+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Chile

Keresgéljen útjaink között saját elképzelése szerint

Szűrők

Hírlevél

Chile – Argentína – Brazília

15 nap

Indulás: Bármely időpontban
Utazás típusa: Szervezett egyéni
Magyar idegenvezetés: 10 fő felett
Szállás: 3-4* hotelek

From860,000 Ft
0
View Details

Pár hasznos tudnivaló Chiléről

Az ország számokban

Terület: 756 950 km²
Államforma: elnöki köztársaság
Népessége: 16,8 millió
Fővárosa: Santiago de Chile
Hivatalos nyelv: spanyol
Városi lakosság aránya: 86%
Legmagasabb pont: Nevado Ojos del Salado, 6880 m

Vízum

Chile és Magyarország között 1992. június 1. óta teljes körű kölcsönös vízummentességi megállapodás van hatályban. Ennek alapján a magánútlevéllel rendelkező magyar állampolgár 90 napra turizmus vagy üzleti tárgyalás céljából vízummentesen utazhat be Chilébe. Minden beutazó számára kötelező egy statisztikai adatlap kitöltése, melynek első példányát belépéskor, másodpéldányát kiutazáskor kell leadni.

Magyar külképviselet

Magyarország tiszteletbeli konzulátusa:
Magyar külképviselet: Santiago
Cím: La Escuela 1224 – Las Condes -Santiago
Előhívó: 00-56-2
Telefon: 243-1229
Fax: 243-1306
Tiszteletbeli konzul: Gabriel Héctor Berczely Apor
E-mail: gabriel@berczely.cl

Helyi idő

Az időeltolódás Magyarországhoz képest -5 óra.
GMT-3 óra, náluk is van nyári/téli időszámítás.
A Húsvét szigeteken még 2 óra eltérés van (GMT -5)

Helyi valuta

A hivatalos pénz a chilei peso (CLP).
1 HUF = kb. 2,5 CLP (2014. május)

A nagyvárosokban sok ATM (cajeros automáticos) található.

Telefon

Chile előhívószáma az 56.

Az országszerte ingyenesen hívható telefonszámok az alábbiak:
mentők: 131
tűzoltók: 132
csendőrség: 133
hegyi mentőszolgálat:136
rendőrségi információs vonal: 139

Elektromos áram

Az elektromos áram 220 V feszültségű, 50 Hz, az európai normáktól részben eltérő típusú csatlakozókkal, így adapterre szükség lehet. (http://www.kropla.com/electric2.htm )

Egészség

Chilébe nincs kötelezően előírt oltás, de a Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B elleni vakcina.

További info: www.oek.hu

Az ország egészségügyi helyzete európai mércével mérve is jónak tekinthető, utazásunk alatt különleges óvintézkedésre nincs szükség.

Utazás előtt feltétlenül javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni, különös tekintettel arra, hogy a kórházak sürgősségi ellátásban is csak azokat a külföldieket részesítik, akik rendelkeznek biztosítással, más esetben csak megfelelő anyagi biztosíték (pl. több ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

Ivóvíz, ételek

A csapvíz fogyasztásától és az utcai árusoknál kapható készételek fogyasztásától tartózkodjunk, mindig szerezzünk be palackozott vizet. Az italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet.

Öltözködés

Az európai normáknak megfelelő ruházatot viselhetünk az országban. Az úti poggyász összeállításánál azonban figyeljünk arra, hogy a különféle időjárási viszonyoknak megfelelő öltözet legyen nálunk, ugyanis Chile különböző vidékein eltérő éghajlat uralkodik.

Vám

A chilei vámszabályok kifejezetten tiltják növények, magvak, illetve állati és növényi eredetű élelmiszeripari termékek (gyümölcsök, zöldségek, hús és húskészítmények, tejtermékek) turistaforgalomban történő bevitelét. Erre vonatkozóan minden belépőnek írásos nyilatkozatot kell tennie, amelynek átadása nélkül nem léphet be az országba. Belépéskor nemcsak a kézicsomagot, a teljes poggyászt is átvilágítják, adott esetben felbontatják. Az előírások megsértése büntetőeljárást vonhat maga után.

A személyi poggyász kizárólag az utas vagy családtagjai személyes használatára vagy ajándék céljára szánt árucikkekből állhat, amelyek jellege és mennyisége nem utal kereskedelmi célú behozatalra. A 18. életévüket betöltött utasok 400 db cigarettát, 50 db szivart, 500 gramm pipadohányt, illetve 2,5 liter égetett szeszesitalt hozhatnak be adó- és vámmentesen. A kábítószer csempészését – a világ legtöbb országához hasonlóan – Chilében is súlyosan büntetik.

Éghajlat

Chile éghajlata az ország nagy észak-déli kiterjedéséből adódóan igen változatos. Az északi régióban sivatagok vannak, délen ezzel szemben tundrák és gleccserek alakultak ki. A Húsvét-sziget éghajlata szubtrópusi. A középső területeken mediterrán klíma uralkodik, az ország legnagyobb részén négy évszak alakult ki. A nyár decembertől februárig, az ősz márciustól májusig, a tél júniustól augusztusig, míg a tavasz szeptembertől novemberig tart.

Mikor érdemes Chile-be utazni?
A legideálisabb időjárás régiónként változik.
Patagóniát (a déli országrészt) és a Torres del Paine Nemzeti Parkot október és március között érdemes felkeresni, amikor enyhébb az időjárás.
Ezzel szemben Santiago, a főváros, az ország közepe, Valparaiso és az Atacama sivatag egész évben kellemes idővel kecsegtet.
A csúcsszezon a december, ekkor nagyobb tömegre és megemelkedett árakra is lehet számítani.

Biztonság

Az ország belpolitikai helyzete stabil, a közbiztonság jó, alkalmanként kerül csak sor utcai demonstrációkra, sztrájkokra, ezek azonban a turisták által frekventált helyeket általában nem érintik.

Utazás előtt mindenképpen ajánlatos egy nemzetközileg ismert biztosítónál mindenre kiterjedő baleset biztosítást kötni, a chilei kórházak sürgősségi esetekben is csak olyan külföldit részesítenek ellátásban, aki érvényes biztosítással rendelkezik. Ennek hiányában csak megfelelő biztosíték (pl. néhány ezer USD letétbe helyezése) mellett nyújtanak segítséget.

 

Pin It on Pinterest