+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com
Utazási tippek > A Tibeti vasútról 2/2.

Tibetbe egyénileg és csoportosan is el lehet jutni. Bárhogyan is tervezzük, célszerű vagy a Tibetbe való beutazásunkat, vagy a kiutazásunkat vonattal megtenni, hiszen óriási élmény.

Ebben a posztban néhány praktikus információt osztunk meg veletek, hogy mire érdemes figyelni és mire lehet készülni.

1.) Mikor menjünk?

Tibet területén ugyan nem szokott kiszámíthatatlan időjárás lenni, (míg Délkelet-Ázsia több pontját súlytják nagy áradások, tájfunok), azért érdemes odafigyelni az időjárásra. 4 000 méter felett sokkal könnyebb leégni, és sokkal nagyobbak a hőingadozások. Reggel még nyáron is előfordulnat csípős idő, majd délutánra hirtelen nagyon meleg lesz.

Elengedhetetlen tehát a réteges öltözködés és kalap-napkrém használata.

Tibet egy meglehetősen száraz terület, de azért itt is van csapadék. A téli hónapokban havazik, noha nem sokat, majd a következő esős időszak július közepétól augusztus végéig tart.

Az utazásra legideálisabb idő tehát az április-június, és a szeptember-október közötti időszakok.

Természetesen akit a hideg nem rettent vissza, az télen is felkeresheti Tibetet, nagy előnye, hogy ilyenkor sokkal kevesebb turistával fog találkozni.

2.) Hogy vegyük meg a jegyeket?

Noha sok internetes oldalon kínálnak jegyvásárlási lehetőséget, mindenképpen profi kínai irodát – vagy magunkat J – ajánljuk. A jegyvásárlás ugyanis igen trükkös: pár héttel az indulási dátum előtt teszik lehetővé a foglalást, és ekkor szemfülesnek kell lenni, hogy a kívánt jegyre lecsapjunk.

Sokkal többen szeretnének Tibetbe befelé vonatozni, mint kifelé, ezért a befelé tartó jegyekhez érthető módon nehezebb hozzájutni.

Az éjszakai járatokon két osztályon lehet utazni:

– az első osztályú hálófülkék gyönyörűen felszereltek: patyolat tiszta ágynemű, paplan, párna, vízforraló. A kupék még síkképernyős TV-vel is fel vannak szerelve, de mi ezeket nem szoktuk bekapcsolni, mert az agyzsibbasztó vetélkedők helyett sokkal nagyobb élmény a tájban gyönyörködni. Az 1. oszályú kupék ajtóval zárhatóak és 4 személyesek. Az áruk igen borsos lehet, egy útra 200 dollár feletti összeget is elkérhetnek, ami olykor még a repülőjegynél is drágább.

– a másodosztályú kupék 6 fősek, és zárható ajtók helyett csak függönnyel vannak a folyosótól elválasztva, de ezek is tiszták, így panaszra itt sem lehet igazán okunk. Ezeknek az ára 100-150 dollár között mozog.

3.) Utazás a vonaton

Tibet egy különleges terület Kínán belül, és politikailag igen érzékeny. Ezért arra kell számítanunk, hogy a vonatút során nagyon szigorúak az ellenőrzések. A vonatra felszállni csak pecsétes, eredeti tibeti engedéllyel lehetséges, és az út során többször olyan vágányra érkezünk, ami nagyon szigorúan körülvett, elzárt terület.

A vonatút innentől nem különbözik sokban a többi hosszútávú vonatozástól: Az időt beszélgetéssel, alvással, olvasással, vagy méginkább a többi utazó megismerésével töltsük! Biztosra vehetjük, hogy érdekes társaság fog összeverődni: a kanadai vállalatvezetőtől a sanghaji családig. A vonatot 90%-ban kínaiak használják, és azon belül is jelentős azok száma, akik nem turisztikai, hanem munka céllal utaznak a vonattal Tibetbe.

4.) Evés-ivás az úton

A vonatra bármit fel lehet vinni, de teljesen fölösleges két napi elemózsiával készülni, mert folyamatosan járják a kocsikat a mozgó kaja árusok. Tőlük egytál ételeket, gyümölcsöt, vizet, üdítőt és sört is kaphatunk.

Érdemes felfedezni az étkező kocsit is, ahol nagyon kellemes csalódásban lehet részünk. Egészen jó minőségű ételeket főznek itt a fiatal szakács srácok, méghozzá frissen, helyben!

Ahogy Kínában az utcai árusoknál, a pult mögé inkább itt se lessünk be – nem is igazán a higiénia miatt – hanem mert a meglehetős összevisszaság látványa elriaszthatja az európai utazót. A végeredmény azonban szinte kivétel nélkül ízletes, az étkezőkocsi pedig rendkívül jó helyszín egy kis barátkozásra és beszélgetésre.

Az ételek és italok itt is drágábbak, mint a városban, de nem olyan eszetlenül túlárazottak, mint sok más vonaton vagy repülőn.

A választék nem bőséges, de választhatunk a menüről kép alapján, vagy a legbiztosabb módszer szerint: egy kedves mosoly kíséretében rámutathatunk bármely felszolgált ételre is.

5.) A higiéniáról röviden

A kínai vonatok mindegyike nagyon tiszta, főleg a nagysebességű bullet train-ek. A tibeti vonalon is nagyon szépen tisztán tartottak a szerelvények. Az első osztályú kupék és a másodosztályú hálóhelyek is megfelelő tisztaságúak. Az első osztályú vagonban van vízöblítéses wc, ezt az utazás során folyamatosan takarítják, ellenben a guggolós wc-vel, amire nem feltétlenül figyelnek annyira.

A vagonok végén mosdók is találhatóak, amik fogmosásra, kéz- vagy arcmosásra tökéletesen megfelelnek.

Amint a múltkori posztban már írtuk, egészen bizarr élmény, amikor 4000+ méter magasságban sziszegve megszólalnak az oxigén fúvókák. Ugyancsak érdekes, hogy minden szerelvény végében egy digitális magasság mérő jelzi, hogy éppen milyen magasságban tartózkodik a vonat.

Nagyon furcsa élmény a magashegyi megállókon kiszállni, 4500 méter magasan sétálni a peronon. Megérzi az ember szervezete, kicsit olyan, mintha minden lassított felvételben menne.

Az utazás összességében nagy kaland, egyszer az életében mindenki tegye meg, aki teheti. Akár csoportossan (velünk) vagy egyénileg terveziktek az utazást, nyugodtan forduljatok hozzánk segítségért.

Ez a vonatút szerepel a mi általunk szervezett Tibeti utakban is! További információkat és részletes leírást itt találhattok: 

https://planethungary.com/tour/peking-xian-es-tibet/ 

https://planethungary.com/tour/szecsuan-es-tibet-magyar-idegenvezetessel/

Várjuk a véleményed!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Pin It on Pinterest

Share This