+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Kenya

Szűrők

További szűrési lehetőségek

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Kenya

Gaurav Marghade

Kenya

Gaurav Marghade

Hírlevél

Szafari? Nyaralás a tengerparton? Vagy mindkettő? Kérje ajánlatunkat privát utazásra – akár egyéni elképzeléssel -, vagy csoportos, helyi idegenvezetővel induló körutazásra.

Masai Mara és a gorillák földje

Szállás: 3*-os hotelek és resortok
Utazás típusa: Csoportos, helyi idegenvezetvel
Idegenvezetés nyelve: Angol/német
Csoportlétszám: max. 20 fő
Indulások: Havi három alkalommal
Javasolt utazási időszakok: nyár, ősz, tél

Tól től860,000 Ft
0
Részletek

Az ország számokban

Terület: 582 650 km²
Népesség: kb.33 520 700 fő
Népsűrűség:  kb. 57,6  fő/km²
Főváros: Nairobi
Legnagyobb város: Nairobi (kb. 2 500 000 fő)
Államforma: elnöki köztársaság
Hivatalos nyelv: szuahéli, angol
Etnikai csoportok: kikuju 22%, luhja 14%, luo 13%, kalendzsin 12%, kamba 11%, kiszí 6%, meru 6%, egyéb afrikai népek 15%, nem afrikai (ázsiai, európai, arab) etnikum 1%.
Vallási megoszlás: protestáns 45%, római katolikus 33%, hagyományos vallások hívője 10%, Iszlám 10%, egyéb 2%.

Vízum

Felhívjuk a Kenyába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2015. szeptember 1-től Kenya bevezette az elektronikus vízum igénylést. Az új rendszer bevezetése kapcsán kiemelendő, hogy a kenyai vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat! Ugyanakkor ennek ellenére sem javasoljuk a túl korai igénylést. Nyaralás esetén elégséges lehet max. 2 héttel az utazás előtt igényelni a vízumot. Az online vízumkiadási rendszer működési problémái miatt a repülőtéren továbbra is kiállítanak vízumot.  A két rendszer párhuzamosan működik mindaddig, amíg az online megoldás nehézségeit kiküszöbölik. Ugyanakkor minden magyar állampolgárnak az előzetes beszerezhető online igénylést javasoljuk!

A kérelmet a következő internetes oldalon lehet kérelmezni: https://accounts.ecitizen.go.ke/register

Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban “sárga könyvként” is említik.)

Forrás (és további információk): http://konzuliszolgalat.kormany.hu/afrika?kenya

Kenya Magyarországon akkreditált nagykövetsége Bécsben található.

Cím: 1030 Bécs, Neulinggasse 29/8
Telefon: 0043-1-71-23-919/20
Fax: 0043-1-71-23-922
E-mail: kenyarep-vienna@aon.at

Az adatok tájékoztató jellegűek, a legfrissebb információkért kérjük forduljanak az illetékes nagykövetségekhez.

Helyi idő

Kelet-afrikai idő (EAT – Eastern Africa Time)
UTC/GMT + 3 óra
Magyarországhoz képest +2 óra az eltérés.
(http://www.timeanddate.com/)

Helyi valuta

Kenya hivatalos fizetőeszköze a kenyai schilling (KES), hivatalos boltban kizárólag csak az ország pénzével fizethetünk.

1 KES = kb. 3 HUF
1 USD = kb. 105 KES (2017-es adat, www.xe.com )

Telefon

Kenya előhívószáma: 00254

Elektromos áram

240 V, 50 Hz, Brit típusú, háromágú csatlakozó, átalakító szükséges.

Egészség

Utazás előtt érdemes felkeresni a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontot: 1097 Bp., Gyáli u. 2-6.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges! (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban “sárga könyvként” is említik.)

Javasolt oltások (nem fontossági rendben, hanem betűrendben)

Poliomyelitis (gyermekbénulás)
Hastífusz elleni védőoltás
Hepatitis A elleni védőoltás
Hepatitis B elleni védőoltás
Kolera elleni védőoltás
Veszettség elleni védőoltás
Tetanusz (diftéria)

Javasolt még bizonyos területekre látogatóknak vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak a malária elleni gyógyszer is.

Ivóvíz, ételek

A hagyományos kenyai ételek babból és levesekből, ragukból állnak, és fő céljuk, hogy minél olcsóbban megtöltsék a gyomrot. A nemzeti étel a roston sült kecske, amit „nyama choma”-nak hívnak. Kenyában a vegetáriánusok kellemetlenül érezhetik magukat, nem úgy a sörbarátok, akiket rengeteg finom helyi sörrel kényeztetnek. A kenyai ételek rendkívül változatosak és ízletesek. Mombasában több híres étterem is található: indiai, thai, sea-food. Azok számára, akik Nairobiba is ellátogatnak ajánljuk Afrika egyik leghíresebb, a vadhúsokat mesteri módon készítő étterem, a Carnivor meglátogatását. A szakácsok hatalmas nyársakon szabadtűz felett sütik az afrikai szavannák vadállatainak (antilop, zebra, strucc, krokodil…) ill. az Európában ismert húsoknak (csirke, marha, borjú) a legfinomabb részeit, majd a vacsora kezdetekor minden pincér egy nyárssal a kezében sorra járja az igényesen megterített asztalokat és addig kínálja a frissensülteket, amíg a vendég az asztalon lévő zászlócska ledöntésével nem jelzi, hogy jóllakott. A tengerparti szállodák svédasztalain széles választékot szolgálnak fel.
(Egészséges utazók lapja)

A csapvíz fogyasztásra nem alkalmas!

Vásárlás

Mindenképpen érdemes valamennyi készpénzt vinni magunkkal, ugyanis az ország banki ellátottsága rendkívül rossz. Hiába találunk ATM-eket Nairobiban és Mombasában, sokszor ezek a készülékek nem biztonságosak, vagy egyáltalán nem működnek.

A hitelkártyákat nem sok helyen fogadják el, szállodák is többnyire csak dombornyomott hitelkártyákat. A turistáknak elsősorban az amerikai dollár bevitelét ajánlják, amelyet mind a szállodákban, mind pedig a reptéren igen kedvezően váltanak. 

Arra azonban ügyeljünk, hogy 2000 előtt nyomott bankjegy ne legyen nálunk, mivel ezeket sok helyen nem fogadják el, vagy rosszabb kondíciókkal váltják át. Érdemes ezért 1, 5 és 10 dollárosokat vinni magunkkal, ezeket ugyanis sok helyen tudjuk használni. 20-as és 50-es címletű dollárokat könnyen váltják kenyai schillingre.

Éghajlat

Kenya éghajlata trópusi és annak köszönhetően, hogy az egyenlítő mentén fekszik, nincs nagyon nagy ingadozás a hőmérsékletben az év folyamán. Mindazonáltal változatos időjárást tapasztalhatunk az ország különböző területein a magasság és a tengertől való távolság függvényében: a hegyvidékekben gyakoribb az esőzés, míg a belső területek forróbbak és szárazabbak, mint a tengerparti területek. Nairobiban ( a magas elhelyezkedésnek köszönhetően) egész évben mérsékeltebb, kellemesebb a klíma.

Mikor látogassunk az országba?
Az országban két esős évszak van: márciustól májusig a „hosszú esők” időszaka, majd októbertől decemberig pedig „rövid esők”-re számíthatunk.

A legmelegebb decembertől márciusig van, és körülbelül ekkorra tehető a fő turista szezon ideje Kenyában: Január és február között meleg és száraz időre számíthatunk, és ilyenkor az állatok a fő ivóvízhelyek körül tartózkodnak, így könnyebb őket megfigyelni. Viszont ebben az időszakban van a legtöbb turista a környéken, így az árak magasabbak lehetnek.

Júniustó októberig figyelhető meg az éves gnú vonulás a Szerengetiről a Masai Mara felé.

Kultúra

Pár hasznos szuahéli kifejezés és szó

Hello – Jambo
Hogy vagy? – Habari gani
Köszönöm – Ahsante
Lassan / Nyugi-nyugi! – Pole pole!
kávé – kahawa
tea – Chai
tej – Maziwa
víz – Maji
cukor – Sukari
étel – chakula
Gyere ide – Njoo hapa
Igen – Ndiyo
Nem – Hapana
enni – Kula
aludni – Kulala
ma – Leo
holnap – Kesho
Viszlát! – Kwaheri
Mennyi – Ngapi

Gyakran használt kifejezések:
Hujambo?-Sijambo! – Sebaj?-Sebaj!
Mambo?-Poa! – Hogy s mint?-Jól!
Usiwe na wasiwasi! – Ne nyugtalankodj!

Hakuna matata! – Semmi gond!

Biztonság

Egy idegen ország meglátogatása mindig rejteget veszélyeket, és Afrika sem kivétel ez alól. A szegénység miatt a zsebtolvalyok száma magasabb.

Ezért érdemes elővigyázatosnak lenni:
– Ne vigyünk magunkkal felesleges értékeket
– Ne hagyjuk az értéktárgyainkat őrizetlenül
– Ne viselkedjünk felelőtlenül
– Járjunk együtt egy csoportban

Érdemes ezeken felül az úti okmányainkat lefénymásolni és külön helyen tárolni őket az eredetitől.

Javasoljuk baleset-, betegség és poggyász biztosítás megkötését, amit irodánkban is megtehet.

(!) Felhívjuk kedves utasaink figyelmét, hogy Kenya nagyvárosaiban, így Nairobiban, Mombaszában és Nakuruban a közterületeken és a középületekben egyaránt tilos a dohányzás. A hatóságok nagyon komolyan veszik a tilalmat, és a dohányzókat őrizetbe veszik és eljárás alá vonják. Az első ízben tetten értek büntetése 2000 kenyai shilling vagy akár 6 hónap börtön is lehet. Ezért megkérjük utasinkat, hogy kizárólag a kijelölt helyeken gyújtsanak rá.

 

Pin It on Pinterest