+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com
Kína > Az Agyaghadsereg megtalálója

A világ egyik modern csodáját, Csin Si Huang-ti síremlékét és az agyag hadsereget nem is olyan régen, 1974-ben szegény földművesek találták meg teljesen véletlenül. A történelem egy mind máig élő “darabjával”, Yang úrral, a katonák egyik megtalálójával Xianban találkozhatunk is!

1974-ben, Xi’An mellett pár szegény földműves talált rá a világ egyik legjelentősebb régészeti leletére, Csin Si Huang-ti agyag hadseregére. A földművesek, köztük Yang Zhi’fa kutat ástak, és mikor ráleltek a maradványokra megijedtek, hogy a kiásásukkal a holtakat magukra haragítanák, de szerencsére Yang mégis elvitte a megtalált darabokat a közeli múzeumba.

A területre azonnal archeológusokat küldtek, és hamarosan hatalmas ásatási munkálatok kezdődtek, és világszerte figyelem központja lett az agyag katonákból és lovakból álló hatalmas sereg és azok megtalálói. Yang – az egyetlen máig élő megtaláló – híresség lett, és több mendemonda is kötődik a nevéhez.

A legbájosabb történet Bill Clinton, akkori amerikai elnök Xiani látogatásához fűződik. Mivel az elnök szeretett volna kezet fogni a férfival, aki megtalálta a katonákat, a találkozás előtt megtanítottak  Yang-nak pár egyszerű mondatot angolul.

A tervek szerint ennyi hangzott volna el:
– Hogy van?
– Jól, köszönöm. És Ön?
– Én is.
Yang azonban zavarában összekeverte a szavakat, és „How are you?” (Hogy van?) helyett a hasonlóan hangzó „Who are you?”-t kérdezte. Clinton jó humorral erre azt felelte, hogy „Én vagyok Hillary férje.” Yang, mivel a választ sajnos nem értette, a tanultak szerint folytatta a beszélgetést, és rávágta, hogy „Én is.”

Az anekdotát máig mesélik, sőt a mai napig lehet találkozni is Yang úrral, akivel az Agyaghadsereg Múzeumnál fényképezkedni is lehet, valamint a katonákról szóló –számos nyelven megjelent- könyvet is szívesen dedikálja a látogatóknak.

Mikor októberben Xianban jártunk, nekünk is volt szerencsénk élőben találkozni vele. Legközelebb gyertek velünk, és kis szerencsével akkor is találkozhatunk Yang úrral, aki amolyan hivatásos aláíróként gyakran várja a látogatókat az Agyaghadsereg Múzeum melletti szuvenír üzletben.

Várjuk a véleményed!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Pin It on Pinterest

Share This