+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

India

Kérjük szűkítse a keresést igényeinek megfelelően:

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

India

bromkar

India

bromkar

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Motortúra a Himalájában

15 nap

Szállás: 3-4* hotel, deluxe sátrak
Magyar indulás: 2020. június 15. Április 08.
Utazás típusa: Szervezett csoportos
Közlekedés: Royal Enfield motorokkal + szervíz autók
Csoport létszám: 8-12 fő

From845,000 Ft
0
View Details

Sikkim és Bhután tájain

14 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Magyar idegenvezetős
Csoportlétszám: 10-15 fő
Indulás: 2019. október 19.

From675,000 Ft
0
View Details

Templomok, hegyek, fűszerek, utazás Dél-Indiában

15 nap

Szállás típusa:4*-os hotelek
Az utazás jellege: Privát, helyi idegenvezetővel
Javasolt utazási időszak : Novembertől április végéig
Idegenvezetés nyelve: Angol
Közlekedés: Privát autóval

From485,000 Ft
0
View Details

Karnataka körút és Goa

14 nap

Szállás: 4*-os hotelek
Utazás típusa: privát, helyi idegenvezetővel
Utazásra javasolt időszak: ősz-tavasz
Indulás: bármely időpontban
Utazás: légkondicionált autókkal

From450,000 Ft425,000 Ft
0
View Details

Észak India haladóknak

11 nap

Szállás: 4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi vezetővel
Utazásra javasolt időszak: Ősz-tavasz
Indulás: Bármely időpontban
Helyi utazás: privát autóval

From275,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

– Területe: 3,29 millió km2
– Államformája: köztársaság
– Lakóinak száma: kb. 1,3 milliárd
– Fővárosa: Delhi
– Nagyobb városok: Mumbai, Calcutta, Bangalore, Chennai, Hyderabad
– Nyelv: hindi, angol, 15 egyéb hivatalos nyelv

Vízum

Magyar állampolgároknak az Indiába érvényes turistavízumot online is lehet igényelni (evisa), vagy az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetségén keresztül. Az online kitöltendő evisa igénylő oldal itt található (angol): https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html# 

A maximum 60 napra szóló elektronikus turistavízum (evisa) ára: 32 000 Forint

A vízumhoz szükséges:
– a vízumkérő lap kitöltése online
– egy jpeg formátumú, fehér hátterű, színes igazolványkép
– a beszkennelt útlevél pdf formátumban
– be kell mutatni a retúr repülőjegyet és a szállásfoglalásokat

A vízumot legalább 1 héttel indulás előtt igényeljük. Az indiai utazáshoz legalább 6 hónapig érvényben lévő útlevélre van szükség.

Ha irodánkkal utazik, a vízumigénylésben természetesen szívesen segítünk.

Magyar külképviselet

Indiai magyar nagykövetség – Új Delhi:

2/50-M, Niti Marg,Chanakyapuri New Delhi – 110021
Telefon: előhívó: (91)(11), -2611-47-37, -2611-47-38, -2611-47-39, -2611-4740
Ügyelet: Mobil:98-110-91-171
E-mail: huembdel2@vsnl.com

Helyi idő

A budapesti időszámításhoz képest + 4 óra 30 perc az időeltolódás egész évben.

Helyi valuta

Indiában mindenhol a nemzeti valutát, a rúpiát (INR) használják. A boltokban kizárólag ezzel fizetnek, dollárt vagy eurót szinte alig fogadnak el.

1 INR = kb. 4 HUF (2018-as adat, www.xe.com ).

A nagyvárosokban mindenütt, de kisebb településeken is vannak bankautomaták. A Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén, American Express kártyát viszont alig fogadnak el.

Telefon

India hívószám 91. Az országban a magyar mobiltelefonok általában működnek, noha van úgy, hogy csak sms küldés/fogadás lehetséges. Az utcai készülékekről ugyanakkor kifejezetten olcsó és jó minőségű a telefonálás. Amennyiben szállodából szeretnénk telefonálni, előtte mindenképp tisztázzuk a tarifát a recepción!

Elektromos áram

220-240 voltos feszültség, adapterek használata szükséges.

Egészség

Az Indiába való utazáskor hivatalosan nincs szükség oltásra. Ennek ellenére -elkerülendő a komolyabb fertőzéseket- mindenképp javasoljuk a Tífusz, Hepatitisz A/B és agyhártyagyulladás elleni oltásokat, ezeken felül orvosi tanácsra érdemes antibiotikumokat, széntablettát magunkkal vinni. A szükséges oltásokról a Tisztiorvosi Szolgálat bárkinek ad részletes tájékoztatót.
 

Ivóvíz, ételek

Indiai utazásunk során tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mert súlyos fertőzéseket okozhat. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük. Az éttermekben a különböző italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet. A palackozott italok (sör, égetett szeszes italok) nyugodtan fogyaszthatók. A programokban szereplő éttermek mindegyike kiváló minőségű ételeket szolgál fel, de az európaiak számára szokatlan fogások és fűszerek okozhatnak kellemetlenséget. Az utcán lehetőleg ne vásároljunk élelmiszert! A vállalkozó kedvűek a frissen, olajban sült ételeket kipróbálhatják.
 

Öltözködés

Az ország nagy részében a könnyű, kényelmes tavaszi öltözetet ajánljuk. A sivatagba érdemes zárt cipőben/bakancsban közlekedni, és egy ilyen lábbelinek a hegyek közt is jó hasznát vesszük. Himalájai túrára mindenképpen vigyünk magunkkal melegebb öltözéket, tekintettel a magasabb tengerszint feletti magasságra. Itt ajánlott polár pulóver, esőkabát, szélkabát viselése. A sivatagban és a hegyek között is hasznát vehetjük a napszemüvegnek, illetve a különböző napvédő krémeknek.

Vásárlás

Indiában az európai árakhoz képest jóval olcsóbban juthatunk hozzá különleges keleti kézműves-termékekhez, ötvösmunkákhoz, faragványokhoz, szőnyegekhez, ékszerekhez. Fontos tudni, hogy a boltok többségében (kivéve a nagyvárosokban található nemzetközi márkákat kínáló üzleteket) szinte elengedhetetlen az alkudozás. Azért túlzásba sem szabad esni! Rendszerint az eredetileg felajánlott ár 10-20 százalékát le lehet alkudni, néha akár ennél többet is. Az éttermekben szokásos borravalót adni, ennek mértéke megfelel az európai szokásoknak.
 

Vám

Bizonyos cikkek behozatalát szigorú szabályok rögzítik, ilyenek például egyes műszaki cikkek, italok, vagy a dohányáruk. Egyes műemlékeknél csak külön engedéllyel lehet vakus fényképezőgépet használni.

Éghajlat

Ebben a hatalmas országban több éghajlati hatás érvényesül egyszerre, így nehéz meghatározni az utazás ideális időszakát. Általánosságban mégis azt mondhatjuk, hogy Indiát legjobb októbertől március végéig, április elejéig felkeresni. Ha egyszerre keressük fel a Thar sivatagot Radzsasztánban és a Himalája észak-keleti vonulatait Sikkim államban, az utazás legideálisabb időpontja március második felére esik. Ekkor a sivatag még nem túl forró, az éjszakák ugyanakkor kellemesek és a hegyvidéki tájakon is érződik már a tavasz. 
India déli részén a monszun miatt a szeptembertől áprilisig tartó időszak a legkellemesebb, de ebben az időszakban is nagy melegre kell felkészülnünk. A nyári hónapokban tartó monszun európai embernek szokatlan, noha a helyiek ezt az időszakot kedvelik a legjobban. India északi részén (Khasmir, Ladakh) a májustól októberig tartó időszak a legalkalmasabb az utazásra.

Strandok

India partvidékein gyönyörű, többségében homokos strandokat találunk. A tenger hőmérséklete a meleg évszakokban akár a 25-26 fokot is elérheti, így a gyermekeknek is kitűnő fürdési lehetőséget biztosít. Ajánlott magas faktorú naptejet használni a leégés elkerülése érdekében! Figyelem: a folyókban lehetőség szerint ne fürödjünk, ugyanis így különböző fertőzéseket kerülhetünk el! Fontos tudni, hogy India nyugati partvidékének egyes strandjainál az Arab-tengerben nagyobb tengeráramlatok húzódnak, amelyek veszélyesek lehetnek az úszni nem tudók, vagy a gyengén úszók számára!

Kultúra

Indiában még nagyobb változatosságot találunk a vallások, a nyelvek, a szokások, a művészetek, vagy a gasztronómia területén, mint az ország topográfiájában. Az indiai művészet témáiban és kialakulásában alapvetően vallási jellegű és ennek megismeréséhez szükségünk van néhány alapvető ismeretre az ország vallásai tekintetében. E nélkül nehezebben tudnánk értelmezni a klasszikus indiai tánc, a hindu templomépítészet és szobrászat, a mogul hadászati és városépítészet, a miniatűr festészet alkotásait, vagy akár a hipnotikus hatású indiai zeneműveket. A vallás intenzíven jelen van az itt élők mindennapjaiban. Bár India világi demokrácia, az ország azon kevés államok egyike, ahol a különböző szociális és vallási szerkezetek, amelyek meghatározzák a nemzet identitását, közel 4000 éve sértetlenek maradtak, ellenállva a különböző invázióknak, az európai kolonializmusnak, vagy a politikai villongásoknak. A technológia folyamatos fejlődésével együtt jár természetesen a változás, de a vidéki India alapvetően változatlan maradt évezredek óta. India fő vallási irányzata a hinduizmus, amelyet a lakosság mintegy 80%-a gyakorol. A követői számát tekintve ez Ázsia legnagyobb vallása, de a világ egyik legrégebben élő vallása is egyben. A hindu hitben számos istenség, több szent könyv és kívánság segítségével a hívő több születésen és reinkarnáción keresztülmenve végül eljut a lelki üdvözülésig. Minden egyes újjászületéssel közelebb kerülhet a végső megvilágosodáshoz, vagy épp távolodhat attól; a döntő tényező pedig az egyén karmája. A hindu vallásnak három alapvető gyakorlata van: az istentisztelet, a halotthamvasztás, valamint a kasztrendszer törvényei és szabályai. Nem térítő vallásról van szó, mivel az egyén nem térhet meg. Valaki vagy hindunak születik, vagy nem. A buddhizmus i.e. 500 körül indult hódító útjára Észak-Indiában és gyorsan terjedt az országban. Ashóka király is átvette, de ezután fokozatosan visszatért a hinduizmushoz. Ma a hinduk úgy tekintenek Buddhára, mint a hindu isten Visnu egyik reinkarnációjára. Indiában jelenleg csupán mintegy 6,6 millió buddhista él, de Észak-India buddhista központjai (Bodhgaya, a Varansi közelében lévő Sarnath, Kushinagar) továbbra is célpontjai a zarándokoknak. A jain vallás is a brahmani hinduizmus megreformálása érdekében jött létre, nagyjából a buddhizmus kialakulásával egy időben. E vallás követői mintegy 4,5 millióan vannak Indiában és legnagyobb részük az ország nyugati és dél-nyugati részeiben él. Indián kívül soha nem voltak követői. A jain hívők szerint az univerzum végtelen és nem egy istenség műve. Szintén hisznek a reinkarnációban és a végső lelki üdvözülésben, amelyet a jain prófétákat követve érhetnek el. Indiában több mint 100 millió muzulmán él, amely így a világ egyik legnagyobb muzulmán közössége. Az iszlám a szomszédos országokban – Pakisztánban és Bangladesben – is uralkodó vallás és Jammu, illetve Kashmír államban is a muzulmánok vannak többségben. A muzulmán hatás elsősorban az indiai építészetben, művészetben és a gasztronómiában érhető tetten. A 18 millió főt számláló szikh közösség jobbára Pundzsab területén él. A szikh vallás eredetileg a hinduizmus és az iszlám legjobb elemeit volt hivatott egyesíteni. Alapvető dogmái azonosak a hinduizmuséival, azzal a különbséggel, hogy a szikhek ellenzik kasztrendszer teremtette megkülönböztetéseket. A szikhek legszentebb kegyhelye az Armitsarban található Arany Templom.

A vallási sokszínűséghez hasonlóan az indiai gasztronómia is igen sokrétű. A közhiedelemmel ellentétben nem minden hindu vegetáriánus, bár kétségtelen, hogy vegetáriánusok az ország minden pontján élnek és nem is igazi étterem az, ahol nincs feltüntetve külön ilyen menü is. Legnagyobb számban mégis az ország déli részein és Gujarat állam területén élnek, ahol nem érződött az északi területekre beözönlő árja és muzulmán népek hatása. Jelentős regionális különbségek fedezhetők fel az északi és a déli területek között, részben éghajlati, részben pedig történelmi hatások miatt. Északon sokkal több húst esznek az emberek, és az itteni konyha sok közel-keleti és közép-ázsiai elemet hordoz. A fő hangsúly a fűszereken van, kevesebb chili használatával, és a gabona- illetve kenyérfélék is népszerűbbek a rizsnél. Délen több rizst fogyasztanak, errefelé több vegetáriánus étellel találkozhatunk és a curry-félék is csípősebbek az északiaknál. A déli vegetáriánus étkezés másik jellegzetessége, hogy sok helyütt nem használnak evőeszközt, a szószos ételeket kézzel keverik össze és így is fogyasztják. Ha ki szeretnénk próbálni ezt a fajta étkezést, mindenképpen a jobb kezünket használjuk!

 

Pin It on Pinterest