+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Kolumbia

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Kolumbia

Gaurav Marghade

Hírlevél

Kolumbia nagykörút

11 +3 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol vagy spanyol
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszakok: nyár, ősz

From570,000 Ft
0
View Details

Hajóút a Karib tengeren a Panama csatornáig

16 nap

Szállás: Princess Cuises
Utazás típusa: Hajós, privát
Idegenvezetés nyelve: Angol
Indulás: Választott dátumon
Utazási időszak: Októbertől márciusig

From685,000 Ft
0
View Details

Pár hasznos tudnivaló a Kolumbiába utazókank

Az ország számokban

Hivatalos név: Kolumbiai Köztársaság (spanyolul República de Colombia)
Terület: 1 141 748 km²
Államforma: elnöki köztársaság
Népesség: kb. 43 millió
Népsűrűség: 37 fő/ km²
Főváros: Bogotá
Főváros lakossága: több, mint 7 millió
Hivatalos nyelv: spanyol

Vízum

Kolumbia egyoldalú vízummentességet biztosít a turista célból érkező, érvényes útlevéllel beutazó magyar állampolgárok számára, akik maximum 90 napig vízum nélkül tartózkodhatnak Kolumbia területén. A vízummentes tartózkodás egy éven belül összesen nem haladhatja meg a 180 napot. A kívánt tartózkodási idő és cél függvényében a belépéskor igazolni kell a tartózkodás anyagi fedezetének és egyéb feltételeinek meglétét, melynek hiányában a hatóságok a beléptetést megtagadhatják vagy korlátozhatják a tartózkodás időtartamát. Fontos, hogy a belépéstől számítva legalább 3 hónapig érvényes legyen az útlevél, igazolni kell továbbá a visszautazásra szóló menetjegyet, illetőleg a be- és kilépést igazoló bélyegzőnyomatokat az útlevélben. A tartózkodási időtartam túllépését a kolumbiai hatóságok pénzbüntetéssel szankcionálják.

A külföldieknek 37 USD-t kell fizetniük fejenként mielőtt légi úton elhagyják Kolumbiát. Győződjünk meg arról, hogy útlevelünkbe belepecsételték-e az érkezés időpontját, mert ha az hiányzik, akkor kétszeres távozási adót fizettetnek velünk.

Magyar külképviselet

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban hivatásos magyar külképviselet nem működik, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, rendkívüli nehézségekbe ütközik, illetve hosszabb időt vehet igénybe.

Tiszteletbeli konzul Bogotában és Cartagena de Indiasban (Bocagrande) van.
A legközelebbi magyar képviselet Brazíliavárosban van.

Tiszteletbeli konzul, Bogota
Cím: Calle 92 No 15-48 Oficina 404, Bogotá D.C., Colombia
Előhívó: 00-57-1
Telefon: 256-0088
Mobil: +57-311-531-11-28
Tiszteletbeli konzul: Dr. Szegedy-Maszák Ildikó
E-mail: hchungria@gmail.com

Helyi idő

– 6 óra az eltolódás Magyarországhoz képest.

Helyi valuta

Hivatalos pénzneme a kolumbiai peso (1 HUF= kb. 12 COP – 2019, https://www.xe.com ).
1 kolumbiai peso = 100 centavó

Van ugyan néhány legális „casa de cambio” (pénzváltó iroda), de általánosságban annyit mondhatunk, hogy a készpénzt bankban váltsuk be. Mivel gyakorta kérhetik útlevelünk másolatát, felgyorsíthatjuk a tranzakciót, ha ebből még otthon alaposan felszerelkezünk. Ne váltsunk pénzt az utcán, és ne tartsunk magunknál jelentősebb összeget.

Telefon

Nemzetközi hívószám: 57 (Bogotá: +1)

A telefonrendszer automatizált és lehet telefonkártyát használni. Az utca embere olcsó mobilhívásokat kínál helyi, országos és egyéb mobilszámokra Kolumbiában. A Telecom-irodában minden nagyvárosban rendelkezésre állnak a nemzetközi kommunikáció lehetőségei.

Elektromos áram

110 V, 60 Hz, nem európai szabvány. Adapter szükséges, melyet a helyszínen is be lehet szerezni.
(lásd: https://www.power-plugs-sockets.com/hu/colombia/)

Egészség

A főváros, Bogotá magas fekvése miatt a szív és érrendszeri betegségekre hajlamosak számára egészségügyi kockázatot jelent, de még az egészséges turistáknak is célszerű időt szánni a magassághoz való alkalmazkodásra.
Miután az ország trópusi övezetben fekszik, az 1500 m alatti területeken (Amazónia, Atlanti partvidék, Csendes-óeáni partvidék) ajánlatos a hepatitisz A, B, a denge és a malária elleni szokásos óvintézkedések megtétele (védőoltás felvétele, szúnyogok és egyéb rovatok elleni védekezés, megbízható helyen való étkezés, stb.).
Az egészségügyi ellátás színvonala a nagyvárosokban általában megfelelő.

Ivóvíz, ételek

Érdemes megkóstolni néhány kolumbiai specialitást:

ajico: csirkeleves burgonyával és zöldségekkel
arepa: kukoricapalacsinta
arroz con coco: kókuszdióolajban sült rizs
bandeja paisa: marhahús, kolbászok, bab, rizs, banán és avokádó egyvelege
carne asada: roston sült hús
cazuela de mariscos: tengeri állatokból készült pörkölt
chocolate santafereno: forró csokoládé sajttal és kenyérrel
comidas corrientes: gyakorlatilag közönséges étkezést takar, rendszerint sült hús babbal és rizzsel, ez országszerte rengeteg olcsó étteremben megtalálható
puchero: csirke-, marha-, és disznóhúsból készült leves
tamales: kukoricatésztába göngyölt, apró darabokra vágott disznóhús rizzsel és zöldséggel

Vásárlás

Széles körben használják a hitelkártyákat, de csak az American Expresst fogadják el a drága helyeken, s csak nagyobb városokban. A Cirrus vagy Mastercard kártyák könnyen használhatóak a városi ATM automatáknál.

Vám

Belépéskor vámnyilatkozatot kell kitölteni. Az 1.500 USD értéket meg nem haladó személyes poggyász, úti holmi, valamint 10.000 USD értéket meg nem haladó valuta külön vámeljárás nélkül bevihető az országba. Az 1.500 USD- t értéket meghaladó tárgyak ideiglenes vámkezeléssel vihetők be, amennyiben a tulajdonosa kötelezettséget vállal arra, hogy távozásakor kiviszi az ország területéről. A Kolumbiában vásárolt smaragd, arany és platina termékek kiviteléhez a számla felmutatása szükséges.

Éghajlat

Az ország csendes-óceáni és atlanti partvidékére, valamint az amazóniai részre a trópusi éghajlat jellemző. Az ország középső, andesi részén inkább a mérsékelt, hűvösebb idő az uralkodó.

Az ország déli részén húzódik az Egyenlítő, és az egyenlítő közelsége azt jelenti, hogy az éghajlat keveset változik az év folyamán. (Az évi középhőmérséklet 24 °C). Ami igazán mérvadó az országban, az a tengerszint feletti magasság: kb. 6 °C-ot csökken az átlag hőmérséklet minden felfelé megtett 1000 méter után.

Az esős időszak áprilistól júniusig és októbertől decemberig tart. A december és március közötti időszak a legszárazabb, az az időszak kimondottan alkalmas az ország meglátogatására. Egy rövidebb száraz évszak esik július ás augusztus hónapok környékére.

Kultúra

Miközben kétségkívül Bogota az ország kulturális központja, mégis minden egyes térség kifejlesztette saját, rá jellemző vonásait, amelyek visszatükröződnek az élet csaknem minden területén. A zenei stílusok az Andok hagyományos, húros hangszerekre épülő formáitól a karib-tengeri partvidék tangóharmonika alapú vallenatójáig és cumbiájáig terjednek. Az ország egyik legismertebb személyisége a Nobel-díjas író, a sajátos „varázslatos realizmusát” megteremtő Gabriel García Márquez.
Magasan a labdarúgás a legnépszerűbb sport, az ország ugyanakkor számos világklasszis kerékpáros hazája.
a népesség jobbára mestizo, noha a Karib-tenger és a Csendes-óceán partvidékén, valamint Cali környékén tekintélyes lélekszámú afro-karib eredetű lakosság, illetve több mint 50 bennszülött csoport él.

Vallás: A lakosság túlnyomó része, kb. 95%-a, keresztény.

Biztonság

Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Kolumbia területére is.
Érvényes utasbiztosítást irodánkban is köthet.

Habár a kolumbiaiak többsége becsületes és barátságos, a nagyvárosokban előfordulhat rablás, a látogatónak érdemes odafigyelnie értékeire. A Turista Rendőrségi Hivatal Bogotában Carrera 13, 26.-62. szám alatt található. Tel.: 01-337 4413. Bűncselekmény vagy úti okmányunk eltűnése esetén hívjuk a rendőrséget a 112-es számon.

 

Pin It on Pinterest