+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Bolívia

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Bolívia

Gaurav Marghade

Bolívia

Gaurav Marghade

Hírlevél

Peru és Bolívia kincsei

16 nap

Indulás: Bármikor
Utazás típusa: Szervezett egyéni (költséghatékony hibrid)
Idegenvezetés nyelve: angol
Szállás: 3*-os hotelek
Közlekedés: Privát

From685,000 Ft
0
View Details

Körutazás az inkák földjén

16 nap

Indulás: 2018. október eleje
Utazás típusa: Csoportos, magyar idegenvezetővel
Létszám: 10-15 fő
Szállás: 3*-os hotelek

From830,000 Ft
0
View Details

Általános információk

Bolívia számokban:

– Területe: 1 098 581.00 km2
– Államformája: köztársaság
– Lakóinak száma: kb. 11 250 000 fő
– Népsűrűség: 10 fő/km2
– Beszélt nyelvek: spanyol, kecsua, ajmara, guarani
– Népcsoportok: kecsua és ajmara indián (60%), mesztic (28%), kreol, fehér (12%).
– Vallások: római katolikus (93%), protestáns (4,5%), zsidó (2,5%).
– Fővárosa: La Paz
–  Nagyobb települések: La Paz 1 050 000, Santa Cruz 615 000, Cochabamba 377 000, Oruro 195 000, Potosí 114 000, Sucre 95 000, Tarija 68 000.
– Nemzetközi repülőterek: La Paz (EI Alto), Santa Cruz


Vízum:

Vízum nem szükséges turistáknak a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére, csak érvényes útlevél. Az útlevélnek legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.


Öltözködés:

Az utazáshoz sportos, kényelmes tavaszi öltözetet ajánljuk. A sivatagban mindenképpen érdemes zárt cipőben, esetleg bakancsban közlekedni, és egy ilyen lábbelinek a hegyek közt is jó hasznát vesszük. A túra himalájai szakaszára mindenképpen vigyünk magunkkal melegebb öltözéket, tekintettel a magasabb tengerszint feletti magasságra. Ajánlott melegebb pulóver, esőkabát, szélkabát viselése. A sivatagban és a hegyek között is hasznát vehetjük a napszemüvegnek, illetve a különböző napvédő krémek is erősen ajánlottak.


Egészség:

Az egészségügyi hálózat magántulajdonban van, viszont az egész országra kiterjed és minden szükséges gyógyszert biztosít.
Nagyon ajánlott a Hepatitis A és B, a tífusz, a tetanusz, a diftéria, valamint az agyhártyagyulladás és a sárgaláz elleni védőoltások előzetes beszerzése. Malária ellen védőoltás nincs, csak gyógyszeres megelőzés, ami nagyon leterheli a szervezetet, ezért nem ajánljuk ha turista helyszínekre látogatna. Bolívia (és Peru) nem ír elő kötelező oltásokat.


Ivóvíz, ételek:

Csapvizet, mosatlan gyümölcsöt és zöldséget, valamint utcai árusoknál és egyszerűbb étkezdékben kapható, megbízhatatlan eredetű (küllemű) ételeket lehetőség szerint ne fogyasszunk!


Helyi idő:

-5 óra a közép-európai időhöz viszonyítva


Pénznem, vásárlás: 

 Bolívia hivatalos pénzneme a boliviano (BOB).
1 boliviano = 100 centavo

1 BOB = kb. 41 HUF (2019, www.xe.com)

USD-t is érdemes magunkkal vinni és inkább kis címletekben, mert gyakran fizetőeszközként is elfogadják. Az utcai pénzváltók legálisan működnek, de biztonságosabbak a pénzváltó helyiségek vagy a bankok. van, ahol eleve dollárban adják meg az árakat. Fontos azonban, hogy a térségben az akár enyhén sérült dollárt sem fogadják el, vagy nagyon rosszul váltják, ezért új generációs bankjegyekben kérjük. A pénzváltás városokban gond nélkül megoldható. Bankkártya használatára is van lehetőség, de főleg a nagyobb városokban, ahol leginkább a VISA terjedt el, ám a Mastercard is sok helyen használható. Az Euro és utazási csekk kivitele nem javasolt, mert ugyan lehetséges a váltásuk, de körülményes, vagy nem minden helyen lehetséges.  


Telefon:

Bolívia előhívószáma az 591
A magyar mobilkészülékek használhatóak.

Elektromos áram:

220V + 110V, 50Hz
Adapter szükséges lehet. 


Időjárás:

A magasan fekvő vidékre (pl. La Paz, Titicaca tó, Salar Uyuni, Oruro, Potosí) látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az utazás első napjára inkább ne tervezzenek kirándulást, ajánlott a megérkezés utáni első órákat nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket fogyasztani –ezt a helyi hotelek is ajánlják. Súlyos tünetek esetén javallott a “soroche”- tabletta bevétele, amely gyógyszertárban vény nélkül kapható. A magaslati helyeken lévő szállodákban koka teát (mate de coca) kínálnak a vendégeknek, amelyet a helyi lakosság hagyományosan fogyaszt, mert kedvező élettani hatása van, és segíti az esetleges rosszullét megelőzését. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A hegyvidéken a nyári hónapokban is éjszakára nagyon lehűlhet az idő .

 
Biztonság:

Az országban, de különösen a fővárosban és a nagyobb városokban gyakoriak a különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban – nagyobb értékekre – rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható repülőtéri transzferről is gondoskodjék a bolíviai utazásszervező, illetve a szállodától kérjük, hogy szerezzen taxit.

Lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyan helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

Országos rendőrség honlapja: http://www.policia.bo/
Turista rendőrség, La Paz: 00591-2- 222.50.16
Rendőrség (Radio Patrullas) az ország 9 megyéjében tel: 110

Pin It on Pinterest