+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Mozambik

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Mozambik

Gaurav Marghade

Mozambik

Gaurav Marghade

Hírlevél

Kérjék ajánlatunkat Mozambikba egyéni, privát utazásra, vagy akár fix dátumon induló csoportos körutazásra. Ez utóbbiak angol és német nyelvű idegenvezetéssel indulnak kb. 2 hetente, és jelentősen olcsóbbak a privát opciónál. További információkért és részletes ajánlatért keressen bennünket az info@planethungary.com címen, személyesen, vagy a 06 1 411 1882 telefonszámon.

Hasznos tudnivalók Mozambikról

Az ország számokban

Terület: 801 590 km²
Népesség: kb. 25 833 752 fő
Népsűrűség: 23,8 fő/km²
Főváros: Maputo
Legnagyobb város: Maputo (kb. 1 192 000 lakos)
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: portugál
További beszélt nyelvek: szuahéli, makuva, szena
Függetlenség: Portugáliától, 1975 óta
Vallási megoszlás: 20% muzulmán, 30% keresztény és 50% törzsi vallású
Az ország etnikumai: 47% makua, 23% tsonga, 12% malawi, 11% shona, 4% yao, 1,7% kínai


Vízum

Magyar állampolgárok csak vízum birtokában léphetnek be Mozambik területére.

Turistavízumot a repülőtereken, határátkelőhelyeken is fel lehet venni, a maximális tartózkodási idő 30 naptól 90 napig terjedhet. Ennél hosszabb tartózkodáshoz: – tanulói vízum vagy tartózkodási engedély felvételére jogosító (munkavállalói) vízum szükséges. A vízumot előzetesen kell igényelni valamely mozambiki nagykövetségen vagy főkonzulátuson. Előtte tanácsos érdeklődni a feltételekről, a szükséges dokumentumok köréről, időpontot kérni. A vízumdíj változó annak függvényében, hogy a vízum egyszer vagy többszöri beutazásra jogosít-e fel, milyen időtartamra szól, illetve a vízumeljárás időtartamától.

Az útlevélnek legalább hat hónappal a vízum kiállításának napját követően még érvényesnek kell lennie, és legalább két üres oldalt kell tartalmaznia.

A kérelem benyújtási feltételeinek tisztázása érdekében vegye föl a kapcsolatot Mozambik németországi nagykövetségével:

Mozambik Berlini Nagykövetsége
Stromstrasse 47, 14551 Berlin
Tel: +49 (0)30-39876500/1/2
Fax: +49 (0)30-39876503

Mozambiki Köztársaság brüsszeli Nagykövetsége
Cím: Bruxelles, 97 Boulevard Saint Michel, B-1040
Telefon: 0032 – (0)2 – 736 00 96, 736 25 64
Email: info@embassyofmozambique.be
Nyitvatartás: Hétfő – Péntek: 9:30 – 13:00

Az aktuális beutazási szabályokról minden esetben kérjük a külügyminisztériumnál érdeklődjenek. Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be a Mozambik Köztársaságba. Az útlevélnek belépéstől számítva még további 3 hónapig érvényesnek kell lennie. A vízumkérdőívet angol nyelven kell kitölteni és 2 db útlevélfényképet kell mellékelni hozzá.


Magyar külképviselet

Magyar külképviselet nem található Mozambikban, ezért érdemes az Európai Unió másik országainak nagykövetségeinél vagy a Mozambikba is akkreditált Dél-Afrikai Nagykövetséghez fordulni.

Dél-Afrikai köztársaság Nagykövetsége, Pretoria

Cím: 959 Arcadia Street Pretoria, Hatfield 0083
Postai cím: P.O.Box 13843 Hatfield, 0028 Pretoria
Előhívó: 00-27-12
Telefon: 430-30-30, 342-32-88
Ügyelet: 00-27-82-857-20-26
Misszióvezető: Király András László
E-mail: mission.prt@mfa.gov.hu
Honlap: https://pretoria.mfa.gov.hu/

További országok, amelyekbe a misszióvezető akkreditálva van: Botswana, Lesotho, Mozambik, Namíbia, Szváziföld, Zambia, Zimbabwe


Helyi idő

Az ország a GMT+1 időzónába tartozik, vagyis Magyarországhoz képest nincs időeltolódás.
(http://www.timeanddate.com/)


Helyi valuta

Mozambik hivatalos pénzneme a Metical (MZN), sok helyen elfogadják az USA dollárt is.
1 MZN = kb. 4,5 HUF (2019, www.xe.com)


Telefon

Előhívószám: +258


Elektromos áram

Az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, az európai normáktól részben eltérő típusú csatlakozókkal (pl. a fővárosban), így adapterre szükség lehet.
(https://www.power-plugs-sockets.com/hu/mozambique/)


Egészség

Az országban az alábbi betegségekkel kell kiemelten számolni: Kolera Veszettség (Rabies) Hepatitis A (fertőző májgyulladás) Hepatitis B (Fertőző májgyulladás) Hastífusz (Typhus abdominalis) Malária Oltási tudnivalók az országba utazók számára: Javasolt oltás Hastífusz elleni védőoltás Hepatitis A elleni védőoltás Hepatitis B elleni védőoltás Malária elleni gyógyszer Javasolt oltás bizonyos területeken vagy fokozottabban veszélyeztetett utazóknak Kolera elleni védőoltás Veszettség elleni védőoltás.

Az egészségügyi ellátás feltételei – különösen az ország északi részén – általában alacsony színvonalúak, hiányosak. Komoly probléma esetén egészségügyi evakuációra lehet szükség. A vízfogyasztáshoz kapcsolódó betegségek, például a kolera, gyakoriak, különösen az esős évszakban. Csak palackozott, vagy forralt ivóvizet fogyasszon és kerülje a jéggel készült hűsítő italokat.

A malária és más rovarok terjesztette betegségek egész évben problémát jelentenek. Javasoljuk, hogy szedjenek megelőző gyógyszert malária ellen és védekezzenek a rovarcsípések ellen.

Javasoljuk, hogy utazás előtt érdeklődjenek a Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontnál: 1097 Bp., Gyáli u. 2-6.


Öltözködés

A mozambiki nők ruházatának hagyományosan takarnia kell a combokat, minthogy azt a test intim részének tartják. A nadrág viselete ezért csak takarószoknyával együtt elfogadott.


Vásárlás

A piacokon illik alkudozni, a külföldieknek mindig a két-háromszoros árat mondanak.


Éghajlat

Nyár: Október – Március
Tél: Április – Szeptember 

Áprilistól Szeptemberig:

Hűvös és száraz, kevés esőzéssel. Napközben a partokon 24-27 °C körüli a hőmérséklet, míg a bentebbi területeken kb. 5°C-al hűvösebb van. Ilyenkor  érdemes az országba látogatni.

Decembertől Márciusig:

Forró, esős időjárás a jellemző. A hőmérséklet általában 27-31 °C körüli, a belső területeken pedig jellemzően kicsivel hűvösebb van, mint a partokon. Az északi partokon még forróbb az idő, nem gyakori a 30 °C feletti hőmérséklet.

Jó tudni!: A Február általában egybe esik a hurrikán szezonnal, ilyenkor a szálláshelyek sincsenek nyitva. A legtöbb esőzés december és március között várható.

Mikor érdemes az országba látogatni?:

A hűvösebb, szárazabb évszakban áprilistól szeptemberig. Ez a legmegfelelőbb időszak a szafarira és az időjárás is kellemes.

Aki főként madárlesre érkezik az országba, annak a november és december közötti időszakot ajánljuk.

A délebbi strandok a dél-afrikai iskolai szünetek alatt zsúfoltabbak lehetnek (Dec.- Jan., Április eleje, Július, Szeptember vége)

A trópusi ciklonok időszaka általában novembertől áprilisig tart, és Mozambik középső és északi partvidéki területeit fenyegetheti. Kérjük, tájékozódjanak utazás előtt a ciklonok aktuális helyzetéről, az esetleges veszélyről.


Kultúra

Az országon belül észak-dél irányú eltérések figyelhetők meg: a Zambézitől északra élő törzsek félnomádok, évente vándorolnak jobb termőtalaj reményében, anyajogú közösségekben élnek, őket nemigen érintette a portugál uralom. A Zambézitől délre erőteljes portugál hatás érhető tetten az öltözetben, a társadalmi szokásokban, a vallásban és a nyelvhasználatban.

A mozambikiak nagyon szociális lények, szeretik a társaságot, sok időt fordítanak a közös időtöltésre, szórakozásra. Sajnálják azt, akinek egyedül kell töltenie idejét. A társaságban eltöltött idő, pl. közös teázás, elsőbbséget élvez még a munkahelyi kötöttségekkel, időponthoz kötött kötelezettségekkel szemben is. Nagyon udvariatlannak számít, ha meglátogatunk valakit, és visszautasítjuk a teát, még ha időben korlátozottak vagyunk is. Ugyancsak udvariatlan és sértő viselkedésnek számít, ha visszautasítjuk a kínált ételt.


Biztonság

A mozambiki utazások többsége problémamentesen zajlik. A leggyakrabban előforduló esetleges incidenseket kisebb bűncselekmények, főleg zsebtolvajlás, egyéb, pl. táskalopások jelentik. A látogatóknak fel kell készülniük arra, hogy a közutak igen rossz állapotban vannak és az egészségügyi szolgáltatások szintje alacsony. A tengerpartok, szigetek rendőri ellenőrzése nem megoldott, itt a leggyakoribb a külföldi látogatók útleveleinek és egyéb értéktárgyainak eltulajdonítása. 

Sok a közlekedési baleset a közutak rossz állapota, az elavult gépkocsipark és annak következtében, hogy a mozambikiak nem tartják be a közlekedési szabályokat, előírásokat. Este ne közlekedjen gyalogosan a fővárosban sem. A közlekedési rendőrök az autósoktól gyakran vesztegetési pénzeket várnak el. Tilos autóval közlekedni a tengerparton. 

A kormányhivatalok, repterek, katonai objektumok, rezidenciák, a rendőrség és kormány tisztviselők fényképezése tilos a Információs Minisztérium különleges engedélye nélkül. A kábítószer használatot és terjesztést a törvény szigorúan bünteti.

Az eredeti személyazonosító okmány (útlevél) mindig legyen Önnél, mivel ez kötelező Mozambikban. A rendőr járőrözések és ellenőrzési pontok gyakoriak. Útlevelét csak hivatalos személynek adja át. Kérje a hivatalos azonosító bemutatását, ha kétsége merülne föl.

Probléma esetén (pl. útlevél elvesztése, eltulajdonítása), haladéktalanul keresse föl a legközelebbi rendőrőrsöt, és vetessen föl jegyzőkönyvet az esetről. Ezt követően jelentse azt a helyi bevándorlási hatóságnál, és mutassa be a rendőrségi jegyzőkönyvet. Vegye föl a kapcsolatot pretoriai nagykövetségünkkel a hazatéréshez szükséges ideiglenes magyar úti okmány beszerezése céljából, vagy a mozambiki német nagykövetséggel (vagy az Európai Unió valamely más tagállamának helyi képviseletével) EU vészhelyzeti úti okmány (ETD) kiállítása céljából. 

Az országban nem működik sem hivatásos, sem tiszteletbeli magyar konzulátus.

Pin It on Pinterest