+36 1 411 1882 [email protected]
+36 1 411 1882 [email protected]

Kuba

 

 

Szűrők

Type Filter

Visszajelzések

Kuba

Gaurav Marghade

Hírlevél

Az ország számokban

Terület: 110 861 km²

Népesség: kb. 11.383.000 fő

Népsűrűség:  kb. 102 fő/km²

Főváros: Havanna

Legnagyobb városok:
         1. Havanna (2 100 000 fő)
         2. Santiago de Cuba (1 023 000 fő)
         3. Holguin (1 021 000 fő)

Államforma: szocialista köztársaság

Hivatalos nyelv: spanyol

Függetlenség: (Spanyolországtól) 1902 május 20.

Vallási megoszlás: 90% római katolikus

Etnikai megoszlás: fehér: 64,06%; mulatt: 24,86%; fekete: 10,08%, indián: 1%

Vízum

Az országba történő belépéshez vízumnak megfelelő turistakártya kiváltására van szükség, még Magyarországon!
Ehhez az alábbiak szükségesek:

repülőjegy foglalás (utazási iroda által)

szállásfoglalás (utazási iroda által)

1 darab igazolványfénykép

1 darab űrlap, ami letölthető a követség honlapjáról vagy megkapható a helyszínen

25 USD, ami csak amerikai dollárban fizethető be.

 A turistakártya kiállításának ideje 4 munkanap.

 

Kubai Köztársaság Nagykövetsége

  1. Budapest, Harangvirág u.5. II. em. 3.a.

Telefon:

+36 1 325 7290 

Fax: +36 1 438 5956

Web: www.embacuba.hu

E-mail: [email protected]

Ügyfélfogadás: hétfőtől- csütörtökig, 10-14 óráig

Magyar külképviselet

Nagykövetség, Havanna

Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: 00-53-7
Telefon: 833-3365, 833-3346
Ügyeleti mobil: 00-53-5 280-21-10
Fax: 833-3286
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Deák Miklós
E-mail: [email protected]
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/havanna

Helyi valuta

Kubai peso CUP = 100 centavos.

A turistáknak nem kell Kubai Peso-t venni, az a helybéliek fizetőeszköze. A turizmusban a Peso Cubano Convertible azaz a CUC vagyis a konvertibilis PESO működik. 

Konvertibilis kubai peso (CUC). 

1 CUC = 24 CUP, az árfolyam kötött, mindenhol ezek az árfolyamok érvényesek.

Árfolyama az USA-dollárhoz van rögzítve: 1 CUC = 1,08 USD.

 

A Kubai Konvertibilis Peso 1, 3, 5, 10, 20 és 50, 100 -as címletekben váltható. 2004. november 8-tól a CUC az elfogadott fizető eszköz, az USD-t 10%-os levonással váltják be.
Ajánljuk, hogy EUR-t vigyen magával amely szintén átváltandó convertibilis peso-ra de nem vonnak le magas kezelési költséget.

Az EUR-on kívül a következő valutákat váltják még 10%-os levonás nélkül: Kanadai dollár CAD, Angol font GBP, Svájci frank CHF…stb.

Természetesen a CUC csak Kubán belül működik, elutazás előtt azt váltsuk vissza, ezért érdemes csak kisebb adagokban beváltani, hogy ne okozzon gondot a visszaváltás.

Telefon

A mobiltelefon használata nem ütközik akadályba, persze utazás előtt érdemes a mobilszolgáltatótól e díjszabási zónára vonatkozó információkat beszerezni. Továbbá, nem árt ellenőrizni – ha nincs, akkor szükséges igényelni – a roamingszolgáltatást. Feltöltő kártyás készülékek esetén a működéshez szükséges lehetőségekről a mobilszolgáltató tud bővebb tájékoztatást adni.

A kubai mobilszolgáltató (CUBACEL, C-Com) országos lefedettsége meglehetősen jó, ez persze a lakott területek és forgalmasabb útvonalak körzetében mutatkozik meg leginkább. Kis szépséghibája azonban van a mobil kommunikációnak, mégpedig az, hogy híváskor semmilyen hívószámot nem jelenítenek meg a telefonkészülékek. Ez a szolgáltató hiányossága, de könnyen kiküszöbölhető szöveges üzenetben történő értekezéssel.

Az internet szolgáltatás minősége elmarad az európaihoz képest. Tehát nem meglepő, ha olykor egy – egy nagyobb terjedelmű oldal nehezen jelenik meg, vagy egyáltalán nem is. Azonban a levelezőrendszerek bármelyikét könnyen lehet használni, tehát a kapcsolattartás akadálytalanul működik. Internet használati lehetőség nagyobb hotelekben, néhány könyvtárban valamint elvétve található internet kávézókban hozzáférhető.

Elektromos áram

Kubában 110 V feszültségű hálózat van kiépítve, viszont a hotelekben, és egyre több apartmanban megtalálható már a 220 V is. A dugaszoló aljzathoz két villás (amerikai rendszerű) átalakító adaptert kell vinni, mert eltérő az európai szabványtól.

Egészség

A kubai nyaraláshoz védőoltás nem kötelező. Azonban néhány oltás ajánlott, az egészség biztos megőrzésének céljából. Pl.: Tífusz, Hepatitis A, Tetanusz. Emellett nem árt, egy kisebb házipatikát is csomagolni az útra, mely tartalmazza a legszükségesebbeket. Pl.: láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, kötszer, ragtapasz, antibakteriális kenőcs, hasmenés elleni gyógyszer, rovarriasztó spray, lázmérő.

Az utazás idején ügyelni kell a higiéniára, főként a mellékhelyiségekben, mosdókban és az étkezéseknél. 

Kubában a csapvíz nem iható, ezért palackozott víz fogyasztása ajánlott.

 

Ajánlott utas betegség-, baleset- és poggyászbiztosítás megkötése, amit megtehet irodánkban is.

 

A kubai üdülés ideje alatt, ha baleset történik, vagy valamilyen betegséggel kell szembenézni, lehetőség szerint, a turistáknak kijelölt kórházakat (Pl.: Cira Garcia Clínica Central), orvosi rendelőket (Servimed) kell felkeresni. A Servimed hálózatban országszerte, mintegy 40 rendelő található. Ha valaki szállodában tartózkodik, először forduljon segítségért a szálloda orvosához. Ezeken a helyeken beszélnek angolul, néhány helyen németül és franciául is. Az orvosi ellátásért készpénzzel kell fizetni, ha valaki rendelkezik biztosítással, később a számláját kifizeti a biztosító.
A gyógyuláshoz szükséges gyógyszereket, a turistáknak kijelölt patikákban lehet megvásárolni, amik jól felszereltek nemzetközileg is ismert orvosságokkal. Ezek a patikák általában a rendelő épületében találhatók, bár előfordul néhány esetben, hogy egy másik címet kell felkeresni ezügyben. Ilyenkor mindig felírják a patika címét, esetleg segítenek eljutni oda.

Ivóvíz, ételek

Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban – a nagy meleg miatt napi kb. 2-3 liter folyadékfogyasztás ajánlott.

A három legismertebb kubai koktél:
Daiquirí (rum, citrom, cukor, jég, marrasquino likőr).
Mojito (rum, fodormenta-levelek, cukor, jég, citrom, szódavíz).
Cuba Libre (rum, kóla, jég, citrom).

Nemzeti ételek:
fekete bab rizzsel
csirke rizzsel (arroz con pollo)
picadillo (darált marhahús és rizs)

Nemzeti italnak a sör számít, amiből nagyon finomakat készítenek Kubában, legismertebb sörfajták a Crystal és a Bucanero.

Vásárlás

Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöket, zöldségeket lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Gyümölcsöt egész évben lehet vásárolni. A többi élelmiszerhez képest ezek ára viszonylag olcsó. A zöldségpiacokon az árak kubai pesoban értendők, de konvertibilis pesoval is lehet fizetni, figyelembe véve az 1:24-es átváltási arányt.

Hitelkártyák: Nem használhatók az USA tulajdonossal rendelkező bankok kártyái, mint American Express, Citibank, Diners Club, ez vonatkozik a csekkekre is. A Master Card, a Visa, a JCB, melyek mögött nem USA bank áll elfogadott fizetőeszközök.

Vám

A kubai valuta kivitele tilos, más valuták korlátlanul kivihetők (5.000,-USD felett csak olyan igazolással, hogy ez már a beutazásnál is rendelkezésünkre állt, vagy egy helyi bankban emeltük le a bankszámlánkról). Antik tárgyak és régészeti leletek kivitele csak engedéllyel lehetséges. Személyenként 1 liter rumot (22%-os alkoholtartalom) és 50 darab szivart lehet az országból kihozni. 50 darabnál nagyobb szivarmennyiséget a vámhivatalnál be kell jelenteni, és a Tabacco Habanos egyik hivatalos kereskedőjének számlájával kell a vásárlást igazolni. Antikvár könyvek kivitele tilos.

Vámszabályok a beutazásnál

Irányadók az általános rendelkezések.

Az országba vámmentesen bevihető az utazó saját ruházata, valamint a nyaraláshoz szükséges használati tárgyai (fényképezőgép, hangszer, rádió, laptop, horgászbot, búvárfelszerelés, kerékpár). Ezen felül 10 kg gyógyszer, 2 üveg szeszesital, 1 karton cigaretta.

100%-os vámot kell fizetni szinte minden másért (pl.: műszaki cikkek, művészeti alkotások, ajándékok 250 Euró feletti értékben), amit a vámon állapítanak meg.

Szigorúan tilos az országba bevinni fegyvert, kábítószert, pornográf képeket, szexuális eszközöket, navigációs műszereket, élelmiszeripari termékeket (kivétel konzerv és szárított élelmiszer)! 10.000 Dollárnál magasabb készpénzösszeg bevitele az országba bejelentési kötelezettség alá tartozik, melyet beutazáskor, a vámon kell megtenni.

 

Vámszabályok a kiutazásnál

Főként ajándéktárgyak vihetők ki az országból. Az ajándékozásnak azonban a vámszabályok határt szabnak, amit a vámon komolyan is vesznek.

Vámmentesen 2 doboz (25 szál/doboz) szivart lehet kivinni, melynek garancia jeggyel ellátott originál csomagolással, valamint a vásárláskor kapott, a kereskedő által hitelesített pecséttel kell rendelkeznie! Továbbá 2 üveg szeszesitalt, kisebb képzőművészeti alkotásokat, ruhát, egyéb ajándéktárgyakat.

Kiviteli engedély szükséges a kulturális örökség részét képező tárgyak és nagyobb képzőművészeti alkotások kiviteléhez, melyet igen sok utánajárással lehet csak beszerezni.

Tilos kivinni az országból élelmiszeripari termékeket, növényeket, állatokat, nemzeti fizetőeszközt (Moneda Nacional, CUP) valamint minden olyan eszközt, dokumentumot, melyek a kubai állam tulajdonát képezik.

 

Kilépéskor

25,- CUC /kb. 20 EUR/ illetéket köteles fizetni a repülőtéren minden olyan személy, aki az országból távozik.

Éghajlat

Éghajlata trópusi, meleg és esős, ideális üdülésre, kikapcsolódásra. Fekvése miatt évente többször söpörnek végig a hurrikánok a szigeten. Egész évben 22-28 °C közötti átlaghőmérséklettel. Az év 300 napján, 7-8 óra a napsütéses órák száma naponta. Klímáját 2 évszak határozza meg igazán: egyik a száraz, mely novembertől áprilisig tart, a másik az esős, mely májustól októberig. A száraz évszak inkább enyhe, kevesebb csapadékkal. Az esős évszak forróbb és csapadékosabb, ami nem azt jelenti, hogy napokon keresztül szakad az eső, inkább csak záporok, zivatarok fordulnak elő gyakrabban. A páratartalom igen magas egész évben, kb. 80% körül mozog.

Kultúra

Képzőművészetek: Néhány ismertebb kubai képzőművész: Michel Aguilar Ros, Irina Elen González, Abel Morejón, Isolina Limonta.
Irodalom: A legismertebb kubai írók: José Martí, Cirilo Villaverde, Alejo Carpentier, Nicolás Guillén.
Zene: Sokan vélik úgy – joggal – hogy Kuba legfontosabb „természeti kincse” a zenéje. A son, az habanera, a rumba és az ezekből létrejött modern cha-cha-cha, mambo és a salsa mind kubai eredetű ritmusok.
Sport: Kuba nemzeti sportja a baseball.

 

Pin It on Pinterest