+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Mexikó

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Mexikó

Gaurav Marghade

Mexikó

Gaurav Marghade
Ne maradjon le híreinkről, és legújabb útjainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre:

Hírlevél

Nyaralás Cancunban

10 nap

Szállás: 4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát utazás
Utazásra javasolt időszak: Novembertől áprilisig
Utazás: Repülő, helyben autó

From385,000 Ft
0
View Details

Körutazás a Yucatán félszigeten autóbérléssel

16 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Vezetett csoportos vagy egyéni
Utazásra javasolt időszak: Novembertől áprilisig
Indulás: 2019. december 28.
Utazás: Kisbusszal

From485,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Terület: 1 972 550 km²
Népesség: kb. 120 millió fő
Főváros: Mexikóváros (Ciudad de México, D.F.)
Hivatalos nyelv: spanyol
Államforma: szövetségi köztársaság

 

Vízum

Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban. A belépéskor a migrációs hatóságok formanyomtatványt töltetnek ki a beutazóval.

A vízummentes turistaútra érkezők beutazási engedélyének, és az engedélyezhető 180 napos tartózkodásuknak a feltétele a mexikói határokon:
a.) legalább az első időszakra vonatkozó hotelfoglalás, vagy meghívólevél felmutatása;
b.) oda- vissza útra megváltott repülőjegy;
c.) azok számára, akik az engedélyezhető maximális 180 napos mexikói tartózkodási lehetőségnél korábbi időpontban lejáró magánútlevéllel rendelkeznek (de, a fenti, a. és b. feltételeket teljesítik), a beléptetés engedélyezésre kerül, de természetesen, csak az útlevelük érvényességi idején belüli időpontig.

Ezek hiányában, vagyis, amennyiben a fenti minimális feltételeknek egy utazó nem tud eleget tenni, tőle megtagadhatják a belépése engedélyezését a mexikói határokon!

Javasoljuk, hogy a magyar magánútlevél, a mexikói beutazás tervezett időpontjától még legalább 1 évig érvényes legyen.

 

Magyar külképviselet

Magyar Köztársaság Nagykövetsége:

Címe: Paseo de las Palmas 2005 Lomas de Chapultepec Delegación Miguel Hidalgo México D.F. 11000
Telefonszáma: (00)-(52)-(55) 5596-18-22, 5596-05-23
Ügyelet: (00 521 55) 54 55 50 68

Tiszteletbeli konzul, Cancun:

Cím: Aqua World Blvd. Kukulcán, km. 15.2 Zona Hotelera, 77500 Cancún, Quintana Roo
Előhívó országon belül: 045
Előhívő Magyarországról: 521
Telefon: 848-8312
Ügyelet: 998-845-4637 (mobil)

 

Helyi idő

Magyarország és Mexikó közötti időeltolódás -7 óra, ennek és a hosszú utazásnak köszönhetően várhatóan az első két napban fáradtnak érezhetik magukat a vendégek.

 

Helyi valuta

Mexikói peso (MXN) 1 MXN = kb. 18 HUF (www.xe.com)

Nagyobb városokban és a főbb üdülőövezetekben USD-t elfogadnak, vidéken és kisebb helyeken azonban nem. Mindenképp célszerű 3-4 napnyi peso-t magunknál tartani.

 

Telefon

Az előhívószáma: 0052

 

Elektromos áram

127 V, 60 Hz. A csatlakozó a magyartól eltérő, ezért adapter használata szükséges.

 

Egészség

Az egészségügyi ellátás Mexikóban megfelelő szintű, de nagyon drága. Ajánljuk biztosítás megkötését még Mexikóba indulása előtt, amelyet irodánkban is meg tud kötni. Bármilyen kezelési költséget az egészségügyi intézménynek vagy az ellátó orvosnak a helyszínen meg kell téríteni készpénzben, csekkel vagy bankkártyával. A kezelés árát a biztosító csak abban az esetben téríti meg, ha a nemzetközi biztosító szerződéses intézményében került erre sor. Nincs előírt kötelező oltás, azonban ajánlottak a következő oltások: hastífusz elleni oltás, sárgaság elleni oltás, kolera és malária elleni oltás.

 

Ivóvíz, ételek

Nagyon fontos, hogy csak olyan étteremben étkezzenek, amit külföldieknek is ajánlanak. Az utcán vásárolt gyümölcsöt javasolt palackozott vízzel átmosni, meghámozni. A csapvíz fogyasztása sem ajánlott, csak palackozott vizet (agua mineral, agua purificada) igyanak, étteremben is kizárólag olyan palackozott vizet/üdítőt fogadjanak el, amelynek nincs előre kibontva a kupakja.

 

Öltözködés

Érdemes a nyári ruhák mellett egy-egy hosszú nadrágot, pulóvert, vastag talpú, könnyen tisztítható, vízálló sportcipőt is magukkal hozni.

 

Vásárlás

Borravaló fizetése szokás Mexikóban, főként mivel a fizetések nem magasak, és nagyban támaszkodnak a borravalókra. Pincéreknek és a bár személyzetének általában 10-15%-ot szokás adni, vagy nemzetközi üdülőhelyeken amerikai szokás szerint 15-20%-ot.

 

Vám

Mexikóba tilos az élelmiszerek (mindenekelőtt a húskészítmények és a tejtermékek) behozatala. A repülőn vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a zárt zónából történő kilépéskor át kell adni a vámügyi tisztviselőnek. Az ellenőrzés szúrópróbaszerűen történik: meg kell nyomni egy gombot, és amennyiben piros fény gyullad ki, a csomagot átvilágítják, illetve kinyittatják. Szintén a repülőn osztják ki kitöltés végett az Országos Idegenrendészeti Hivatal (Instituto Nacional de Migración, INM) formanyomtatványát, melyet az idegenrendészeti tisztviselőnek kell átadni, aki azt lepecsételi és visszaadja. A nyomtatványt gondosan meg kell őrizni, mert az országból történő kilépéskor a repülőjegy kezelésnél azt vissza kell adni. Ellenkező esetben csak büntetés kifizetése után kaphatjuk meg a beszállókártyát az utazásunkhoz.

Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. A mexikói repülőtéri hatóságok a szigorú amerikai biztonsági sztenderdeket alkalmazzák felszállás előtt, ezért ajánlott minimum három órával az utazás előtt a csomagfeladást elindítani.
A régészeti leletek kivitele az országból szigorúan tilos.

 

Éghajlat

Mexikó éghajlata felettébb eltérő az egyes területein. A tengerparti síkságokon Mexikó mindkét oldalán forró és fülledt az időjárás, míg a belföldön nagyobb tengerszint feletti magasságon az időjárás száraz és meleg. Forró és nedves időjárás májustól októberig tart. A déli partokon a július augusztus hónapokban az európai számára elviselhetetlen a fülledt forróság. Ha csak azonban napozni szeretne vagy a vízi sportoknak szeretné szentelni idejét ez az idő ideális erre.

 

Strandok

Novembertől májusig a legjobb a mexikói strandokra ellátogatni. Júliustól augusztusig és az ünnepekkor rengeteg embert vonzzanak ezek a partok mind az országon belülről, mind külföldről. Augusztustól novemberig a viharok miatt nagyon tajtékos lehet a Csendes Óceán.

Néhány a legismertebb partszakaszai közül:

Puerto Vallarta: 42 km szélesen elterülő Banderas öböl homokos tengerparttal, Punta Mitai fehér homokos tengerpart kristálytiszta vízzel rendelkezik és a part mentén korallzátonyok is találhatóak.

Puerto Escondido: Leginkább szörfparadicsomáról, Playa Zicatela-ról ismert.

Ixtapa/Zihuatanejo: Az itt egymás mellett sorakozó üdülőhelyek egyaránt kínálnak szerény egyszerűséget és megszokott üdülőkomfortot az azt keresőknek. A környéken nyílik lehetőség könnyűbúvárkodásra is.

Cancún: A Yucatán félszigeten található Cancúnnál és környékén található Mexikó leggyönyörűbb tengerpartja, mely fehér homokkal övezett. Itt található ezen kívül a legtöbb étterem és éjszakai szórakozási lehetőség és programlehetőség is.

Acapulco: „A Csendes-óceán gyöngye”-ként emlegetett település az egyik legkedveltebb Csendes-óceáni partszakasz, ahol sosem megy a hőmérséklet 22°C alá. Már hosszú évek óta üdülőparadicsom rengeteg tengerparti hotellel és lehetőséggel az éjszakai életre.

 

Kultúra

Az utazni vágyónak mindenképpen javasoljuk, hogy szánjon legalább egy hetet Mexikó ősi történelmének megismerésére. Felejthetetlen élmény meglátogatni a sok romvárost és piramist, amelyet több ezer év és sem tudott eltörölni.

Ezekhez a túrákhoz érdemes helyi idegenvezetőt is igénybe venni. Ők a műemlékek bejáratainál és azok, akik igazolvánnyal is tudják igazolni jártasságukat, tényleg képzettek és felkészültek, nem úgy mint legtöbb egyiptomi kollégájuk. Tőlük sok érdekes információt, történetet hallhat az érdeklődő. Megismerhetjük a történészek kutatási eredményeit, az őslakosok legendáit és természetesen Däniken UFO verzióját is. Mindezt élőben látni és megismerni egy hihetetlen élmény, amely vetekszik az egyiptomi piramisok nyújtotta hangulattal.

Aki komolyan érdeklődik a vidék kultúrája iránt, meg kell látogatnia Palenqe-t, Isla Mujeres-t, Merida-t, Monte-Alban-t, San Cristobal de las Casas-t és Uxmal-t. Az utazás során még sok érdekes látnivaló és élmény is akad. Útközben ajánlott az útlevelet kézközelben tartani, mert az utakon rendszeres a katonai ellenőrzés. Hasznos tudnivaló az, hogy nem sok jó sül ki abból, ha az embert amerikai állampolgárnak vélik, ezért ezt mindenhol minél előbb célszerű a tudtára adni a helyieknek. Ezután hirtelen mindenki nagyon kedves és előzékeny lesz.

Sok helyen találhatunk eredeti, házi Tequila-főzdét ahol őrzik a hagyományokat, és szívesen körbevezetik a vendéget. Megmutatják a kaktuszültetvényeket, elmesélik az Agave kaktusz feldolgozásának lépéseit és az idevágó legendákat is. Vezetőnk biztosan elmeséli azt a fontos tudnivalót, hogy a kukac azért kell az üvegbe mert “ő” is hozzá tartozik a növényhez és így, egymást újra kiegészítve lesz teljes a harmónia. Valószínűleg kóstolót is kap mindenki kukaccal és a nélkül is, ha szeretne, ha nem. Természetesen a vásárlást nehezen ússza meg ezek után bárki.

Lehetőség adódik még kanyontúrára is, ahol 800 és 1000 méteres falak között száguldhatunk motorcsónakkal és a pihenő alkalmával olyan természetességgel figyelhetjük meg a keselyűket mint itthon galambokat. Végül, ha elértük a fővárost, mindenképpen nézzük meg Teotihuacant, ezt a gigászi romvárost és a híres Nap és Holdpiramist, valamint azt a rengeteg építményt amely az akkori kultúra hatalmas tudását tükrözi. Mexikó cityben kihagyhatatlan a Mexikó múzeum, amelynek a részletes bejárására legalább hat – nyolc órát érdemes tervezni. Az itt látható gyűjtemény hihetetlenül gazdag és olyan átfogó képet nyújt az ottani kultúrákról és azok magas szintjéről, mely méltó záró élménye lesz ennek az utazásnak. Ha ezen élmények után gépünk hazafelé indul, biztosan nagyon hosszú ideig vágyunk még vissza Mexikó csodálatos, varázslatos világába.

Nemzeti ünnepek:

Függetlenség Napja, Szeptember 16. Az országnak nagyon sok nemzeti és egyházi ünnepe van, szinte minden hónapra jut egy. A karneválok a legtemperamentu-mosabb, legvidámabb felvonulások, melyeket február végén, március elején rendeznek. A Día de los Muertost november 2-án tartják, amikor a halottak lelkei visszatérnek a földbe. Ilyenkor minden család oltárt épít otthon és áldozatokat mutat be elhunyt szeretteik emlékére.

 

Biztonság

Cancún, Playa del Carmen és a Maja Riviéra közbiztonsága nem rosszabb, mint Budapesté. Hogy ez jó, vagy rossz…? Általános elővigyázat ajánlott! Ne hagyjunk értékeket a szállodai szobában, ha a szobában nincs széf, leadhatjuk ezeket megőrzésre a recepción. Autó utasterében se maradjon semmi látható helyen, ha őrizetlen helyen parkolunk

 

Pin It on Pinterest