+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com
Kína > 10 dolog, amit talán nem tudtál a Nagy Falról
A világ egyik leglenyűgözőbb építészeti remeke a Kínai Nagy Fal, melyről rengeteg legenda kering, és a világ minden táján hallottak már róla. Hosszának meghatározása nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, de az biztos, hogy a Föld leghosszabb ember által készített építményéről beszélünk. De mit lehet még a híres Falról tudni?
1.) Több szakasz
A Kínai nagy Fal valójában nem egyetlen hosszú vonalból áll, hanem számtalan különböző szakaszokból, melyek nem mindig találkoznak, és van, hogy majdnem párhuzamosan futnak. Némely részeket teljesen felújítottak, míg másokat egyelőre omladozó állapotban hagytak meg.
2.) Vitatott hossz
Egyes becslések szerint a Nagy Fal összesen 21 000 km hosszú. Összehasonlításképpen ez az Egyenlítő hosszának a fele! Mindazonáltal ez a szám a legnagyratörőbb, hiszen a hivatalos hosszhoz a 6 259 km “rendes” falon kívül kb. 359 km ösvény és kb. 2 235 km természetes akadály (pl. folyók, hegyek, sziklák) is hozzájárul.
3.) A Fal kora
Sokan úgy hiszik, hogy a Nagy Fal több ezer éves, holott ez nem teljesen igaz. A Fal bizonyos szakaszai valóban a Han dinasztia idején épültek (i.e. 206 – i.sz. 220), de döntő része a Ming dinasztia idejéből származik (14.sz.-17.sz.). Azt is meg kell említeni, hogy rengeteg szakaszt az utóbbi években újítottak fel eredeti formájára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az egész új, csak itt-ott egészítették ki.
4.) “A leghosszabb temető”
A kínaiak egymás között sokszor csak “a leghosszabb temető”-ként emlegetik a Nagy Falat. A bizarr elnevezés megalapozottabb, mint gondolnánk: az építkezésben kb. 1 000 000 munkás vett részt, és a munka alatt százezrek is meghalhattak, őket pedig -a legenda szerint- nem külön temetőbe, hanem egyszerűen csak a falba temettek el.
5.) “Az egyetlen űrből is látható épület”
A híresztelésekkel szemben a Nagy Fal sajnos nem látható az űrből. Habár sok évig tartotta magát a legenda, a fal -noha nagyon hosszú- túlságosan keskeny (max. 6,5 m) ahhoz, hogy ilyen messziről meg lehessen látni.
6.) Eltűnőben
A Fal nagyon masszívan lett megépítve, de az egy harmada már így is eltűnt, sőt még ma is tűnőfélben van. Mindez legfőképpen a természeti erőknek és az idő vasfogának köszönhető. A Fal egy hatalmas része sivatagos területeken húzódik, és itt sokszor a helyben megtalálható homok kőből építkeztek, melyek nem olyan jól viselik az idő múlását.
7.) Újrahasznosítás
Történelme során a Fal kő tégláinak egy részét – mivel a jól megmunkált alapanyagokra mindig nagy a kereslet – elhordták más építkezésekre, akár otthonok építésére. Erre még az utóbbi időkben, az 1950-es, 60-as években is volt példa.
8.) Nem a mongolok ellen épült
A Fal építése már jóval a Mongolok uralomra törése (11. sz.) előtt elkezdődött. Sőt, később pont Dzsingisz kán és a mongolok voltak azok, akik a Fal védelmi rendszerén át tudtak törni.
9.) Maraton
A Huangyaguan szakaszon minden év májusában maratoni futóversenyt rendeznek a Falon.  A  42,2 kilométeres táv megtételét még kb. 3 700 lépcsőfok is nehezíti, ezért sok versenyző kimondottan brutálisnak találja a pályát. A fáradságért kárpótol az igazán egyedülálló környezet. 
10.) Felvonók és bob pályák
A Falon gyakran szokatlanul magas lépcsőfokok sorakoznak, sőt nem is egyforma magas fokok követik egymást, ami komolyan megnehezíti a látogatók dolgát. A hatalmas léptékű turizmusnak köszönhetően azonban már a kényelmesebbekre is gondolnak: a feljutást több szakaszon felvonók segítik, lefelé pedig van, ahol a bobozást is választhatjuk.
A Kínai Nagy Fal legnépszerűbb szakaszai

Várjuk a véleményed!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Pin It on Pinterest

Share This