Tibet

Az ország számokban

terület: 2.5 millió négyzetkilométer

főváros: Lhásza

népesség: 6 millió tibeti és több mint 7.5 milló kínai telepes főként Kham és Amdo tartományokban

vallás: 99%-ban buddhista

nemzeti étel: tcampa (pirított árpaliszt)

nemzeti ital: sós vajas tea

fő állatfajok: vadon élő jak, Bharal birka, szarvas, tibeti antilop, tibeti gazella, vadszamár

környezeti károk: kiterjedt erdőirtás Kelet-Tibetben, orvvadászat, környezetszennyezés

átl. csapadékmennyiség: nagyon váltakozó: nyugaton 1mm januárban és 25mm júliusban, keleten 25-50mm januárban és 800mm júliusban

átlaghőmérséklet: 14,4°C júliusban és -4°C januárban

ásványkincsek: borax, uránérc, vasérc, krómérc, arany, stb., szinte minden értékes érc megtalálható itt nagyobb mennyiségben

főbb folyók: Mekong, Yangtse, Salween, Tcangpo, Sárga folyó

gazdaság: tibeti népesség: főként mezőgazdaság; kínai telepesek: államigazgatás, kereskedelem, szolgáltatás

tartományok: U-Tsang, Amdo, Kham

határos országok: India, Nepál, Bhután, Burma, Kína

Vízum

Amennyiben a Kínai Köztársaságból kíván a Tibeti Autonóm Területre utazni, irodánk elintézi önnek a Tibeti belépési engedélyt. Amennyiben Nepálból, vagy más országból szeretne Tibetbe utazni, ennek számos feltétele van, kérjük, mindenképp vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Helyi idő

Az időeltolódás +8 óra a közép európai időhöz viszonyítva.

 

Helyi valuta

Kínai Jüan / Renminbi, 1 Jüan (CNY) = 10 Jiao = 100 Fen. 1 CNY=kb. 29 HUF (2011. március, www.xe.com) A bankokban lehetséges készpénzt váltani (leginkább USD) és az American Express utazási csekkeket is elfogadják. A kis városokban vagy a falvakban a pénzváltás nagyon körülményes, gyakran lehetetlen. Az összes általánosan használt bankkártyát elfogadják néhány luxus hotelban és étteremben, némelyek pótdíjat számláznak a kártya használatáért. Bank automatákat csak a legnagyobb városokban találunk, azonban ezek sem megbízhatóak.

Telefon

Előhívószáma a89 (nem különbözik a kínaitól)

Elektromos áram

 220-240 V, 50 Hz.

Adapter használata mindenképpen szükséges, mert a csatlakozó eltérő a Magyarországon használatostól. (http://electricaloutlet.org/)

Egészség

Komolyabb szív-és érrendszeri betegségben szenvedők mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét, de irodánk által Tibetbe szervezett útjai nem igényelnek fokozott fizikai igénybevételt, átlagos fizikummal és edzettséggel bárki által teljesíthetőek.

A Tibetbe készülőknek nem árt az elsősegély csomagba hasmenés, Giardiás fertőzés és hepatitis vagy más, a fennsíkon előforduló betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket is csomagolni.

Mindenképpen javasoljuk baleset-, és poggyász biztosítás megkötését.

Ivóvíz, ételek

A tradicionális tibeti étrend főként árpából, húsból és tejtermékekből áll, a zöldségek nagyon ritkák ebben a magasságban. Az árpalisztből készülő tsampát és a vajteát mindennap fogyasztják. A piacokon viszont már megtalálhatunk zöldségeket és halat, és főként az éttermekben és hotelekben felszolgálnak kínai és nyugati ételeket is.
 

Öltözködés

Hideg éghajlatba való öltözék szükséges, mert a hőmérséklet változó lehet a nagy magasságok miatt. Észak Tibetben az emberek midig vastag kabátokat viselnek, még júliusban és augusztusban is, amik a legmelegebb hónapok Kína nagy részén.

Irodánk által ajánlott utazásokhoz különleges felszerelés nem szükséges. A túravezetők minden esetben fel vannak szerelve a tünetek kezelésére alkalmas gyógyszerekkel és oxigénpalackokkal.

Nagyon fontos az erős UV sugárzás elleni védekezés, napvédőkrém használata javasolt télen és nyáron.

Vásárlás

Érdemes még Lhasa-ban beszerezni a szükséges dolgokat, mielőtt továbbindulunk távolabbi helyekre. Vannak áruházaik is, ahol minden szükségeset megvásárolhatunk, de a Barkhor-ban, egy Lhasa-i piaci területen kevésbé mindennapi tárgyakat, különleges ékszereket, szuveníreket is beszerezhetünk. A tradicionális piacokon lehet alkudni a helyiekkel, így elég olcsón beszerezhetünk ezt-azt.

Éghajlat

 Tibet éghajlata a magasság függvényében változik. A levegő általában száraz, a napfény erős. A magasabban fekvő vidékeken hidegebb van, és a csapadék is kevés, az alacsonyabban lévő régiókban azonban kielégítő mennyiségű eső hullik, és a klíma is viszonylag meleg. Lhászában például a maximális hőmérséklet 29,4 Celsius-fok, a minimum pedig 18,8.  A távolabbi országokban élő emberek általában úgy képzelik, hogy Tibetben örök a hó és a jég. Ez nem így van; tulajdonképpen nem sokszor esik a hó, ám amikor mégis lehullik, sokáig megmarad. A felvidéken maximum 120cm hó esik, ami semmi ahhoz képest, hogy India északi részében, Szimlában az évi hómennyiség a 300cm-t is elérheti. Tibet déli határvidékén az átlagos hó mennyiség évi 240cm.

Kultúra

 A tibetiek a kemény körülményeknek köszönhetően erős, alkalmazkodó emberek, de nagyon melegszívűek és vendégszeretőek is. Mindig gyorsan beinvitálják a Tibetbe utazót otthonaikba és megkínálják otthon készült ételekkel és a híres tibeti vajas teával.