+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Peru

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Peru

Gaurav Marghade

Peru

Gaurav Marghade

Hírlevél

Peru és Bolívia kincsei

16 nap

Indulás: Bármikor
Utazás típusa: Szervezett egyéni (költséghatékony hibrid)
Idegenvezetés nyelve: angol
Szállás: 3*-os hotelek
Közlekedés: Privát

From685,000 Ft
0
View Details

Körutazás az inkák földjén

16 nap

Indulás: 2018. október eleje
Utazás típusa: Csoportos, magyar idegenvezetővel
Létszám: 10-15 fő
Szállás: 3*-os hotelek

From830,000 Ft
0
View Details

Peru és Brazília nagykörút

19 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetővel
Utazásra javasolt időszak: Áprilistól októberig
Ellátás: Reggeli

From775,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Főváros: Lima 
Terület: 1 285 216 km2 
Lakosság: kb. 21 millió 
Népek: 
– indián (46%), 
– mesztic (39%), 
– európai (15%)
Vallás: 
– római katolikus (75%), 
– törzsi vallású (23%), 
– protestáns (2%) 
 

Vízum

Utazási irodán keresztül utazó magyar turistáknak nem szükséges vízum, a belépéshez elegendő a visszaúttól számítva még 6 hónapig érvényes útlevél. Kilépési illetéket kell fizetni, 30 USD/fő.

Magyar külképviselet

Perui magyar tiszteletbeli konzulátus:

Cím: Lima 27, Javier Prado Este, No. 1520

Előhívó: (51)(1)

Telefon: 225-0973

Ügyelet:           –

Tiszteletbeli főkonzul: Hajóssy István

Fax: 225-0974

E-mail: mailto:consulhungria@scanperu.com

Helyi idő

A közép-európai időszámításhoz képest, Magyarországhoz viszonyítva – 6 óra, nyári időszakban – 7 óra az időeltérés.

Helyi valuta

Nuevo Sol (új sol ) (PEN) Árfolyam (2008 szeptember): 1 USD kb. = 3 PEN

1 PEN = kb. 68 HUF (2011, március, www.xe.com)

Telefon

Peru előhívószáma a 0051

A városokban használhatóak a magyar mobiltelefonok is.

Elektromos áram

220 V, 60 Hz, de Talara-ban 110/220 V; Arequipa-ban 50 Hz

A csatlakozó eltérő típusú lehet a Magyarországban használttól, érdemes adaptert beszerezni.

Egészség

Az utazáshoz nem kötelező semmiféle oltás, de, ha az esőerdő bizonyos területeire kíván utazni, vigyen magával malária elleni tablettát. Ezt, a körzeti orvos által felírt vény alapján a patikában válthatja ki. Amennyiben a perui látogatás Bolíviával kombinált útvonalat tartalmaz, szükség van sárgaláz elleni oltásra, amelyet a Nemzetközi Oltóközpont munkatársai adnak be. 

Ivóvíz, ételek

Csapvíz fogyasztása tilos. Kizárólag palackozott vizet igyon, s kerülje az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Kiszáradás ellen fogyasszon elegendő folyadékot. Legyen óvatos az utcai élelmiszer-vásárlásnál is. Kerülje a nyers élelmiszerek és hámozatlan gyümölcsök fogyasztását. Az országra jellemző nagy magasságkülönbség miatt ajánlott – és széles körben gyakorolják is – a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást.

Öltözködés

Az öltözet legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában.

Mivel különböző éghajlatú területeken is megfordulhatunk, javasolt a strapabíró réteges öltözködés. Peruban nincs vezetékes gáz, többnyire ezért sem rendelkeznek a lakóházak fűtési rendszerrel, és ez a hotelekre sem jellemző, bár az utóbbi időben egyre több helyen raknak be vagy adnak bérbe kis hordozható radiátorokat. Egyébként pedig ahol hidegebb a levegő éjjel, ott megfelelő mennyiségű takaróval látnak el.

Vásárlás

A főbb városok számtalan vásárlási lehetőséget nyújtanak. A kisebb üzletek és az óriási bevásárló központok között mindenki megtalálja a saját ízlésének valót. Aki azonban valami egyedi, igazán peruira vágyik, annak inkább a helyi kézművesek portékáit ajánljuk: a szőtteseket harmonikus geometriai formákkal, és a kultúrák keveredéséből adódó különleges remekműveket. A faragott kövek, a fafaragások, a páratlan arany- és ezüstművek, agyagtárgyak örök életre szóló emlékek maradnak. Az üzletek általában 9-10 órakor nyitnak, és este 20-21 órakor zárnak. Előfordulhat azonban, hogy némelyik 13-15 óra között ebédszünetet tart. Erre érdemes odafigyelni! A bankkártyák esetében elvileg minden, az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott, kártyát elfogadnak, hiszen ugyanazzal a bankrendszerrel dolgoznak, mégis azt tanácsoljuk, hogy legyen felkészülve megfelelő mennyiségű kézpénzzel, hogy ne érje Önt meglepetés! Azt is fontos megjegyezni, hogy míg Magyarországon kártyás vásárlás esetén nem vonnak le kezelési költséget, Peruban néhány százalék levonásra kell számítani!

Vám

A Peruba látogatók egy bizonyos mennyiségű személyes tárgyat (ruhák, személyes jellegű használati tárgyak, egy hordozható hangszer, három liter alkohol és 3000 USD összértékű ajándék, melyeknek darabja nem haladhatja meg a 100 USD-t) vám nélkül hozhatnak az országba.

Éghajlat

Peruban is – mint mindenhol – az időjárás a domborzathoz igazodik. Az Andokban a nyár, amely decembertől márciusig tart meglehetősen csapadékos időszak. A tél viszont (júniustól szeptemberig!) szárazabb, ugyanakkor az éjszakák hűvösebbek lehetnek. Limában és környékén a magyarországi éghajlat fordítottjára számíthatnak: télen nyár, tavasszal ősz várja az odalátogatókat. A reggelek és az esték hűvösek, a nappal kellemesen meleg. A Nazca vonalak és környékén egész évben erős napsütésre kell számítani. Számítani kell a tengerszint feletti magasságból adódó területi eltérésekre. Rövidebb eső bármely időszakban előfordulhat. Összességében az áprilistól október végéig tartó időszakot javasoljuk az utazásra.

Strandok

Peru legjobb strandjai az ország északi részén terülnek el Limáig, és a leginkább januárban, februárban és márciusban kihasználtak. A strandolás mellet különböző vízi sportok, főként a szörfözés szerelmeseinek is sok lehetőséget nyújtanak Peru partjai.

Punta Sal: Sokak szerint Peru legjobb strandja, ahol a szörfözés mellet lehetőség nyílik búvárkodásra és mélytengeri halászatra is. Punta Sal Tumbes-tól 50km-re délnyugatra található.

Manorca: A Tumbes-tól 100 km-re fekvő Manorca különösen népszerű a szörfösök körében, hiszen akár 180 centiméteres hullámok is előfordulnak decembertől márciusig. Népszerűsége annak köszönhetően is növekszik, hogy az inka útvonal végigjárása után kiváló pihenési lehetőséget nyújt fehér homokos partjával.

Las Pocitas(105km-re délre Tumbes-tól) Tengerpartja ideális a pihenésre, napozásra a gyönyörű természetes környezetben, de van lehetőség vízi sportok gyakorlására, szörfözésre vagy akár lovaglásra is.

Történelem

Chavín törzs

Peru első őslakosai nomád vadász-gyűjtögető törzsek voltak, melyek Peru tengerparti részeinek barlangjaiban éltek. A legrégebbi település, a Pikimachay barlang, a Krisztus előtti 12.000-bol származik. 4000 körül ezek a törzsek már gyapotot, babot és chillit termesztettek; később az olyan fejlettebb törzsek, mint a Chavín, hozták be a szövést, a mezőgazdaságot és a vallást az országba. 300 körül Krisztus előtt a Chavín törzs megmagyarázhatatlan módon eltűnt, de évszázadokon keresztül más olyan kultúrák váltak helyi jelentőségűvé, mint a Salinar, a Nazca, a Paracas Necropolis és a Wari (Huari). A 15. század elejére az Inka birodalom az ország nagy részét meghódította, és kiterjesztette hatalmát Kolumbiába és Chilébe is.

Peru felfedezése

1526-28 között a spanyol hódító, Francisco Pizarro, felfedezte Peru tengerparti térségeit, és elkábította az Inka birodalom gazdagsága. Spanyolországba visszatérvén pénzt szerzett és katonákat toborzott egy másik expedícióhoz. Visszatérvén bevonult a Cajamarca városba, Észak-Peruba, mielőtt elfogta, megsarcolta és kivégezte az inka uralkodót, Atahualpat, 1533-ban. Pizarro ezután létrehozta 1535-ben Lima fővárost, de nyolc évvel később meggyilkolták. Az utolsó inka vezér felkelése, Manco Inca, szégyenletes véget ért a lefejezésével 1572-ben.

Lima

A következő 200 év békésnek bizonyult, ahol Lima vált az Andokban elterülő legjelentősebb politikai, társadalmi és kereskedelmi központtá. Azonban a gyarmatosítók által kizsákmányolt indiánok elkeseredése 1780-ban felkeléssel ért véget az önálló inka uralkodó II. Tupac Amaru vezetésével. A felkelés rövid életű volt és a vezetők többségét elfogták és kivégezték. Peru továbbra is lojális maradt Spanyolországhoz 1824-ig, amikor az országot két kívülálló felszabadította: a venezuelai Simón Bolivár és az argentin José de San Martin. 1866-ban Peru rövid háborút vívott Spanyolországgal, de vereséget szenvedett Chilével a Csendes-óceáni Háborúban (1879-83), amely az északi Atacama Sivatagban a termékeny salétrom mezők elvesztését jelentette. Peru háborúba keveredett Equadórral az 1941-ben kitört határvitában. Az 1942-es Rio de Janeiro szerződés átengedte Perunak a Rio Maranon északi területét, de a döntést erőteljesen támadta Equádor.

A Kuba által inspirált Nemzeti Felszabadítási Hadsereg gerilla felkelése 1965-ben sikertelennek bizonyult, de a maoista Fénylő Ösvény (Sendero Luminoso) gerillák által előidézett országos felkeléssorozat politikai instabilitást eredményezett az 1980-as években. Egy másik gerilla csoport – a Tupac Amaru Forradalmi Mozgalom (MRTA) – is előtérbe került ezen időszak alatt. Azonban Alberto Fujimori 1990-as elnöki győzelmet aratott (hibásan El Chino névként ismert a japán szülei miatt) a perui író Mario Vargas Llosa ellenében. Az 1992-ben az MRTA és Sendero Luminoso vezetők sikeres elfogása azt a reményt keltik, hogy hosszú idejű lehet a béke. Sajnos jelenleg is az Equadorral régóta tartó határviták miatt külföldi megfigyelők ügyelik fel a problémás területet. A belső stabilitás fő fenyegetése a munkanélküliség és a szegénység maradt, Peru gyorsan növekvő gazdagsága ellenére. Fujimori elnök újból megválasztásra került 1995 áprilisában, jelentős mértékben felülmúlva a korábbi ENSZ főtitkárt Javier Perez de Cuellart.

Kultúra

Peru a világ legnagyobb indián országa, ahol (kecsua) indiánokkal találkozni a legtermészetesebb dolgok egyike. A lakosság több mint fele kecsua, valamint aymara és amazon. A fehér lakosság mindössze 12 %. Ám mindennek – és a szabad vallásgyakorlás ellenére – a lakosság több mint 90 %-a katolikus. Az ünnepségek alkalmával jutnak térhez a hegedűsök és hagyományos ütőhangszerek. Híres az Andok zenéje, táncai – de természetesen minden régiónak megvannak a maguk, teljesen egyéni szokásai.
 

Biztonság

A külföldi turisták biztonsága szempontjából a helyzet jelenleg Peruban hasonló más latin-amerikai országokéhoz (Mexikó, Brazília). Főleg este nem ajánlott a biztonságos városrészektől és a fő turista útvonalaktól eltávolodni. Az öltözködés legyen egyszerű, a drágább ékszereket, repülőjegyet, dokumentumokat hagyják a szállodában. Pénzt akármelyik bankban be lehet váltani, nincs feketepiac.

A perui hatóságok nagyon szigorúan veszik a kokaincsempészést, ezért semmiképpen se fogadjanak el szállításra csomagokat ismeretlenektől.

 

Pin It on Pinterest