+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Kuba

 

 

Szűrők

Type Filter

Visszajelzések

Kuba

Gaurav Marghade

Kuba

Gaurav Marghade

Hírlevél

Az ország számokban

Terület: 110 861 km²
Népesség: kb. 11.383.000 fő
Népsűrűség:  kb. 102 fő/km²
Főváros: Havanna
Legnagyobb városok:
         1. Havanna (2 100 000 fő)
         2. Santiago de Cuba (1 023 000 fő)
         3. Holguin (1 021 000 fő)
Államforma: szocialista köztársaság
Hivatalos nyelv: spanyol
Függetlenség: (Spanyolországtól) 1902 május 20.
Vallási megoszlás: 90% római katolikus
Etnikai megoszlás: fehér: 64,06%; mulatt: 24,86%; fekete: 10,08%, indián: 1%

 

Vízum

Az országba történő belépéshez vízumnak megfelelő turistakártya kiváltására van szükség, még Magyarországon!

Ehhez az alábbiak szükségesek:
repülőjegy foglalás (utazási iroda által)
szállásfoglalás (utazási iroda által)
1 darab igazolványfénykép
1 darab űrlap, ami letölthető a követség honlapjáról vagy megkapható a helyszínen
25 USD, ami csak amerikai dollárban fizethető be.

 A turistakártya kiállításának ideje 4 munkanap.

Kubai Köztársaság Nagykövetsége
Budapest, Harangvirág u.5. II. em. 3.a.
Telefon:+36 1 325 7290 
Web: www.embacuba.hu
E-mail: prensa@embacuba.hu
Ügyfélfogadás: hétfőtől- csütörtökig, 10-14 óráig

Magyar külképviselet

Nagykövetség, Havanna
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: 00-53-7
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyeleti mobil: 00-53-5 280-21-10

 

Helyi valuta

Kubai peso CUP = 100 centavos.

A turistáknak nem kell Kubai Peso-t venni, az a helybéliek fizetőeszköze. A turizmusban a Peso Cubano Convertible azaz a CUC vagyis a konvertibilis PESO működik. 

Konvertibilis kubai peso (CUC). 
1 CUC = 24 CUP, az árfolyam kötött, mindenhol ezek az árfolyamok érvényesek.
Árfolyama az USA-dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD.

A Kubai Konvertibilis Peso 1, 3, 5, 10, 20 és 50, 100 -as címletekben váltható. 2004. november 8-tól a CUC az elfogadott fizető eszköz, az USD-t 10%-os levonással váltják be.
Ajánljuk, hogy EUR-t vigyen magával amely szintén átváltandó convertibilis peso-ra de nem vonnak le magas kezelési költséget.

Az EUR-on kívül a következő valutákat váltják még 10%-os levonás nélkül: Kanadai dollár CAD, Angol font GBP, Svájci frank CHF…stb.

Természetesen a CUC csak Kubán belül működik, elutazás előtt azt váltsuk vissza, ezért érdemes csak kisebb adagokban beváltani, hogy ne okozzon gondot a visszaváltás.

 

Telefon

A mobiltelefon használata nem ütközik akadályba, persze utazás előtt érdemes a mobilszolgáltatótól e díjszabási zónára vonatkozó információkat beszerezni. Továbbá, nem árt ellenőrizni – ha nincs, akkor szükséges igényelni – a roaming szolgáltatást. Feltöltő kártyás készülékek esetén a működéshez szükséges lehetőségekről a mobilszolgáltató tud bővebb tájékoztatást adni.

A kubai mobilszolgáltató (CUBACEL, C-Com) országos lefedettsége meglehetősen jó, ez persze a lakott területek és forgalmasabb útvonalak körzetében mutatkozik meg leginkább. Kis szépséghibája azonban van a mobil kommunikációnak, mégpedig az, hogy híváskor semmilyen hívószámot nem jelenítenek meg a telefonkészülékek. Ez a szolgáltató hiányossága, de könnyen kiküszöbölhető szöveges üzenetben történő értekezéssel.

Az internet szolgáltatás minősége elmarad az európaihoz képest. Tehát nem meglepő, ha olykor egy – egy nagyobb terjedelmű oldal nehezen jelenik meg, vagy egyáltalán nem is. Azonban a levelezőrendszerek bármelyikét könnyen lehet használni, tehát a kapcsolattartás akadálytalanul működik. Internet használati lehetőség nagyobb hotelekben, néhány könyvtárban valamint elvétve található internet kávézókban hozzáférhető.

 

Elektromos áram

Kubában 110 V feszültségű hálózat van kiépítve, viszont a hotelekben, és egyre több apartmanban megtalálható már a 220 V is. A dugaszoló aljzathoz két villás (amerikai rendszerű) átalakító adaptert kell vinni, mert eltérő az európai szabványtól.

 

Egészség

A kubai nyaraláshoz védőoltás nem kötelező. Azonban néhány oltás ajánlott, az egészség biztos megőrzésének céljából. Pl.: Tífusz, Hepatitis A, Tetanusz.

Az utazás idején ügyelni kell a higiéniára, főként a mellékhelyiségekben, mosdókban és az étkezéseknél. 
Kubában a csapvíz nem iható, ezért palackozott víz fogyasztása ajánlott.

Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése, amit megtehet irodánkban is.

A kubai üdülés ideje alatt, ha baleset történik, vagy valamilyen betegséggel kell szembenézni, lehetőség szerint, a turistáknak kijelölt kórházakat (Pl.: Cira Garcia Clínica Central), orvosi rendelőket (Servimed) kell felkeresni. A Servimed hálózatban országszerte, mintegy 40 rendelő található. Ha valaki szállodában tartózkodik, először forduljon segítségért a szálloda orvosához. Ezeken a helyeken beszélnek angolul, néhány helyen németül és franciául is.

 

Ivóvíz, ételek

Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban – a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.

A három legismertebb kubai koktél:
Daiquirí (rum, citrom, cukor, jég, marrasquino likőr).
Mojito (rum, fodormenta-levelek, cukor, jég, citrom, szódavíz).
Cuba Libre (rum, kóla, jég, citrom).

Nemzeti ételek:
fekete bab rizzsel
csirke rizzsel (arroz con pollo)
picadillo (darált marhahús és rizs)

Nemzeti italnak a sör számít, amiből nagyon finomakat készítenek Kubában, legismertebb sörfajták a Crystal és a Bucanero.

 

Vásárlás

Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Gyümölcsöt egész évben lehet vásárolni. A többi élelmiszerhez képest ezek ára viszonylag olcsó. A zöldségpiacokon az árak kubai pesoban értendők, de konvertibilis pesoval is lehet fizetni, figyelembe véve az 1:24-es átváltási arányt.

Hitelkártyák: Nem használhatók az USA tulajdonossal rendelkező bankok kártyái, mint American Express, Citibank, Diners Club, ez vonatkozik a csekkekre is. A Master Card, a Visa, a JCB, melyek mögött nem USA bank áll elfogadott fizetőeszközök.

 

Vám

A kubai valuta kivitele tilos, más valuták korlátlanul kivihetők (5.000,-USD felett csak olyan igazolással, hogy ez már a beutazásnál is rendelkezésünkre állt, vagy egy helyi bankban emeltük le a bankszámlánkról). Antik tárgyak és régészeti leletek kivitele csak engedéllyel lehetséges. Személyenként 1 liter rumot (22%-os alkoholtartalom) és 50 darab szivart lehet az országból kihozni. 50 darabnál nagyobb szivarmennyiséget a vámhivatalnál be kell jelenteni, és a Tabacco Habanos egyik hivatalos kereskedőjének számlájával kell a vásárlást igazolni.

Kilépéskor 25,- CUC /kb. 20 EUR/ illetéket köteles fizetni a repülőtéren minden olyan személy, aki az országból távozik.

 

Éghajlat

Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten. Egész évben 22-28 °C közötti átlag hőmérséklettel. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját 2 évszak határozza meg igazán: egyik a száraz, mely novembertől áprilisig tart, a másik az esős, mely májustól októberig. A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

 

Pin It on Pinterest