Masai Mara és a gorillák földje - privát bungalókban

Kenyát és Ugandát bejáró utunk során megismerheti a gyarmati Afrikát, a maszájok földjét és a gorilláknak otthont adó áthatolhatatlan dzsungelt egyaránt. Hogy a helyszíneket igazán megismerhessük, egészen közel merészkedünk, a gorillák meglesésére több napot szánunk, és az éjszakákat kényelemben töltjük bungalókban és lodge-okban. Az út Nairobiban kezdődik, majd a maszájoknál eltöltött idő után a Nakuru tó Nemzeti Parkot ismerjük meg, majd a határon átkelve megállunk az egyenlítő mentén, látogatást teszünk Murchison vízesésnél, a Bunyonyi tónál, majd gorillalesre indulunk a Bwindi Nemzeti Parkban.

Kenya, Uganda - 16 nap

2016-os indulások: két hetente Nairobi-ból.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy mivel az utazások kiscsoportosak (max. 18 fő), ezért a bungalós (nem sátras) elhelyezésű utak nagyon gyorsan betelnek. Kérjük, minél hamarabb, akár hónapokkal a tervezett utazás előtt jelezzék részvételi szándékukat.

Résztvevők száma:Részvételi díj (Ft/fő) / Egyágyas felár:
Angolul vezetett csoporthoz csatlakozva, indulás: minden második héten620 000 Ft/fő / 70 000 Ft
Az ár tartalmazza: 
 • Szállást az említett helyszíneken
 • A felsorolásban szereplő étkezéseket
 • A helyszínek közötti utazásokat busszal/terepjáróval
 • Benzinköltségeket, útdíjakat és úthasználati engedélyeket
 • Helyi, angolul beszélő idegenvezetőt
 • A Masai Mara és további programban jelölt kirándulásokat
Az ár nem tartalmazza: 
 • Repülőjegyek árát és a reptéri illetéket
 • Vízumokat, melyeket az irodában lehet intézni
 • Borravalókat
 • Személyes jellegű kiadásokat
 • A fakultatív programok árát
 • A „gorilla permit” engedélyt, aminek az ára változó (kb. 630 – 730 USD)
 • A baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást, amit irodánkban is megköthet
 • Útlemondási biztosítást (nem kötelező, és szintén megköthető irodánkban)
Részletek: 

1. nap: – Nairobi
Utazás repülővel a kenyai fővárosba.
Éjszaka Nairobiban, a Sentrim Nairobi Boulevard Hotel-ben. http://www.sentrimhotels.net/index.php/sentrim-boulevard-hotels-in-nairobi-kenya

 

2. nap: Masai Mara Nemzeti Park (R, E, V)
Reggeli után elhagyjuk a fővárost és a Masai Mara Nemzeti Parkba indulunk. Ezen a hatalmas területen látványos szafarin vehetünk részt, és lencsevégre kaphatunk pár vadállatot Afrika egyik leggazdagabb állatvilágú területén. A Masai Mara park hatalmas gnú vonulásairól híres, de még számtalan más állatfaj él itt, többek között oroszlánok. A kirándulás természetesen nem lenne egész anélkül, hogy találkozunk helyi maszáj emberekkel és megismerkedünk a kultúrájukkal.
Ma találkozunk a helyi idegenvezetővel, és vele indulunk a Masai Mara felfedezésére szafari dzsipekkel a Nakuru tótól.
Szállás: elhelyezés állandó sátrakban a Masai Mara Camp-ben
Útvonal: Nairobi – Masai Mara kb. 240 km
Utazási idő: kb. 6-7 óra

Masai Mara
A Masai Mara Természetvédelmi Terület kb. 1 530 négyzetkilométeren terül el. A területet főként nyílt füves szavanna fedi, és számos gnú, zebra és gazella vándorol ide júliustól októberig vagy később. A ’Big 5’ mind az öt állata megtalálható itt, és még rengeteg egyéb faj.

 

3. nap: Masai Mara (R, E, V)
A mai napon nagyszerű lehetőségünk lesz a vadvilág megfigyelésére és lencsevégre kapására. Olyan állatokkal futhatunk itt össze, mint az elefánt, a fekete orrszarvú, a bivaly, a leopárd, a gepárd, a gnú, a zebra és a gazella, valamint vizilovak és krokodilok az iszapos folyóparti vidékeken. A mai napot szafari kirándulással töltjük.
Szállás: kétágyas szoba a Masai Mara Camp-ben
Program: Kulturális program a maszájokkal

 

4. nap: Nakuru Nemzeti Park (R, E, V)
A Nakuru Nemzeti Park felé vesszük az irányt, ami remek helyszín a flamingók megfigyelésére, de kis szerencsével pár a tó közelben élő fehér orrszarvút is megpillanthatunk.
Szállás: Kivu Lodge http://www.kivuresort.co.ke/

Nakuru-tó Nemzeti Park
A nemzeti park, melyet 1961-ben alapítottak a parkban található alkalikus tóról kapta nevét. A „Nakuru” maszáj nyelven száraz, poros helyet jelent. 1960-ban madárrezervátumnak nyilvánították, főként a nagyszámú itt tartózkodó flamingónak köszönhetően, de azóta meglepően nagy és változatos állat populációnak ad otthont, beleértve a ’Big 4’-et (oroszlán, leopárd, orrszarvú és bivaly). A park kuriózumának számító flamingók sokasága főként a tóban megtalálható, számukra táplálékként szolgáló moszat miatt érzi magát otthonosan itt, bár az utóbbi időben sajnos a számuk elkezdett csökkenni.

 

5. nap: Nakuru tó – Jinja (Uganda) (R, E, V)
Nakurut hátra hagyva az Ugandai határ felé indulunk, de út közben megállunk egy fotó erejéig az egyenlítőnél. Később megérkezünk Kampalába, Uganda fővárosába, ami egyben a legnagyobb város az országban.

Szállás: Eden Rock Resort
Fakultatív programok: Nílus hajóút, Nílusi vadvízi evezés

Jinja
Jinja Uganda második legnagyobb városa, és arról nevezetes, hogy a Nílus (hivatalosan a Viktória Nílus) itt indul el a Viktória folyóból és elkezdi 6695 kilométeres útját Egyiptomba, majd a Földközi-tengerbe.

 

6. nap: Jinja – Kampala – Masindi – Murchison Vízesés (R, E)
Reggel útnak indulunk a Murchison Vízesés Nemzeti Park felé, út közben azonban megállunk Kampala városában. Később látogatást teszünk Murchison Nemzeti Parkban, Uganda egyik legjobb nemzeti parkjában, ahol megnézzük a vízesést, melyet Kabaraga Falls-ként is emlegetnek.
A szállásunk Masindi-ben lesz.
Szállás: Silversprings Hotel http://www.silverspringshotelug.com/
Fakultatív program: hajókirándulást (park belépőjegyekkel együtt)

Kampala
Mielőtt a brit gyarmatosítók megérkeztek Ugandába, a Buganda király, Kabaka azt a területet választotta egyik kedvenc vadászterületéül, ami ma Kampala városának ad otthont. Ez annak köszönhető, hogy a környék buja növényzetének és dimbes-dombos területeinek köszönhetően számtalan antilop fajtát, főként impalákat. Az ide érkező angolok „impala hegyvidéknek” nevezték el a területet, ami végül Kampala lett. Miután 1979-ben véget vetettek Idi Amin diktatúrájának, a polgárháború alatt a város nagy része elpusztult, és az újjáépítése máig sem fejeződött be teljesen.

 

7. nap: Masindi – Budongo Central Forest Reserve (R, E, V)
A Budongo a Kelet Afrika legnagyobb mahagóni erdeje, sőt az erdő otthont ad Uganda legnagyobb csimpánz populációjának is. Úgy tudják, kb. 600-700 csimpánz él a Budongoban!
Reggel találkozunk a csimpánz szakértő vezetőnkkel, aki ma kísérni fog bennünket, majd a majmok keresésére indulunk. A túra során kis szerencsével számos további vadállat fajt is megleshetünk. A túrán maximum 12 fő vehet részt, ha ennél nagyobb a létszám két turnusban, délelőtti és délutáni csoportokban tesszük meg a túrát. (Aki délelőtt megy csimpánz túrára, az délután megy a Murchison Nemzeti Parkba)

Szállás: Kabalega Resort Hotel http://www.kabalegaresort.com/
Program: kirándulás a Murchison Nemzeti Parkban
Programcsomag: Csimpánz trekking

 

8. nap: Kampala (R, E, V)
A délelőtt folyamán Kampala felfedezését folytatjuk, délután pedig szabadprogram lesz.

Szállás: Sky Hotel http://www.skyhoteluganda.com/
Fakultatív program: Orrszarrvú trekking, vacsora

 

9. nap: Gorillák (Bunyonyi tó) (R, E, V)
A Bunyoni tó egy kicsi, de csodaszép tó meredek parttal és változatos madárvilággal. A hegyekkel övezett tavat leginkább nagy létszámú vidra populációjáról és gyönyörű látképéről nevezetes.

Szállás: Lake Bunyonyi Overland Resort http://www.bunyonyioverland.com/
Útvonal: Kampala – Lake Bunyonyi: kb. 435 km (kb. 12 óra)
Fakultatív program: Kenu kölcsönzés a tavon

Bunyonyi tó
A Bunyonyi tó („sok kicsi madár területe”) a Ruandai határ mentén terül el. 25 km hosszú és 7 km széles, és összesen 61 négyzetkilométernyi területet foglal el. A helyiek szerint a mélysége 44 és 900 méter között változik, ami ha igaz a tó Afrika második legmélyebb tava lenne. A Bunyonyi a környék kevés olyan tavának egyike, ami bilharziától mentes és lehet benne úszni. A tó 29 szigetén kevesen laknak, és az itteni létesítmények nagy része idegenforgalmi létesítmény vagy iskola.

 

10.-11. nap: Gorillák (Bunyonyi tó) (R, E, V)
A hegyi gorilla egy rendkívül veszélyeztetett faj, és habár a létszámuk változó, nagyjából mindössze 650-re becsülik a számukat. A gorillák meglátogatása óriási segítség a gorillák jövőjét illetően, mert a természetvédelmi területre való belépésért fizetett engedély („gorilla permit”) összegét a gorillák védelmére használják fel. Emellett természetesen szükség lesz az emberek hozzáállásában beálló változásra is.
Mivel az engedélyek csak korlátozott számban adhatóak ki, a látogatás pontos helyszíne és útvonala a két napon belül változik.
A gorillák élőhelyei az emberek által meghatározott határvonalaktól teljesen függetlenül Uganda, Ruanda és Kongó területei között terülnek el. Amikor csak tehetjük, általában az Ugandai Nemzeti Parkon belül maradunk.

Szállás: Lake Bunyonyi Overland Resort http://www.bunyonyioverland.com/
Útvonal: Lake Bunyoni Nemzeti Park – Gorilla trek helyszínei: kb. 125 km
(kb. 3-4 óra)

Megjegyzés: Habár két napot szentelünk a gorillák meglátogatásának, maga a kirándulás csak egy napos lesz, és a nagyobb időtartam azért szükséges, hogy megszerezzük az engedélyt és nagyobb számú résztvevő esetén is mindenkinek legyen lehetősége megtenni a kirándulást a hat fős csoportok egyikével. A fennmaradó időt a Bunyoni tónál tölthetjük a Batwa közösségnél körülnézve, biciklizéssel, természetjárással vagy kirándulással.

 

12. nap: Bunyonyi tó – Kampala (R, E, V)
Ma búcsút intünk a gorilláknak és visszatérünk Uganda fővárosába, Kampalába.

Szállás: Sky Hotel http://www.skyhoteluganda.com/
Fakultatív program: vacsora

 

13. nap: Kampala – Jinja (R, E, V)
Korán indulunk Kampalából, hogy még ebéd előtt megérkezzünk Jinjába. A délután folyamán lesz idő pihenésre, és olyan programok kipróbálására, mint az úszás, quadozás, kajakozás, és vadvízi evezés.

Szállás: Eden Rock Resort http://edenrocknile.weebly.com/
Program: dzsipszafari a 11. napon

 

Jinja
Jinja valaha halászfalu volt, ami annak köszönhetően szerezte jövedelmének nagy részét, hogy egy hosszú kereskedelmi útvonal mentén fekszik. A várost a britek alapították 1901-ben, mint a Busoga régió Provinciális központja.
Annak idején Jinja-t óriási Kelet-Indiai közösség lakta, azonban 1971 és 1972 között Idi Amin kiűzte őket Ugandából. Jinja építészeti látképét nagyban befolyásolta az indiai kultúra, bár miután az indiaiak elhagyták a területet, a homlokzatok és épületeket sok helyen csúnyán elhanyagolták.

 

14. nap: Jinja – Kenya, Eldoret (R, E, V)
Visszatérünk Kenyába, és ellátogatunk Eldoret-be, az ország ötödik legnagyobb városába. A régió legmeghatározóbb földrajzi jellegzetessége a Nagy-hasadékvölgy, melynek legmagasabb pontja az Eldoret 2100 méter magas csúcsa.

Szállás: két ágyas szoba a Naiberi River Camp-ben: www.naiberi.com
Útvonal: Jinja – Eldoret kb. 320 km
Utazási idő: kb. 7-8 óra és egy határátlépés
Határátlépés: Uganda (Malaba) – Kenya (Busia)

Eldoret
Eldoretet 1910-ben alapították, de akkoriban még „Sisibo”-nak hívták a helyiek. Először Dél-afrikai telepesek laktak a területen, majd őket nem sokkal követték az európaiak és az ázsiaiak is. A város mai nevét 1912-ben kapta, amikor adminisztratív és kereskedelmi központtá vált a térségben és ennek köszönhetően virágzásnak indult számos új bankkal és bolttal.
Eldoret számos híres kenyai futó szülővárosa, köztük Kipchoge Keino-é is. A terület magas fekvése ideális gyakorló tereppé teszi a várost a közép-, és hosszútávfutók számára.

 

15. nap: Nairobi (R, E)
Visszatérünk Nairobiba, a Kelet Afrikai régió legnagyobb városába, és egy fakultatív közös záró vacsora keretében osztjuk meg egymással élményeinket.
Fakultatív program: Vacsora Nairobiban

Szállás: Kétágyas szobában a Sentrim Nairobi Boulevard Hotelben http://www.hotelboulevardkenya.com
Útvonal: Eldoret – Nairobi: kb. 350 km
Utazási idő: kb. 6-7 óra

Nairobi
Nairobi a főváros és egyben a legnagyobb város Kenyában. A város neve a maszáj „Enkare Nyirobi” kifejezésből ered, ami körülbelül annyit tesz „a hűvös vizek helye”, mindazonáltal a várost sokan „a Nap zöld városa”-ként emlegetik.
1899-ben alapították, mint egy egyszerű vonat raktárt a Mombasát Ugandával összekötő vonal mentén, majd a város gyors fejlődésnek indult és Brit Kelet Afrika központjává vált 1907-ben, v 1963-ban a független Kenyai Köztársaság fővárosa lett. A gyarmati évek alatt Nairobi a gyarmat kávé, tea és szizálkender iparának központjává nőtte ki magát.
Ma Nairobi körülbelül 3 millióra becsült lakosával Kelet Afrika legnépesebb városa.

 

16. nap: Nairobi – Budapest (R)
Indulás vissza Budapestre menetrendszerinti repülőjárattal.

(Ha szeretne több időt tölteni a városban, irodánkban természetesen meghosszabbíthatja a Nairobi-i tartózkodást.)