képződmények tekinthetőek meg, melyekről helyi idegenvezetőnk bővebben mesél majd.

Ellátás:reggeli, ebéd, vacsora
Szállás: Kleinplaas: www.kleinplaas.co.za
Felszereltség: minden szobához fürdő, étterem
Programcsomag: kirándulás a Cango barlangokhoz idegenvezetéssel: http://www.cango-caves.co.za/standard.php
Útvonal: Plettenberg Bay – Oudtshoorn: kb. 200 km
Utazási idő: kb. 3-4 óra
 

Oudtshoorn – A világ strucc fővárosa
A város 300 méterrel tengerszint felett helyezkedik el a Swartberg és az Outeniqua hegységek között. Az 1870es évektől az első világháborúig szinte kötelező divatos kiegészítőnek számított a strucctoll több helyszínen, ezért ebben az időszakban több mint 750 000 struccot tartottak a kis Karoo övezetben és a tollaikat elképesztő mennyiségekben exportálták (kb. 450 000 kg évente), de mikor a világháború alatt fontosabbá vált a mértékletesség, számos strucctenyésztő ment tönkre. Most kb. 90 000 strucc él Kis Karoo-ban.

Cango barlangok
A 19. században a drága belépők sem riasztottak el egyes turistákat, akik néha letörtek egy-egy sztalaktitot vagy sztalagmitot szuvenírnek, esetleg belevésték nevüket a falakba. Ezért született később egy rendelkezés, mely Dél Afrika természeti értékeit védi.
 

20. nap: Stellenbosch borút (R, E)
Végighajtunk a Stellenbosch-ba vezető látványos útszakaszon. Stellenbosch a Nyugat Cape megyei borrégió központja és a második legrégebbi volt európai telephely a nyugati országrészben. Fakultatív programok: látogatás a strucc farmban, vacsora.

Ellátás: reggeli, ebéd
Szállás: Két ágyas szobában a Lord Charles Hotelben: http://www.nh-hotels.co.za
Felszereltség: internet, mosoda, minden szobához fürdő
Útvonal: Oudtshoorn – Stellenbosch: kb. 400 km
Utazási idő: kb. 5-6 óra
 

Stellenbosch
A város az Eerste River („első folyó”) partján fekszik és az ide érkező telepesek tölgyfákat majd szőlőt ültettek a környék termékeny földjeire, és a város hamar a Dél Afrikai szőlőipar központjává vált.
 

21. nap: Cape Town (R)
Kényelmes reggeli után útnak indulunk és megállunk a The Spier Wine Estate-nél, hogy megkóstoljunk párat Dél Afrika legjobb borai közül. Ezután meglátogatjuk a Cheetah Breeding Project-et (gepárdtenyésztő program), hogy közelről megtekinthessünk pár gyönyörű állatot, majd Cape Townban fejezzük be utunk.

Ellátás:reggeli
Szállás: Kétágyas szobában a Cape Sun Hotelben: http://www.tsogosunhotels.com/hotels/cape-sun/pages/overview.aspx
Programcsomag: borkóstolás, gepárdtenyésztő project meglátogatása
 

Cape Town
Cape Town Dél Afrika második legnépesebb városa és keverednek benne az ázsiai, az európai és az afrikai hagyományok. Az itt található kikötőnél alapították Jan van Riebeeck 1652-es érkezése után az első permanens európai települést Dél Afrikában, majd a város hamarosan a Cape kolónia gazdasági és kulturális középpontjává vált. Még ma is az egyik legnépszerűbb turista célpont Dél Afrikában. A város méltán híres kikötőjéről, a bámulatos Table hegységről és természetes környezetéről egyaránt.
 

22. nap: Cape Town – Budapest (R)
Indulás vissza Budapestre menetrendszerinti repülőjárattal.
(Vagy ha szeretne több időt tölteni a városban, irodánkban természetesen meghosszabbíthatja a Cape Town-i tartózkodást.)