Peking - Shanghai - Tibet

Talán egy kicsit szokatlan kombinációval állunk elő ezen az úton: Az ősi Tibetet a kínai nagyvárosokkal kombinálni ugyanis kissé rendhagyónak tűnhet. Mégis úgy gondoljuk, hogy azok számára, akik egyszerre szeretnék megnézni Kína "kötelező látnivalóit" és szeretnének betekintést nyerni Tibet kulturájába is, érdekes lehet ez az útvonal. Van továbbá még egy pozitívuma: A Shanghai - Tibet vasútvonal egy külön élményt jelent ahogy a vonat felkapaszkodik a Tibeti fennsíkra. Tanúi lehetünk, hogy miképp váltakoznak a tájak, és igazán maradandó élményben lehet részünk.

Tibet, Kína - 14 nap

Az utazás a Népi Kína területén (Pekingben és Shanghaiban) privát, angolul beszélő, kínai idegenvezetőkkel, míg Tibetben kiscsoportos (min. 6, max. 12 fő), angolul beszélő tibeti idegenvezetővel.

Résztvevők száma:Részvételi díj (Ft/fő) / Egyágyas felár:
Utazás 2 főtől (április-június, szeptember-október)560 000 Ft/fő
Utazás 2 főtől (július-augusztus)575 000 Ft/fő
Az ár tartalmazza: 
 • 10 éjszaka szállást (Peking 3, Shanghai 2, Lhasza 4, Shigatse 1,) standard kétágyas szobákban reggelivel
 • A 2 éjszakás Shanghai-Lhasza egyirányú vonatjegy árát 4 ágyas légkondicionált kupékban („Soft Sleeper”)
 • Vonatjegyet nagysebességű vonatra a Peking-Shanghai útvonalon
 • A programban megjelölt étkezéseket (R-reggeli, E-ebéd, V-vacsora)
 • A transzfereket a repülőterek és a szállodák, valamint a kirándulások során a szállodák és a látnivalók között légkondicionált autóval vagy kisbusszal
 • A pekingi és shanghai-i városnézéseket légkondicionált privát autóval vagy kisbusszal, helyi idegenvezetővel
 • A tibeti városnézéseket (6-12 fős csoportban)
 • A belépőjegyeket Tibetben
 • Az angol nyelvű helyi idegenvezetőt Tibetben
Az ár nem tartalmazza: 
 • A nemzetközi retúr repülőjegy és illetékek árát (Budapest-Peking, Lhasa-Budapest)
 • A BBP és a sztornó biztosítás díját (nem kötelező)
 • A programban megjelölteken felüli étkezéseket
 • Egyéb személyi jellegű kiadásokat
 • A borravalókat (javaslat: 5 USD a helyi idegenvezetőknek)
 • A kínai vízum díját (19.000 Ft/fő, a budapesti követségen intézendő)
Részletek: 

1. nap: Budapest
Indulás Budapestről.

 

2. nap: Peking (R)
Érkezés Pekingbe, majd transzfer a szállodába, a szobák elfoglalása. A nap hátra lévő részében szabadprogram. Opconálisan a város központjában elhelyezkedő parkot és a benne található Ég templomának (Tien Tan) meglátogatását javasoljuk. Este keressük fel az óvárost, a Hutongot, ahol megkóstolhatjuk a híres pekingi kacsát.

Tien Tan-ban (Az Ég Templomában) Kína legismertebb templomcsarnokai láthatók.
A templom 273 hektáros területen fekszik, így területe négyszer akkora, mint a Tiltott Városé. A templomot szintén Jung-lo császár építtette, és kezdetben az Égnek és a Földnek szóló áldozatok bemutatására szolgált. A Föld templomának felépítése után már csak ez utóbbi funkciója maradt meg.

Az éjszakát Pekingben töltjük.

 

3. nap: Peking, Nagy Fal (R)
Reggeli után kirándulás a Kínai Nagy falhoz, amelynek Pekinghez legközelebbi szakasza a fővárostól mintegy 70 kilométerre észak-keletre található.

A több mint 6000 kilométer hosszú építmény – tulajdonképpen erődök sorozata – a Pohai-öböl partján fekvő Shanhaiguantól a Góbi-sivatagtól délre fekvő Jiayuguanig húzódik. A hatalmas falat eredetileg a környező vidékeken élő nomád törzsek ellen való védekezésként építették. A falat már az i.e. 500-as években elkezdték építeni, és a Han-dinasztia idején fejezték be a munkálatokat, igaz később többször átépítették egyes részeit. A Nagy Fal egyes részei a közhiedelemmel ellentétben „csupán” 5-600 évesek.

Délután szabad program, pihenés
Éjszaka a pekingi szállodában.

 

4. nap: Peking, Tiltott Város, Tienanmen tér, Nyári Palota (R)
Reggeli után egész napos városnézés, amelynek során felkeressük a Tiltott Várost és a híres Tienanmen teret, a Mennyei Béke Kapujának terét.

A tér környékén kormányzati épületek vannak, északi részén a Tienanmen kapubástya áll, amely 1651-ben nyerte el mai formáját, a bástya meghosszabbításában húzódnak a császárváros egykori falai. A tér déli részén áll Mao Ce-tung mauzóleuma, ahol kristálykoporsóban tekinthető meg a nagyvezér. A Tienanmen kapubástya túloldalán az egykori császári palota a Tiltott Város áll, délelőtti városnézésünk másik célpontja. Ez a mintegy 500 éves épületegyüttes egyes vélemények szerint a világ legnagyobb fennmaradt császári palotája. Építését 1406-ban kezdték meg Jung-lo császár, a Ming dinasztia harmadik uralkodójának idején. Az építkezések 1420-ig tartottak. A 10 méter magas, 9000 helyiségből álló palota 24 császár otthonául szolgált az évek során. A Tiltott Város két részből áll, déli felén a hivatalos célokat szolgáló hatalmas csarnokok vannak, míg északi részén hangulatos parkokat és lakóépületeket láthatunk.

A délután folyamán megtekintjük a Nyári Palotát is.
Éjszaka a pekingi szállodában.

 

5. nap: Peking – Shanghai (R)
A reggelit követően privát transzfer a vonatállomásra, és utazás Shanghaiba „high-speed” gyorsvonattal. Az út kb. 6 órás.
Az érkezést követően privát transzfer a Shanghai-i szállásra.

 

6. nap: Shanghai (R)
Reggeli után városnézésre indulunk, amelynek során felkeressük a Jade Buddha templomát, ahol az egyetlen tömb burmai zöld jádéból készült Buddha szobor látható. Az óvárosba is ellátogatunk és felkeressük az eredetileg palotának épült Örömök Kertjét, a város legrégebbi parkját, az 1559 és 1577 között épült Yu Yuan-t. A nyüzsgő nagyváros közepén fekvő parkban csend és nyugalom várja az utazót, ahol tavak, apró pavilonok és egy bazár is található. A városnézés alkalmával sétálunk az óvárosi utcákon, az üzletekkel és bevásárlóközpontokkal teli Nanking úton, Shanghai legforgalmasabb utcáján, valamint felkeressük a híres Bundot is.

 

7. nap: Shanghai – vonat (R)
Egész napos szabadprogram Shanghaiban, majd az esti órákban vonatra szállunk, és éjszaka elutazunk Tibet fővárosába, Lhaszába.

 

8. nap: Vonat
Utazás a vonaton.
(Amennyiben a repülést választjuk a vonatozás helyett, az előző nap és a mai teljes egészében szabad a városnézésre, vagy látogatásra Zhouzhuang vízi városába.)

 

9. nap: Lhasza
Érkezés után találkozás a helyi idegenvezetővel, majd transzfer a szállodába.
Ha időnk engedi, délután Barkhor környékén érdemes sétálni kicsit a Jokhang templomot övező ősi piac környékén. Minden nap Buddhista zarándokok ezrei látogatnak a szent templomhoz.
Pihenés, hogy hozzászokjunk a magassághoz, hiszen Lhasa 3600 méter magasan fekszik.

 

10. nap: Lhasa (R)
A reggelit követően a Jokhang-ot fedezzük fel, a Himalája legszentebb templomát.
A majdnem 1400 évvel ezelőtt alapított templomban őrzik Tibet legbecsesebb vallási kegytárgyát is, az arany Shakyamuni Buddhát. A szobor Wen Cheng kínai hercegnő esküvői ajándéka volt, amikor feleségül ment Songtsen Gempo, tibeti királyhoz. A templom ma is egy élő, működő tmplom, Tibet távoli pontjairól érkező zarándokokkal találkozhatunk. Hallhatjuk ahogy a zarándokok mantrákat kántálálnak és érezhetjük a jakvajból készült gyertyák illatát.
Délután ellátogatunk a másik híres Gelugpa apátsághoz is, a 600 éves Sera Kolostorba. Ez Lhasza központjától 5 km-re északra fekszik, nagyon hangulatos és több kisebb templommal van körülvéve. Minden délután 3 órakor a szerzetesek Buddhista filozófiai vitán vesznek részt, melynek mi is szemlélői lehetünk.
Este szabadprogram a városban, pihenés.

 

11. nap: Lhasa (R)
A délelőttöt teljes esgészében a Potala palota felfedezésére szánjuk. A város fölé magasodó palota a Dalai Lámák téli rezidenciájaként működött. A hatalmas palotában több mint 1000 szoba található. Az épületet 1693-ban fejezték be teljesen és ma is a világ egyik építészeti csodájaként tartják számon. A palotát terészetesen szakképzett idegenvezető kíséretében látogathatjuk meg.
Délután Lhasza központjától 8 km-re nyugatra utazunk, itt fekszik ugyanis Drepung, amely valaha a világ legnagyobb kolostora volt 10.000 szerzetessel. A kolostor komplexumot mind a mai napig használják.
Az estét szabad programmal töltjük.

 

12. nap: Lhasa – Yamdrok tó – Karo La gleccser – Gyantse – Shigatse (kb. 350 km)
A mai napon hosszú út elé nézünk. A reggelit követően útnak indulunk egy hosszú útra, emlynek végállomása Shigatse lesz. Az utazást számtalan megállóval, természeti és kulturális látnivalóval tesszük érdekessé.
Először a Kyi Chu folyó völgyében fogunk elhaladni, majd innen a majd 4800 méter magas Kambala hágóig visz fel utunk, ahonnan a Yamdrok tó csodálatos látványban lesz részünk és ahonnan 7191 méter magas Nojin Kangtsang hegy látványában is gyönyörködhetünk. Folytatjuk utunkat a tó partján, majd a Karo La gleccser mellett haladunk el ami majdnem az útig elér. Következő megállónk Gyantse kellemes kisvárosa lesz mielőtt megérkezünk Tibet második legnagyobb városába, Shigatse-ba.

 

13. nap: Shigatse – Lhasa (280 km) (R)
A reggelit követően még pihanünk, vagy egyénileg mászkálunk a városban, majd vonattal indulunk vissza a tibeti fővárosba, Lhasa-ba.
Éjszaka Lhasa-ban.

 

14. nap: Lhasa (R)
Szabadprogram a repülőnk vagy vonatunk indulásáig, majd privát transzfer a repülőtérre vagy vasútállomásra, elköszönünk helyi vezetőnktől és útnak indulunk.

 

15. nap: Budapest
Érkezés Budapestre.