Mozambik partjai és Dél Afrika állatai

Legújabb afrikai utunk különlegessége, hogy a többi szafaris utunkhoz képest jóval nagyobb hangsúlyt kap a tengerparti aktív és passzív pihenés. Erre Mozambikban, az Indiai-óceán partjainál nyílik lehetőségünk, ahol Kelet Afrika egyik legszebb tengeri nemzeti parkjában, a Bazaruto Nemzeti Parkban fedezhetjük fel a környék vízi élővilágát. Ezt követően a Kruger Nemzeti Park felé vesszük az irányt, ahol pedig a big 5-ot próbáljuk lencsevégre kapni. Közben Szváziföldre is ellátogatunk.

Dél-afrikai Köztársaság, Mozambik - 15 nap

2014-es indulások: minden hétfőn.

Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy mivel az utazások kiscsoportosak (max. 18 fő), ezért a bungalós (nem sátras) elhelyezésű utak nagyon gyorsan betelnek. Kérjük, minél hamarabb, akár hónapokkal a tervezett utazás előtt jelezzék részvételi szándékukat.

Résztvevők száma:Részvételi díj (Ft/fő) / Egyágyas felár:
Angolul vezetett csoporthoz csatlakozva, indulás: minden héten370 000 Ft/fő / 65 000 Ft/fő
Az ár tartalmazza: 
 • Szállást bungalókban, házakban (nem sátras elhelyezés!)
 • 2 éj szállást Johannesburgban, a Belvedere Estate hotelben reggelivel (a legelső és az utolsó éjszakára)
 • A felsorolásban szereplő étkezéseket (13 reggeli, 12 ebéd, 12 vacsora)
 • A helyszínek közötti utazásokat jó minőségű busszal/terepjáróval, tapasztalt vezetővel
 • Benzinköltségeket, útdíjakat és úthasználati engedélyeket
 • Belépőjegyeket és engedélyeket a Hlane Nemzeti Parkba és a Kruger Nemzeti Parkba
 • Angol nyelvű idegenvezetést
Az ár nem tartalmazza: 
 • Repülőjegyek árát és a reptéri illetéket
 • Vízumokat, melyeket az irodában lehet intézni
 • A helyszínen, érkezéskor, készpénzben fizetendő fakultatív „programcsomagot”, melynek tartalma:
  - Belépőjegy a Moholoholo vadrezervátumba: 4 800 Ft/fő
  - Dhow (hajó) kirándulás a Bazaruto Szigetvilágba: 95 000 Ft/fő
 • A fent említetteken kívüli szolgáltatásokat, egyéb fakultatív kirándulásokat (számos ötletet kaphat irodánkban, vagy helyi idegenvezetőjétől)
 • Biztosításokat, melyeket irodánkban is megköthet
 • Borravalókat
 • Személyes jellegű kiadásokat
Részletek: 

A túra főbb látnivalói:

 • Hlane Royal Nemzeti Park
 • Szváziföld
 • Tradicionális szvázi ének és tánc
 • Praia do Tofo
 • Bazaruto – dhow kirándulás (tradicionális vitorlás hajóval)
 • Maputo városnézés
 • Kruger Nemzeti Park
 • Moholoholo Vadrezervátum
 • Panorama Route
 • Blyde River Canyon 

 

1. nap: Budapest – Johannesburg
Indulás Budapestről, utazás repülővel, egy átszállással Johannesburgba.
Érkezés után elfoglaljuk a szobáinkat a Garden Court OR Tombo hotelben.

2. nap: Dél Afrika – Mpumalanga, Szváziföld – Hlane Royal Nemzeti Park (E, V)
Kora reggel elhagyjuk Johannesburgot, és Szváziföld Mpumalanga tartománya felé vesszük az irányt. Miután átléptük a határt, a Hlane Nemzeti Parkba megyünk, mely számos állatfajnak ad helyet, köztük az oroszlánoknak, elefántoknak és fehér orrszarvúknak.
Fakultatív programok: kirándulás, hegyi biciklizés, szafari, orrszarvú túra.

3. nap: Hlane Royal Nemzeti Park (R, E, V)
Több mint 30 000 hektáros területével a Hlane Szváziföld legnagyobb természetvédelmi övezete. A park eredetileg a szvázi királyi család vadászterülete volt, jelenleg állami kézben van és nemzeti parkká nyilvánították. Később, a vacsorát követően lehetőségünk nyílik egy szvázi táncbemutatót megtekinteni.
Fakultatív programok: kirándulás, hegyi biciklizés, szafari, orrszarvú túra.

4. nap: Mozambik – Praia do Tofo (R, E, V)
Mozambikba utazunk a mai nap folyamán. Északra tartunk Praia do Tofo-ba, és út közben a gyönyörű óceánpartban gyönyörködhetünk. Miután megérkeztünk a szálláshelyre, ahol a következő két éjszakát töltjük, pihenhetünk a fehér homokos parton vagy meglátogathatjuk Mozambik valamelyik nagyszerű búvár vagy snorkel helyszínét, melyek Afrika leglenyűgözőbbjei között vannak.
Fakultatív programok: snorkelezés, búvárkodás, szörfözés.

5. nap: Praia do Tofo (R, E, V)
Ha a világ legnagyobb halfaját, a cetcápát szeretnénk megfigyelni, Tofo erre az egyik legmegfelelőbb hely a világon. Mivel ez a nap teljesen szabad, lesz idő snorkelezésre, búvárkodásra, vagy egy kis lustálkodásra a gyönyörű parton.
Fakultatív programok: kajakozás, halászat.

6. nap: Vilanculos (R, E, V)
A Bazaruto szigetvilág Mozambik első számú turista célpontja. A védett területen látványos tengeri élővilágot figyelhetünk meg, így szinte kihagyhatatlan program, hogy könnyűbúvárkodni menjünk az egyik csodás helyi zátonyban. Vilanculos felé út közben megállunk egy helyi kézműves piacnál, ahol beszerezhetünk pár szuvenírt is.
Fakultatív programok: snorkeling, lovaglás, vízisíelés.

7. nap: Bazaruto Szigetvilág Nemzeti Park (R, E, V)
Programcsomag: Bazaruto-ra tradicionális kelet afrikai vitorlás hajóval, vagyis dhow-val utazunk át, és a szigeteken eltöltött két nap alatt lehetőségünk lesz snorkelezésre, úszásra, vagy esetleg pihenésre a parton. A Bazaruto dél Afrika egyik leghatalmasabb vízi parkja, itt lesz a szálláshelyünk egy kis motelben.
Megjegyzés: Aki nem vállalkozik a Bazaruto kirándulásra, az az éjszakát a Vilanculos-i szálláshelyen tölti.

8. nap: Bazaruto Szigetvilág Nemzeti Park (R, E, V)
A második itt töltött napot is az Indiai Óceán kristálytiszta vize által nyújtott szépségekben való gyönyörködéssel tölthetjük, és felfedezhetjük annak változatos világát. Ha esetleg az időjárás zordabbá válna, természetesen a vitorlás hajót modernebb hajóra cseréljük.

9.-10. nap: Inhambane (R, E, V)
Ma kókuszültetvények mellett elhaladva utazunk a régi portugál gyarmatra, Inhambane-ba. Ez az óceánparti terület kifejezetten nyugalmas és csodaszép strandokkal büszkélkedhet.
Fakultatív programok: búvárkodás, kenuzás, quad-ozás, snorkelezés, halászat, hajókirándulás.

11. nap: Maputo (R, E)
Visszafordulunk, és déli irányba, Mozambik fővárosába utazunk, Maputo-ba. A városba érkezésünk után városnézésre indulunk négykeréken, és többek között megtekintjük a Nossa Senhora da Conceiao Erődöt és a központi vasútállomást.

12.-13. nap: Dél-Afrika – Kruger Nemzeti Park (Rx2, Ex1, Vx2)
Ma visszatérünk a Dél Afrikai Köztársaságra, ahol először a Kruger nemzeti Parkba látogatunk el, ahol remélhetőleg megfigyelhetjük az afrikai Big 5-ot, vagyis az öt legnevezetesebb afrikai nagyállatot. A Kruger Park a világ egyik leghíresebb természetvédelmi területe, és mi két éjszakát töltünk itt, közben pedig izgalmas szafarikon veszünk részt. A vállalkozó szellemű utasok hajnali és éjszakai szafari túrákon is részt vehetnek, hogy egyedülálló módon figyelhessék meg a park állatvilágát.
Fakultatív program: hajnali és éjszakai szafari

14. nap: Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre (R, V)
Továbbindulunk a Moholoholo Wildlife Rehabilitation Centre-be, ahol a náluk gyógyuló vadállatokat újra felkészítik a vadvilágra mielőtt szabadon eresztenék őket. Az este folyamán tipikus dél-afrikai ételek fogyasztása mellett élvezhetünk egy hagyományos afrikai dalos és táncos estét.

15. nap: Panorama Route – Johannesburg (R, E)
Korán reggel kirándulást teszünk tapasztalt helyi vezetővel a Kruger Nemzeti Parkkal határos Timbavati vadrezervátumban. Semmi sem fogható ahhoz, amikor az ember ilyen közelről figyelheti meg a vadállatokat természetes környezetükben! A Panorama Route útvonal mentén továbbhaladva megállunk a Blyde River Kanyonnál és a Bourkes Luck Potholes érdekes képződményénél. Az út Johannesburgban ér véget.
Fakultatív program: vacsora a városban.

16. nap: Johannesburg – Budapest
Reggeli után kisétálunk reptérre és visszaindulás Johannesburgból Budapestre.

 

 

Megjegyzés:
Mozambikba leginkább áprilistól szeptemberig érdemes ellátogatni, ilyenkor a legkellemesebb az időjárás!

 

Mozambik időjárása:

Nyár: Október – Március
Tél: Április – Szeptember

Áprilistól Szeptemberig:
Hűvös és száraz, kevés esőzéssel. Napközben a partokon 24-27 °C körüli a hőmérséklet, míg a bentebbi területeken kb. 5°C-al hűvösebb van. Ilyenkor  érdemes az országba látogatni.

Decembertől Márciusig:
Forró, esős időjárás a jellemző. A hőmérséklet általában 27-31 °C körüli, a belső területeken pedig jellemzően kicsivel hűvösebb van, mint a partokon. Az északi partokon még forróbb az idő, nem gyakori a 30 °C feletti hőmérséklet.
Jó tudni!: A Február általában egybe esik a hurrikán szezonnal, ilyenkor a szálláshelyek sincsenek nyitva. A legtöbb esőzés december és március között várható.

Mikor érdemes az országba látogatni?:
A hűvösebb, szárazabb évszakban áprilistól szeptemberig. Ez a legmegfelelőbb időszak a szafarira és az időjárás is kellemes.
Aki főként maderlesre érkezik az országba, annak a november és december közötti időszakot ajánljuk.
A délebbi strandok a dél-afrikai iskolai szünetek alatt zsúfoltabbak lehetnek (Dec.- Jan., Április eleje, Július, Szeptember vége)

 

Kapcsolódó útjaink