Kaland és kultúra Grúziában

Nem egy szokványos utazásra invitáljuk: Terepjáróval járjuk be a Kaukázus hegyeit és így olyan helyekre juthatunk el, amelyekre az átlag turista nem. Megismerhetjük Grúzia természeti szépségeit, megtapasztalhatjuk a helyiek hamisítatlan vendégszeretetét, megkóstolhatjuk méltán híres fogásaikat és negyszerű boraikat, míg természetesen a kulturális látnivalókat sem hagyjuk ki. A kaland és kultúra szerelmeseinek kihagyhatatlan!

Grúzia - 11 nap

Indulás: 2017. augusztus 19.-én

Az út kiscsoportos, minimum 8, maximum 16 fővel indul.
A csoportot helyi, angolul beszélő idegenvezető kíséri.

Résztvevők száma:Részvételi díj (Ft/fő) / Egyágyas felár:
Indulás fix időpontban, helyi idegenvezetővel250 000 Ft/fő
Az ár tartalmazza: 
 • Szállást az út során vendégházakban és hostelekben vagy kempingben
 • Reggelit minden szálláshelyen
 • Transzfereket végig az út teljes hosszában
 • A programban jelölt városnézéseket és programokat 4X4-es terepjárókkal, benzinköltségekkel és autó boztosítással
 • Helyi idegenvezetőt és szerelőt
 • Grúz bor- és chacha kóstolást
Az ár nem tartalmazza: 
 • Repülőjegyet Kutaisibe
 • Belépőjegyeket (max. 40 EUR az út során)
 • Szabadprogramokat, plusz kirándulásokat
 • A programban nem jelölt étkezéseket (ebédek, vacsorák – mindig van megálló)
 • Biztosításokat (BBP és stornó: irodánkban is megköthetőek)
 • Egyéni kiadásokat
Részletek: 

0. nap: Budapest – Kutaisi
Indulás Grúziába késő este 23:55-kor.

 

1. nap: Budapest – Kutaisi – Ushguli
Érkezés Kutaisibe hajnali 5:00-kor, transzfer a szálláshelyre, pihenés, majd reggeli 10 órától.
11:00 órától városnézés Kutaisiben és az Imereti régióban: Gelati és Motzameta kolostorok, Ushguli. Ushguli településeihez keresztülmegyünk Tsageri-n, majd Lentekhi-től letérünk a nagy utakról és próbára tesszük kicsit a dzsipeket.
Éjszaka Ushguli-ban sátrakban.

 

2. nap: Ushguli – Mestia (R)
Reggel útnak indulunk Mestia-ba, szintén vadregényes utakon, hogy megismerhessük a grúz tájakat. A nap folyamán ellátogatunk a Chaladi gleccserhez, majd Mestiába megyünk, ahol bejelentkezünk a szállásra, később pedig kipróbáljuk a helyi felvonót és esti városnézésre is megyünk. A városban számos középkori emlék található, például templomok és erődök, melyek közül több szerepel az UNESCO listáján. Vacsora étteremben, vagy egy tradicionális Saneti házban, mely során megkóstolhatjuk a regionális khachapurit, a kupdarit.
Éjszaka Mestiában.

 

3. nap: Mestia – Kinchkha
A mai nap során olyan helyszíneket látogatunk meg, mint a Enguri gát, a Martvili kolostor, a Gachedili kanyon és a Kinchkha vízesés.
Az Enguri gát a világ legmagasabb ívelt gátja, melyet 1980-ban adtak át. Az Inguri folyón épített gát Nyugat Grúziában helyezkedik el ott, ahol a folyó elhagyja a Kaukázus hegységeit. Következő megállónk a 7. századi Martvili kolostor, melyben megcsodáljuk az ott található 14.-17. századi freskókat, mielőtt továbbmegyünk a Gachedili Kanyonba, ahol egy forró nyári napon akár meg is mártózhatunk a hűvös folyóban, vagy csak élvezzük a táj szépségét, felkeressük a vízeséseket, vagy pontoon hajóval kelünk át a völgyön, piknikezünk.
Utolsó megállónk a Kinchika vízesésnél lesz.

 

4. nap: Kutaisi – Vardzia (R)
A reggelit követően útnak indulunk Vardzia felé, útba ejtve Sairme-t és Abastumanit (a kettő között ma is terepen, a betonútról letérve utazunk!), valamint meglátogatjuk a Vardzia barlang kolostort. A barlangok az Erusheti-hegység lankáin találhatóak a Mtkvari folyó bal partján, és kb. 500 méteren terülnek el. Az itt található 12. századi templomok falfestményeikről híresek, melyeket valószínűleg Tamar királynő uralkodása alatt készítettek.
Éjszaka Vardzia környékén egy kempingben.

 

5. nap: Vardzia – Tbilisi (R)
Reggel egy sok látnivaót érintő útra indulunk Tbilisi felé. Megtekintjük
a Mtkvari (Kura) és Paravani folyók közötti hegytetőn ülő Khertvisi erődöt, melyet kr.e. 2. században építettek, majd a 13. századi Rabati kastélyt. Következő megállónk az ásványvizéről híres város, Borjomi, ahol ökológia témájú park is található.
Estére megérkezünk Tbilisibe, Grúzia fővárosába. A város a Mtkvari folyó partján, a Trialeti hegy lábánál fekszik, és noha 29 alkalommal építették újjá, az óváros elrendezése és hangulata továbbra is a régi. Amennyire időnk engedi, felfedezzük az esti Tbilisit, vacsora egy étteremben.
Éjszaka a Hostel Robertoban, Tbilisiben.

 

6. nap: Tbilisi – Chesho (R)
Reggeli, majd dzsippel Chesho felé indulunk. Útba ejtjünk 2 falut, Omalo-t és a tengerszint feletti 2000 méteres magasságban fekvő, lakótornyairól híres Dartlo-t, méghozzá ma is úttalan utakon megyünk keresztül, hogy jobban körül tudjunk nézni. A kevés lakosú térség az év nagy részében nehezen megközelíthető, Omalo-ba kizárólag a 2850 méter magasságban lévő Abano hágón keresztül juthatunk el.
Este érkezünk meg a szintén hegyvidéki Chesho-ba, ahol körülnézünk, majd az éjszakát is itt töltjük egy vendégházban.

 

7. nap: Chesho (R)
A mai napon szabadprogram, pihenés.
Programjavaslatok (fakultatív): lovaglás, pisztráng horgászat, dzsiptúra a vadvidéken.
Éjszaka ma is Chesho-ban.

 

8. nap: Chesho – Udabno
Útnak indulunk dzsipjeinkkel, és Telavi városáig terepen jutunk el.
Későbbi megállóink a 18. századi emlékekkel büszkélkedő kisváros, Sighnaghi, az ortodox Bodbe kolostor, melyet a 9. században emeltek, majd az azeri határ félsivatagos lankáin fekvő David Gareja kolostor komplexum. Itt nem csak a kolostor és a komplexum épületei találhatóak, hanem védett állatfajokkal és a régió ősi lakóinak nyomaival is találkozhatunk.
Éjszaka Udabno-ban kényelmes vendégházban.

 

9. nap: Udabno – Stepantsminda
A mai nap folyamán először két látványos elhelyezkedésű építményt, a sziklacsúcson ülő Jvari kolostort, és az Aragavi folyó felé magasodó Ananuri erődöt tekintjük meg, majd Stepantsmindába megyünk, ahol többek között a Gergeti Szentháromság templomot keressük fel.
Éjszaka a Kaukázus hegyei között elhelyezkedő Stepantsminda városbában, mely kitűnő kiindulópont kirándulásra a látványos Kazbegi hegyre és a Kazbegi Természetvédelmi területre.

 

10. nap: Stepantsminda – Kutaisi
Ma Kutaisi-be utazunk, előtte azonban megállunk az ősi városban, Mtskheta-ban, valamint Sztálin szülővárosában, Gori-ban. Mtshketa a Kelet-Grúz Királyság fővárosa volt az i.e. századtól az i.sz. 5. századig, és történelmi emlékei ma az UNESCO örökségi listáján szerepelnek.
A napot Kutaisi-ben zárjuk, éjszaka egy kellemes Hostelben.

 

11. nap: Kutaisi – Budapest (R)
Transzfer a repülőtérre hajnalban, utazás haza. Érkezés Budapestre reggel.