India

Az ország számokban

- Területe: 3,29 millió nkm
- Államformája: köztársaság
- Lakóinak száma: kb. 1,1 milliárd
- Fővárosa: Delhi
- Nagyobb városok: Mumbai, Calcutta, Bangalore, Chennai, Hyderabad
- Nyelv: hindi, angol, 15 egyéb hivatalos nyelv

Vízum

Az Indiába érvényes turistavízumot az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetségén lehet igényelni. A 6 hónapra szóló turistavízum egyszeri belépéssel 16 000 Forint. A vízum kiállításához két darab igazolványkép és a vízumkérő lap kitöltése szükséges. Emellett be kell mutatni a retúr repülőjegyet és a banki igazolást vagy bankautomata bizonylatát, hogy az indiai tartózkodás idejére az utas rendelkezésére áll min. 30 USD/fő/nap összeg. (Házaspáronként egy igazolás elegendő.)

A vízumigénylő lapot online lehet kitölteni az alábbi címen (angolul):
http://indianvisaonline.gov.in/visa/ 
Az ív kötöltése után kérjük nyomtassa azt ki, és aláírva hozza be az irodánkba. Irodánk az ív kitöltésében is készséggel segít.

A vízumot 3-5 munkanapon belül elkészítik. Az indiai utazáshoz legalább 6 hónapig érvényben lévő útlevélre van szükség.

Ha irodánkkal utazik, a vízum intézésében természetesen segítünk a kérdőív kitöltésében, illetve vállaljuk a nagykövetséggel való ügyintézést is. Amennyiben egyénileg szeretné elintézni a vízumot, személyes elbeszélgetésen kell részt vennie az indiai konzullal.

Magyar külképviselet

Indiából való távozásunkkor a nemzetközi repülőtereken 750 rúpia repülőtéri adót kell fizetnünk.

Indiai magyar nagykövetség - Új Delhi:

2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi - 110021
Telefon: előhívó: (91)(11), -2611-47-37, -2611-47-38, -2611-47-39, -2611-4740
Ügyelet: Mobil:98-110-91-171
E-mail: huembdel2@vsnl.com

Helyi idő

A budapesti időszámításhoz képest + 4 óra 30 perc az időeltolódás egész évben.

Helyi valuta

Indiában mindenhol a nemzeti valutát, a rúpiát használják. A boltokban kizárólag ezzel fizetnek, dollárt vagy eurót szinte alig fogadnak el. 1 INR = kb. 4,3 HUF (2012 május, www.xe.com ). A nagyvárosokban mindenütt, de kisebb településeken is vannak bankautomaták, a Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén, American Express kártyát viszont alig fogadnak el.

Telefon

India hívószám 91. Az országban a magyar mobiltelefonok általában működnek, noha van úgy, hogy csak sms küldés/fogadás lehetséges. Az utcai készülékekről ugyanakkor kifejezetten olcsó és jó minőségű a telefonálás. Amennyiben szállodából szeretnénk telefonálni, előtte mindenképp tisztázzuk a tarifát a recepción!

Elektromos áram

220-240 voltos feszültség, adapterek használata szükséges.

Egészség

Az Indiába való utazáskor hivatalosan nincs szükség oltási bizonyítványra, ez alól kivételt képeznek az egyes afrikai és dél-amerikai országból érkezők. Oltást ennek ellenére mindenképp javaslunk, elkerülendő a komolyabb fertőzéseket. Tífusz, Hepatitisz A/B és agyhártyagyulladás ellen ajánlott az oltás, ezeken felül orvosi tanácsra érdemes antibiotikumokat, széntablettát magunkkal vinni. A szükséges oltásokról részletes tájékoztatót a Tisztiorvosi Szolgálat bárkinek ad.
 

Ivóvíz, ételek

Indiai utazásunk során tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mert súlyos fertőzéseket okozhat. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük. Az éttermekben a különböző italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet. A palackozott italok (sör, égetett szesze italok) nyugodtan fogyaszthatók. A programokban szereplő éttermek mindegyike kiváló minőségű ételeket szolgál fel, de az európaiak számára szokatlan fogások és fűszerek okozhatnak kellemetlenséget. Az utcán ugyanakkor semmi esetre se vásároljunk élelmiszert! A vállalkozó kedvűek a frissen, olajban sült ételeket kipróbálhatják.
 

Öltözködés

Az utazás nagy részében a könnyű, kényelmes tavaszi öltözetet ajánljuk. A sivatagba érdemes zárt cipőben/bakancsban közlekedni, és egy ilyen lábbelinek a hegyek közt is jó hasznát vesszük. A túra himalájai szakaszára mindenképpen vigyünk magunkkal melegebb öltözéket, tekintettel a magasabb tengerszint feletti magasságra. Ajánlott polár pulóver, esőkabát, szélkabát viselése. A sivatagban és a hegyek között is hasznát vehetjük a napszemüvegnek, illetve a különböző napvédő krémeknek.

Vásárlás

Indiában az európai árakhoz képest jóval olcsóbban juthatunk hozzá különleges keleti kézműves-termékekhez, ötvösmunkákhoz, faragványokhoz, szőnyegekhez, ékszerekhez. Fontos tudni, hogy a boltok többségében (kivéve a nagyvárosokban található nemzetközi márkákat kínáló üzleteket) szinte elengedhetetlen az alkudozás. Azért túlzásba sem szabad esni! Rendszerint az eredetileg felajánlott ár 10-20 százalékát le lehet alkudni, néha akár ennél többet is. Az éttermekben szokásos borravalót adni, ennek mértéke megfelel az európai szokásoknak.
 

Vám

Bizonyos cikkek behozatalát szigorú szabályok rögzítik, ilyenek például egyes műszaki cikkek, italok, vagy a dohányáruk. Egyes műemlékeknél csak külön engedéllyel lehet vakus fényképezőgépet használni.

Éghajlat

Ebben a hatalmas országban több éghajlati hatás érvényesül egyszerre, így nehéz meghatározni az utazás ideális időszakát. Általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy Indiát legjobb októbertől március végéig, április elejéig felkeresni. Az utazás során egyszerre keressük fel a Thar sivatagot Radzsasztánban és a Himalája észak-keleti vonulatait Sikkim államban, ezért az utazás legideálisabb időpontja március második felére esik. Ekkor a sivatag még nem túl forró, az éjszakák ugyanakkor kellemesek és a hegyvidéki tájakon is érződik már a tavasz. Sikkimben kellemes 18-20 fokra számíthatunk nappal, éjszaka azonban kissé még hűvös van. A szárazabb sivatagos vidékeken 30fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet napközben.
India déli részén a monszun miatt szeptembertől áprilisig tartó időszak a legkellemesebb, de ebben az időszakban is nagy melegre kell felkészülnünk. A nyári hónapokban tartó monszun európai embernek szokatlan, noha a helyiek ezt az időszakot kedvelik a legjobban.

India északi részén (Khasmir, Ladakh) a májustól októberig tartó időszak a legalkalmasabb az utazásra.

Strandok

India partvidékein gyönyörű, nem ritkán teljesen elhagyott strandokat találunk. Ezek többsége homokos. A tenger hőmérséklete a meleg évszakokban akár a 25-26 fokot is elérheti, így a gyermekeknek is kitűnő fürdési lehetőséget biztosít. Ajánlott magas faktorú naptejet használni a leégés elkerülése érdekében! Figyelem: a folyókban lehetőség szerint ne fürödjünk, ugyanis így különböző fertőzéseket kerülhetünk el! Fontos tudni, hogy India nyugati partvidékének egyes strandjainál az Arab-tengerben nagyobb tengeráramlatok húzódnak, amelyek veszélyesek lehetnek az úszni nem tudók, vagy a gyengén úszók számára!

Történelem

Az első nagyobb civilizáció időszámításunk előtt mintegy 2500 évvel virágzott India területén, az Indus folyó völgyében. E civilizáció legnagyobb városai Mohandzsedaró és a mai Pakisztán területén található Harappa voltak, amelyeket a helyi papság irányított. Itt alakultak ki a hinduizmus csírái is. Az i.e. 1500 és 200 közötti években közép-ázsiai árja törzsek özönlötték el India északi részét és átvették az irányítást a terület fölött, a helyi lakosság pedig déli irányba menekült.

A hódítók saját vallási szokásaikat, valamint állattenyésztő életmódjukat hozták magukkal, azonban az i.e. 8 századra jelentőségük csökkent és ismét a korábbi papság vette át az uralmat. Ez az uralmi viszony a szigorú szabályokkal biztosított kasztrendszerben szilárdult meg, amely stabilizálta a Brahman papság helyzetét. Ezt a merev kasztrendszert utasította el az i.e 500-as években induló buddhizmus, amely az i.e. 3. században, Mauriai Ashóka király idején teljesedett ki.

E dinasztia összeomlása után számos uralkodóház követte egymást a trónon Észak-Indiában, közülük is legkiemelkedőbb a Gupta dinasztia. Az i.sz. 40-től 600-ig terjedő időszakban a hinduizmus új erőre kapott a térségben, míg a buddhizmus népszerűsége csökkenőben volt. A hunok inváziója után India északi része több kisebb hindu királyságra hullott és a muzulmánok 10-11. századi érkezéséig nem is egyesült ez a terület. India déli részeit - ahol az Egyiptommal, a Római Birodalommal és Dél-kelet Ázsiával folytatott kereskedelem volt a fejlődés kulcsa - érintetlenül hagyták az északi hatalmi harcok, így ezen a vidéken a hinduizmus fejlődését semmi sem gátolta.

1192-ben a muzulmán gúrok érkeztek Afganisztán felől és 20 éven belül az egész Gangesz-medence muszlim ellenőrzés alá került, a déli területeken ugyanakkor most sem terjedt el. A mai Karnataka állam területén ekkor két királyság indult fejlődésnek, a hatalmas Vijayanagar királyság és a széttöredezett Bahmani muszlim királyság.
Punjab területére Mogul uralkodók nyomultak be Afganisztán felől, 1525-ben legyőzték Delhi szultánját és kezdetét vette egy újabb aranykor, amely ránk hagyta a ma látható építészeti remekművek legnagyobb részét. Később a 17. században nőtt naggyá a Maratha birodalom, amely a birtokba vette a Mogul területek nagy részét. A Marathák megszilárdították hatalmukat India középső részén és egészen az utolsó nagy birodalom, a britek megjelenéséig ők uralták a vidéket.

A britek nem az egyedüli európai nemzet volt, amely szerepet követelt magának India felosztásában: 1510 óta portugál fennhatóság alá tartozott Goa és Franciaországnak, Dániának és Hollandiának is voltak kereskedelmi központjai a kontinensnyi országban. Amikor 1803-ban a britek legyőzték a Marathák birodalmát, India legnagyobb része már a Brit Kelet Indiai Társaság kezén volt, amely első kereskedelmi lerakatát még 1612-ben létesítette a Gujarat állambeli Surat városában.
A társaság úgy tekintett Indiára, mint elsődleges meggazdagodási forrásra, éppen ezért az ország kulturális és vallási életét békén hagyták. A gyarmatosítók hatalmuk kiépítése után erőteljes fejlesztésbe kezdtek, kiterjesztették a vas és a szénbányászatot, fejlesztették a tea-, kávé- és gyapotültetvényeket és megkezdték a hatalmas vasútépítkezéseket is. Az angolok könnyítettek a korábban renitens földbirtokosok adminisztrációs terhein és egyszerűsítették az adóbeszedést, de ezzel az intézkedéssel elősegítették egy nagyszámú elszegényedett földnélküli parasztság kialakulását, amelynek megléte a mai napi súlyos problémát jelent elsősorban Bihar és Nyugat Bengál államokban. Az 1857-es északi indiai felkelést követően a Kelet Indiai Társaság hatalma lecsökkent, mivel az ország irányítása rendeleti úton a brit kormányhoz került.
A brit uralom ellen első komolyabb ellenállásra a 20. század fordulóján került sor. Az India önkormányzására létrehívott Kongresszus célba vette a végső célt, a teljes függetlenséget. Ehhez a Dél-Afrikából hazatért képzett jogász, Mahatma Handhi segítségét és tehetségét is igénybe vette, a passzív ellenállás, a satyagraha politikáját alkalmazva.

Végül a Második Világháború vetett véget a kolonializmusnak és ekkora India függetlenséghez való joga elvitathatatlanná vált. Az országban élő nagy muzulmán közösség ugyanakkor rádöbbent, hogy egy független Indiában értelemszerűen hindu-dominancia érvényesülne, ezért megkezdődtek a muszlim függetlenedési törekvések. A Nagy-Britannia által garantált indiai függetlenség legnagyobb akadálya ugyanakkor épp a különálló muszlim állam iránti igény volt.

A növekvő feszültség hatására Mountbatten alkirály vonakodva bár, de az ország két részre osztásáról döntött a függetlenség minél előbbi kikiáltása érdekében. A döntés értelmében ugyanakkor a két legnagyobb muzulmán többségű régió ellentétes oldalra került, ami azt jelentette, hogy az új államot, Pakisztánt megosztja az ellenséges India. A határvonalak kijelölése után a történelem legnagyobb exodusa kezdődött, a muzulmánok Pakisztánba, a hinduk és a szikhek Indiába vándoroltak. A népvándorlás során több mint 10 millió ember hagyta el otthonát, és közben a legóvatosabb becslések szerint is mintegy 250 ezer embert öltek meg. 1948. január 30-án az ország kettéosztása és az azt követő vérontások miatt elcsüggedt Gandhit egy hindu fanatikus meggyilkolta.
A kettéosztottság okozta trauma után az ország első miniszterelnöke, Nehru világi alkotmányt, szocialista tervgazdaságot és az ország újraszervezésének szigorú politikáját vezette be. India csatlakozott a Brit Nemzetközösséghez, ugyanakkor megerősítette kapcsolatait a Szovjetunióval. Ez utóbbira a Kínával és az amerikai támogatást élvező Pakisztánnal meglévő konfliktusai miatt volt szükség. Pakisztán ugyanis igényt tartott a muzulmán többségű észak indiai államra, Kashmirra. A konfliktus fegyveres összecsapásokba torkollott 1965-ben és 1971-ben.

Nehrut lánya, Indira Gandhi követte a miniszterelnöki székben 1966-tól. Indira Gandhi a mai napig nagy tiszteletnek örvend az országban, ugyanakkor sokan a demokratikus folyamatokba való beavatkozással is vádolják, amikor 1975-ben kihirdette a szükségállapotot. Indira Gandhit szikh nemzetiségű testőrei gyilkolták meg 1984-ben megtorlásként, hogy az indiai hadsereget is bevetették az amritsar-i Arany Templomba magukat befészkelő radikális szikh fegyveresek ellen. A Gandhik befolyása India politikai életére azonban ezzel nem ért véget, mert Indira Gandhit fia, Radzsiv követte az ország élén.

Radzsiv Gandhi új és pragmatikus lépésekkel kezdte miniszterelnöki karrierjét, támogatta a külföldi tőke megjelenését és az új technológiák elterjedését, az importot megkönnyítette és ebben az időben sok új gyár és üzem létesült az országban. Ezek az intézkedések mind-mind elősegítették India '90-es évekbeli ipari fejlődését, ugyanakkor a mezőgazdasági szektort érintetlenül hagyta. Radzsiv Gandhi sem természetes halállal halt meg, őt a Sri Lanka-i lázadók, a Tamil Tigrisek egy harcosa ölte meg.

A '90-es években felerősödtek a különállási törekvések Indiában, amit jól mutat a hindu nacionalista párt, a Bharatiya Janata hatalomra jutása. Az ország 1998-ban elvégezte első sikeres nukleáris fegyvertesztjeit, ami szintén a nacionalista érzések felkorbácsolását volt hivatott szolgálni. Aztán 1999-ben Vajpayee miniszterelnök váratlanul elvesztette parlamenti többségét, bizalmi szavazásra kényszerült és egy szavazattal alulmaradt. Mindenki a Kongresszusi Párt győzelmét várta élén Sonja Gandhival, Radzsiv özvegyével, de ő képtelen volt működőképes koalíció összeállítására, így Indiának ismét az urnák elé kellett járulnia. A hindu párt végül csekély többséggel ismét magához ragadta a hatalmat.

Kashmírban a határ menti csatározások 2002-ben azzal fenyegettek, hogy háborúvá terebélyesednek, közben pedig mind India, mind Pakisztán folyamatos nukleáris teszteket hajtott végre. A válság elmélyülése miatt az Egyesült Államok és Nagy-Britannia távozásra szólította fel állampolgárait a két országból. Szerencsére 2003 végére mindkét állam aláírta a tűzszüneti megállapodást és helyreállították a légi kapcsolatot a két főváros között, az indiai kormány pedig történelmi jelentőségű tárgyalásokat kezdett a kashmíri szeparatistákkal.
A 2004-es parlamenti választásokon meglepetésre ismét a Sonja Gandhi által vezetett Kongresszusi Párt győzött és 10 év óta első ízben sikerült leváltani a hatalmon lévő hindu pártot. Sonja Gandhi visszautasított a miniszterelnöki posztot, maga helyett a gazdasági reformista Manmohan Singh-et jelölte a posztra, aki India első szikh vezetője lett.
 

Kultúra

Valóban, Indiában sokkal nagyobb különbséget találunk a vallások, a nyelvek, a szokások, a mûvészetek, vagy a gasztronómia területén, mint az ország topográfiájában. Az indiai mûvészet témáiban és kialakulásában alapvetõen vallási jellegû és ennek megismeréséhez szükségünk van néhány alapvetõ ismeretre az ország vallásai tekintetében. E nélkül nehezebben tudnánk értelmezni a klasszikus indiai tánc, a hindu templomépítészet és szobrászat, a mogul hadászati és városépítészet, a miniatûr festészet alkotásait, vagy akár a hipnotikus hatású indiai zenemûveket. A vallás intenzíven jelen van az itt élõk mindennapjaiban. Bár India világi demokrácia, az ország azon kevés államok egyike, ahol a különbözõ szociális és vallási szerkezetek, amelyek meghatározzák a nemzet identitását, közel 4000 éve sértetlenek maradtak, ellenállva a különbözõ invázióknak, az európai kolonializmusnak, vagy a politikai villongásoknak. A modern technológiák folyamatos fejlõdésével együtt járnak természetesen a változások, de a vidéki India alapvetõen változatlan maradt évezredek óta. A szociális és vallási intézmények voltak annyira rugalmasak, hogy elutasítsanak mindennemû radikális változtatási kísérletet. India fõ vallási irányzata, a hinduizmus, amelyet a lakosság mintegy 80 százaléka gyakorol. A követõi számát tekintve ez Ázsia legnagyobb vallása, de a világ egyik legrégebben élõ vallása is egyben. A hindu hitben számos istenség, több szent könyv és kívánság segítségével a hívõ több születésen és reinkarnáción keresztülmenve végül eljut a lelki üdvözülésig. Minden egyes újjászületéssel közelebb kerülhet a végsõ megvilágosodáshoz, vagy épp távolodhat attól; a döntõ tényezõ pedig az egyén karmája. A hindu vallásnak három alapvetõ gyakorlata van: az istentisztelet, a halotthamvasztás, valamint a kasztrendszer törvényei és szabályai. Nem térítõ vallásról van szó, mivel az egyén nem térhet meg. Valaki vagy hindunak születik, vagy nem. A buddhizmus i.e. 500 körül indult hódító útjára Észak-Indiában és gyorsan terjedt az országban. Ashóka király is átvette, de ezután fokozatosan visszatért a hinduizmushoz. Ma a hinduk úgy tekintenek Buddhára, mint a hindu isten Visnu egyik reinkarnációjára. Indiában jelenleg csupán mintegy 6,6 millió buddhista él, de Észak-India buddhista központjai (Bodhgaya, a Varansi közelében lévõ Sarnath, Kushinagar) továbbra is célpontjai a zarándokoknak. A jain vallás is a brahmani hinduizmus megreformálása érdekében jött létre, nagyjából a buddhizmus kialakulásával egy idõben. E vallás követõi mintegy 4,5 millióan vannak Indiában és legnagyobb részük az ország nyugati és dél-nyugati részeiben él. Indián kívül soha nem voltak követõi. A jain hívõk szerint az univerzum végtelen és nem egy istenség mûve. Szintén hisznek a reinkarnációban és a végsõ lelki üdvözülésben, amelyet a jain prófétákat követve érhetnek el. Indiában több mint 100 millió muzulmán él, amely így a világ egyik legnagyobb muzulmán közössége. Az iszlám a szomszédos országokban - Pakisztánban és Bangladeshben - is uralkodó vallás és Jammu, illetve Kashmír államban is a muzulmánok vannak többségben. A muzulmán hatás elsõsorban az indiai építészetben, mûvészetben és a gasztronómiában érhetõ tetten. A 18 millió fõt számláló szikh közösség jobbára Pundzsab területén él. A szikh vallás eredetileg a hinduizmus és az iszlám legjobb elemeit volt hivatott egyesíteni. Alapvetõ dogmái azonosak a hinduizmuséival, azzal a különbséggel, hogy a szikhek ellenzik kasztrendszer teremtette megkülönböztetéseket. A szikhek legszentebb kegyhelye az Armitsarban található Arany Templom. A vallási sokszínûséghez hasonlóan az indiai gasztronómia is igen sokrétû. A közhiedelemmel ellentétben nem minden hindu vegetáriánus, bár kétségtelen, hogy vegetáriánusok az ország minden pontján élnek és nem is igazi étterem az, ahol nincs feltüntetve külön ilyen menü is. Legnagyobb számban mégis az ország déli részein és Gujarat állam területén élnek, ahol nem érzõdött az északi területekre beözönlõ árja és muzulmán népek hatása. Jelentõs regionális különbségek fedezhetõk fel az északi és a déli területek között, részben éghajlati, részben pedig történelmi hatások miatt. Északon sokkal több húst esznek az emberek, és az itteni konyha sok közel-keleti és közép-ázsiai elemet hordoz. A fõ hangsúly a fûszereken van, kevesebb chili használatával, és a gabona- illetve kenyérfélék is népszerûbbek a rizsnél. Délen több rizst fogyasztanak, errefelé több vegetáriánus étellel találkozhatunk és a curry-félék is csípõsebbek az északiaknál. A déli vegetáriánus étkezés másik jellegzetessége, hogy sok helyütt nem használnak evõeszközt, a szószos ételeket kézzel keverik össze és így is fogyasztják. Ha ki szeretnénk próbálni ezt a fajta étkezést, mindenképpen a jobb kezünket használjuk!