Egyesült Arab Emirátusok

Az ország számokban

Terület: 83.600 km2

Lakosság: 4.700 000 lakos

Repülôtér: Dubai nemzetközi repülőtér (5 km a centrumtól )

Főváros: Abu Dhabi

Nyelv: arab / hivatalos./, angol

Vízum

Az Emirátusokba való utazáshoz érvényes útlevélre van szükség, a vízumot az országba való belépéskor lehet igényelni a repülőtéren. 2014. március 22-től mind a 28 Európai Uniós tagország állampolgárai beléphetnek az Egyesült Arab Emírségekbe vízum előzetes igénylése nélkül. A határon igényelt turista vízum 30 napos tartózkodásra jogosít fel, és ingyenes.

Bármilyen kérdés esetén hívja irodánkat a 06 1 411 18 82-es számon hétköznap 10:00 és 18:00 óra között.

Magyar külképviselet

 

Magyar Köztársaság Konzulátusa:

 

Al Khazna Tower, Nayda Str.

POB 44450 Abu Dhabi.

Tel: 00-971-2-6766-190 
 

Ne fényképezzenek muszlim hölgyeket és urakat, állami és katonai épületeket és imádkozó embereket!

Az Emirátusokban igen konzervatívan kezelik a női-férfi kapcsolatokat: párok között utcán, nyílt helyen még a csók sem megengedett!

Munkaszüneti napok:  ramadán böjt, El Al Fitr, 3 napos ünnep a ramadán végén,Eid Al Adha, áldozati ünnep, Haj időszak, amikor a hívő muszlimok Meccába vándorolnak.

Helyi idő

Télen +3 óra, nyáron +2 óra

Helyi valuta

1 dirham (AED vagy dhs) = 100 fil. Címletek: 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 dirham.

1 AED=kb. 52 HUF (2011 március, www.xe.com )

Valutát és utazási csekket minden bank és szálloda át-, illetve bevált. Nemzetközi hitelkártyákat - a helyi bazár, a „souk" egyes üzleteit kivéve - a legtöbb helyen elfogadnak. Valuta be-, illetve kiviteli korlátozás nincs.

Telefon

Távhívás Magyarországról: 00-971-4-(előfizetőszám), a hazai mobilkészülékek használhatók az emirátusban.

Elektromos áram

220 / 240 Volt (http://kropla.com/electric2.htm), adapter szükséges.

Egészség

Védőoltás nem szükséges. Az Emirátusokban nyugati színvonalon felszerelt, modern kórházak vannak.
 

Ivóvíz, ételek

Mindenki ízlése szerint válogathat az arab, távol-keleti, európai ételek között. Figyelem: Az Emírségekben szigorú alkoholkorlátozások vannak. Alkoholt általában négy/ öt csillagos szállodákban lehet kapni, de igen borsos áron, boltban sehol sem kaphatunk. Utasainknak azt javasoljuk, hogy az Emirátusokba való érkezés után, mielőtt elhagyják a terminál területét, vásároljanak némi alkoholt, amelyet később a szállodai szobában nyugodt körülmények között elfogyszthatnak. A csapvíz iható, de mindenhol kapható ásványvíz.

Öltözködés

Könnyű, nyári ruha javasolt illetve pulóver viselete a hűvösebb estékre novembertől februárig. Nem ajánlott a nagyon rövid nadrágok és ingek, pólók viselete. Napszemüveg és kalap ajánlott a strandolás alatt, különösen 11:00-14:00 óra között, amikor nagyon erős a sugárzás.    

Vám

A Dubaiba bevitt ajándéktárgy értéke nem haladja meg a 3000 AED értéket.

Az országba bevihető 400 db cigaretta, 50 szivar, 500g morzsolt dohány, 4 liter alkoholos ital vagy 2 karton sör (  a dobozok űrtartalma nem haladhatja meg a 355 ml-t )
Tilos a bevitele: kábítószer, fegyver, pornográf anyagok.         

Figyelem, az országban nagyon szigorúan szabályozzák a gyógyszerek bevitelét: amennyiben valamilyen speciális gyógyszert szed, azt mindenképp az utazás megkezdése előtt be kell jelenteni.

Az a poggyász szintén fel van mentve a vámfizetési kötelezettség alól, amennyiben az alábbiakban felsorolt személyes tárgyakat/ dolgokat tartalmazza:
Személyes holmik, fényképezőgép, rádió, cd és DVD-lejátszó, vetítőgép, mobiltelefon, számítógép, babajáróka, hordozható zenei berendezés, sportfelszerelés.

Éghajlat

Októbertől májusig meleg, napfényes nappalok és hűvös esték váltják egymást, bár januárban és februárban az esték elég hidegek is lehetnek. Januárban általában : 24°C, míg júliusban 39°C  az átlaghőmérséklet. Május és október között nagyon meleg van, olykor 40C fok fölé is kúszik a hőmérséklet.

Strandok

A város hosszan elnyúló, homokos tengerpartja, a Jumeirah Beach alkalmas strandolásra.

Történelem

833-ban a Maktoum család vezette, 800 tagot számláló Bani Yas törzs telepedett meg a folyó torkolatánál. A folyó természetes kikötő volt, és Dubai hamarosan a halászat, a gyöngyhalászat és a tengeri kereskedelem központjává vált.

A 20. századra Dubai sikeres kikötő volt. A folyó Deira oldalán lévő souk (piac arab megfelelője) a part legnagyobbika volt 350 üzlettel és látogatók és üzletemberek állandó tömegével. Az 1930-as évekre Dubai lakossága közel húszezer volt, akiknek negyede külföldi volt.

Az 1950-es években a folyó elkezdett iszaposodni, valószínűleg az itt használt hajók egyre növekvő száma miatt. Dubai néhai uralkodója, sejk Rashid bin Saeed Al Maktoum úgy döntött, kikotorja a vízi utat. Törekvő és költséges projekt volt ez. Ezzel egyre nagyobb rakományok mentek át Dubai-on. Összességében megerősítette Dubai pozícióját, mint az egyik legfőbb kereskedelmi és reexport-kereskedelmi központ.

Amikor 1966-ban olajat találtak, Sejk Rashid Dubai infrastrukturális fejlesztésére fordította az olajból befolyó jövedelmeket. Iskolák, kórházak, utak, modern telekommunikációs hálózat… frenetikus volt a fejlődés. A Dubai nemzetközi repülőtéren egy új kaput és terminált építettek. A kifutópályát is kiszélesítették, hogy bármilyen repülőgép le- és felszállhasson. A világ legnagyobb ember által készített kikötőjét építették ki Jebel Alinál, amely körül szabad területet alakítottak ki.

 

ubai erős fejlődése mindenki számára természetes volt – jövőképpel rendelkező vezetés, magas színvonalú infrastruktúra, külföldi barát környezet, adómentesség a személyi és vállalati jövedelmekre, és alacsony import fizetési kötelezettségek. Az eredmény végül az lett, hogy Dubai hamar a régió üzleti és turista központjává vált, mely régió Egyiptomtól az indiai szubkontinensig, és Dél-Afrikától a ma már Független Államok Közösségéig tart.

Az 1960-as évek óta Sejk Zayed bin Sultan Al Nahyan, Abu Dhabi akkori uralkodója és sejk Rashid bin Saeed Al Maktoum megálmodta, hogy létrehozzák a régió emirátusainak szövetségét. 1971-ben vált valóra az álmuk, amikor Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Fujairah és 1972-ben Ras Al Khaimah összefogott, és létrejött az Egyesült Arab Emirátusok.

Sejk Zayed, az Egyesült Arab Emirátusok első elnöke haláláig volt pozíciójában. Uralkodása alatt az emirátusok a világ egyik leggazdagabb országává vált évi 17 ezer dollárnyi GDP/fővel.

Az 1980-as években és a kilencvenes évek elején Dubai stratégiai döntést hozott, hogy az egyik legnagyobb, nemzetközi színvonalú turistacélponttá válnak. A turizmusba fektetett infrastruktúra az évek során meghozta gyümölcsét. 2000-ben a 3 millió körüli látogató nagyban megnövelte Dubai 850 ezres lakosságát.

Dubai most egy olyan város, amely máshoz nem hasonlítható hotelekkel, nevezetes építészettel és világszínvonalú szórakoztató és sporteseményekkel bír. A Jumeirah beach partvonalán található gyönyörű Burj Al Arab hotel, az egyik a világ hétcsillagos hoteljei közül. Itt található az Emirates Towers is a maga 350 méteres magasságával, valamint a 828 méteres, és több mint 160 emeletes Burj Khalifa, a világ legmagasabb épülete.

Dubaiban jelentős nemzetközi sportesemények is megrendezésre kerülnek. A Dubai Desert Classic is egy állomása a profi golfszövetség tornáinak. A Dubai Open, az ATP tenisz torna, valamint a Dubai World Cup, azaz a világ leggazdagabb lovainak versenye évente több ezreket vonzanak. A sport mellett Dubai híres arról is, hogy számos bevásárlóközponttal várja a városba érkezőket, illetve olyan évente megrendezésre kerülő eseményekkel, mint például a Dubai Shopping Festival, melynek keretében mindenki megtalálhatja a kedvére való árukat, és még jelentős kedvezményekben is részesülhet, a nyereményekről nem is beszélve.

 Kultúra:

Az arab kultúra ugyanakkor a turistákkal szemben igényeket is támaszt. Tiszteletben kell tartani a helyi szokásokat. Diszkréten öltözködjünk, fényképezéskor ügyeljünk arra, hogy ne vegyük lencsevégre az arab hölgyeket, valamint a kormányzati és katonai létesítményeket. Különösen figyeljünk oda a ramadán havi böjt alatt, hogy ne együnk muszlim vallású emberek előtt. Az arab városok jellegzetessége, hogy a nagyobb utakon kívül nem igazán nevezik el az utcákat. Nagyon sok – szépen díszített – körforgalom könnyíti a városokban a közlekedést, ugyanakkor bonyolítja az eligazodást. Érdemes egy-egy jellegzetes épületet vagy forgalmas közlekedési csomópontot segítségül venni a tájékozódáskor. A belváros rendszerint szűk és általában fedett sikátorok útvesztője, ahol a tipikus arab bazárokat, a „souq-okat” találjuk.