+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Dél-afrikai Köztársaság

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Hírlevél

A Dél-Afrikai Köztársaságba főként fix indulású, helyi, angol vagy német nyelven beszélő idegenvezetővel, nemzetközi csoporttal induló kulturális körutazásaink vannak.

Kérje ajánlatunkat az info@planethungary.com címen.

Az ország számokban

Terület: 1 219 912 km²
Lakosság: kb. 44 344 136 fő (2005-ös becslés)
Népsűrűség: kb. 36 fő/km²
Főváros: Fokváros (törvényhozás) / Pretoria (közigazgatás) / Bloemfontein (bíráskodás)
Államforma: szövetségi köztársaság
Városi lakosság aránya: kb. 60 %
Legmagasabb pontja: Injasuti (3446 m)
Hivatalos nyelv: angol, afrikaans (búr), 9 bantu nyelv
Függetlenség: 1910 (Egyesült Királyságtól)

Vízum

Magyar állampolgároknak nem szükséges vízum a Dél-afrikai Köztársaságba való belépéshez, amennyiben az ott tartózkodásunk nem haladja meg a 30 napot.

Az útlevélnek belépéskor a tartózkodás tervezett befejezésének időpontja után még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Ezenkívül érdemes odafigyelni, hogy útlevelünkben legyen még két üres oldal, ugyanis ellenkező esetben problémánk lehet az országba való belépéskor, vagy a repülőtéren.

( http://south-africa.visahq.com/requirements/Hungary/ )

Magyar külképviselet

A Dél-afrikai Köztársaság Budapesti Nagykövetsége:
(South Africa Embassy, Hungary)

Gárdonyi Géza utca 17  
1026, Budapest
Phone: +36-1-3920999
Fax: +36-1-2007277
Email: saemb@sa-embassy.hu
Website URL: www.sa-embassy.hu

 

Magyarország helyi képviselete:

Cím: 959 Arcadia Street, Hatfield, 0083 Pretoria
P.O.B. 27077 Sunnyside, 0132 Pretoria
Előhívó: (27)(12)
Telefon: 430-30-30, 430-30-20,
Ügyelet: 430-30-30
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Dallos András
Fax: 430-30-29
E-mail: huembprt@mweb.co.za; hunem@cis.co.za  

Helyi idő

 Nincs időeltolódás Magyarországhoz képest.
(http://www.timeanddate.com/)

Helyi valuta

Dél Afrikai Rand (ZAR)

1 ZAR = kb. 20 HUF (2018-as adat, www.xe.com)

Telefon

A Dél-afrikai Köztársaság előhívószáma: 27

Elektromos áram

220/230 V, 50 Hz, de Grahamstad-ban és Port Elisabeth-ben 250V van.

Szükség van konverterre, mert az országban a legtöbb helyen a háromágú Dél-afrikai típusú csatlakozó használatos.

Egészség

Nincs kötelező védőoltás, de a javasolt oltásokról a Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Bp., Gyáli u. 2-6.) érdemes érdeklődni. Az általunk kínált utakhoz baleset-, betegség-, és poggyász biztosítást azonban ajánlunk utasainknak, amelyet irodánkban is megköthetnek. Az országban a nagyobb városokban európai szintű egészségügyi ellátás van, ezért a fent említett biztosítással a zsebünkben nyugodt szívvel nekivághatunk az ország felfedezésének.

Ivóvíz, ételek

Dél-Afrika gasztronómiáján egyértelműen látszik a hosszas angol befolyás, rengeteg angol ételt készítenek el. A sültek, főtt zöldségek készítése a legáltalánosabb. Jellegzetes ételeik pl. a tangy beef biltong, a bobotie, a paradicsomos bredie. Italaik közül a sörök, és az egyre kiválóbb borok is említést érdemelnek.

A tengerparti területeken bátran rendelhetünk halakat, rákokat, és egyéb tengeri ínyencségeket.

Csapvizet az országban ne fogyasszunk, és lehetőleg a jégkockás italokat is kerüljük, hiszen esetleg csapvízből készülhettek.

Vám

Szigorúan veszik az olyan tárgyak be-, és kivitelére vonatkozó szabályokat, mint a lőfegyverek, vallási tárgyak, régiségek, gyógyszerek, üzleti készülékek, elefántcsontból készült tárgyak, vagy védett, sőt akár nem védett állatok (élő vagy nem élő).

Az országból való kilépéskor legfeljebb 500 Rand készpénzt lehet magunkkal ingyen kivinni, 500 Rand felett 20% illetéket számolnak fel.

Éghajlat

Dél Afrika éghajlata szubtrópusi, melyet mérsékel az országot három oldalról övező óceán, valamint a beljebb található fennsíkokon a magasság is, ezek összessége alakítja ki a Dél Afrikára oly jellemző mérsékelt trópusi időjárást, ami a turisták örömére nagyon kellemes.

Az ország híresen napsütötte területen fekszik, és viszonylag száraz. Míg a délnyugati területeken főleg télen vannak komoly esőzések, az ország többi részén inkább a nyári időszakban esik többet.

Ugyanakkor a Dél Afrikai időjárás jellemzően hűvösebb, mint a hasonló szélességi fokon elterülő országok (pl. Ausztrália) időjárása, ami főként a magas tengerszint feletti elhelyezkedésnek köszönhető. A fennsíkokon (Johannesburg 1 694 m magasan fekszik) a nyári átlaghőmérséklet szinte mindig 30 ˚C alatt marad. Télen, ugyanezen okból kifolyólag, az esti órákban egyes helyeken akár fagypont alá is mehet a hőmérséklet.

Mivel az ország a déli féltekén helyezkedik el, az évszakok ellentétesen alakulnak az Európaival és – igen ezért ott a Karácsonyt nyári melegben ünneplik.

Nyár (okt.-feb.)
Dél Afrikában a nyár, ami október közepétől február közepéig tart, és meleg, napos időjárás jellemzi, de gyakran előfordulnak délutáni viharok, melyek kitisztítják az eget, és meleg, egyedülállóan afrikai illatot hagynak maguk mögött.
Ez alól a Western Cape (az ország délnyugati része) kivétel, ahol télen esik többet.

Ősz (feb.-ápr.)
Bizonyos tekintetben ekkor van a legjobb idő az országban. Nagyon kevés csapadék fordul elő az egész ország területén, valamint meleg van, de nem túlzottan meleg. Április felé közeledve egyre hűvösebbé válik a levegő.
Fokvárosban nagyszerű az ősz: napközben meleg és napos az idő, és estefelé sem hűl le az idő túlzottan, ezért a legtöbben ilyenkor is kint üldögélnek a kávézókban, éttermekben is.

Tél (máj.-júl.)
A fentebb és a tengerparttól távolabb fekvő területeket ilyenkor szárazabb, naposabb nappalok és hűvös esték jellemzik, ezért érdemes meleg ruhákat is magunkkal vinni.
A tengerpartokon meleg, napos idő van ilyenkor is, és szél vagy eső sem gyakran fordul elő.
Western Cape-ben ilyenkor van a legtöbb eső, de ezt az évszakot is tarkítja pár csodálatosan ragyogó nap, amik a brit nyárral vetekednek.
A magasabb hegységekben gyakran hó is hullik a téli hónapok folyamán.

Tavasz (aug.-okt.)
A tavasz a Cape tartományokban (az ország nyugati felében) a leglátványosabb. Itt ilyenkor a szürke telet gyönyörű tavasz váltja fel, és számtalan apró virág árasztja el a réteket.
Számos dél-afrikai keresi fel évről-évre Namaqualand-ot nyugat és észak Cape területén, hogy megcsodálhassa az itteni virágzást.

Szinte az év bármely szakasza megfelel az utazásra, mindig találhatunk megfelelő elfoglaltságot. A virágokat legjobban augusztus és szeptember között lehet megcsodálni; szafarira és az állatok megfigyelésére a késő tavasz (szeptember és október!) a legmegfelelőbb, azonban ha bálna lesre készülünk június közepétől október végéig érdemes az országba utaznunk. Tavasszal és ősszel nagyszerű az időjárás egy kis kirándulásra, és így elkerülhetjük a hegyekben jellemző nyári szélviharokat és a téli esőket egyaránt. A tengerpartokon nyáron a legjobb lenni, de egyes területeken a tél közepén is strandidő lesz. Búvárkodni ezzel ellentétben nem nyáron (hanem áprilistól szeptemberig) érdemes, és ugyanez vonatkozik a szörfözésre is.

Történelem

Dél-Afrika területén időszámításunk kezdetén bushmanok és hottentották éltek. A 17. században azonban az európaiak fokozatosan előrenyomultak, és így az őslakosság visszaszorult, ráadásul 1713-55 között több háborúra is sor került az őslakosok és az európaiak között, melyekből az esetek nagy többségében az európaiak kerültek ki győztesen. 1486-ban Bartolomeo Diaz hajóflottájával felfedezte a Jóreménység fokát, 1503-ban Antonio de Saldanha kikötött Table Bay-en, megmászta a hegyet, és Táblahegynek nevezte el, majd 1580-ban Sir Francis Drake körbehajózta Fokföldet. A 17. század végefelé a holland és angol csapatok vívtak a területért. 1652-ben postaállomást létesítettek a Holland Kelet Indiai Társaság javaslatára, majd megépítették Fokváros első épületeit Jan Antony Riebeeck vezetésével. 1769-től Simon van der Stel lett a város kormányzója, és ez idő alatt a város gazdag farmerváros lett. A következő kormányzó, Simon fia is továbbfejlesztette a várost. 1814-ben Lord Charles lett a kormányzó, így a város kapcsolatai Anglia irányába váltak kedvezővé. 1824-ben kiadták a város első újságját, 1833-ban megtörtént az első rabszolga felszabadítás. 1854-ben választott parlament alakult. A 18. század végén gyémánt,- és aranybányákat hoztak létre, illetve vasútvonalakat kezdtek építeni. Ezek fellendítették a kereskedelmet, így Fokváros fontos kikötő lett, melyet 1860-tól fokozatosan fejlesztették, így egy idő után a városban hajógyártás, halfeldolgozás indult meg, fejlődött a fa,- és bőripar. Az első,- és második világháború után az országban a gazdasági élet fellendült, a külföldi cégek közül sokan itt fektettek be. 1948-ban a Nemzeti Párt nyerte meg a választásokat, ettől kezdve tekinthető az apartheid rendszer kialakulása valósnak. A gazdasági fellendülés azonban megtört, mert Fokváros és az ország gazdasági,- és politikai blokád alá volt vonva. 1961-ben kiáltották ki az ország függetlenségét, így létrejött a mai Dél-afrikai Köztársaság. 1994-ben Nelson Mandela nyerte a választásokat, aki ezzel az ország demokratikusan megválasztott miniszterelnöke lett.

Kultúra

Dél Afrika híres etnikai sokszínűségéről, ezért nem is beszélhetünk egyetlen, egységes Dél-afrikai kultúráról.

Az lakóinak többsége ország fekete bőrszínű, akik közül számottevően sok él falvakban, szegényes körülmények között. Náluk élnek a legélénkebben a tradíciók és hagyományok, de mivel a lakosság egyre nagyobb része városiasodott és nyugatiasodott el, a hagyományos életre jellemző vonások lassan tűnnek el. A városi fekete lakosság általában anyanyelvén kívül még beszél angolul vagy africaans nyelven is.
A középosztály tagjai főleg fehérek, de egyre több fekete és indiai tartozik ide, és az ő életstílusuk sok tekintetben nagyon hasonlít a nyugat európai, észak amerikai és ausztrál emberekéhez. Sok középosztálybéli fiatal tanul külföldön is, hogy jobb munkalehetőségekhez juthasson.

 

Pin It on Pinterest