+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Indonézia

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Hajóút az indonéz szigetvilágban majd pihenés Bali szigetén

14 nap

Szállás: 4*-os hotelek, kényelmes kabin
Utazás típusa: Programok helyi idegenvezetőkkel
Utazásra javasolt időszak: Június-október
Indulás: Bármely időpontban

From399,000 Ft
0
View Details

Körutazás és nyaralás Bali szigetén

16 nap

Indulás: Bármely időpontban
Utazásra javasolt időszak: Június-október
Utazás típusa: Privát utazás
Idegenvezetés: Angol
Szállás: 3-4* hotelek

From385,000 Ft
0
View Details

Jáva röviden, majd 7 éj Bali szigetén

15 nap

Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszak: Június-Október
Utazás típusa: Privát
Idegenvezetés nyelve: Angol
Szállás: 3-4*-os hotelek

From339,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Terület: 1 919 440 km² (ebből szárazföld: 1,826,440 km²)
Népesség: kb. 245 452 000 fő (2005), ebből Java szigetén: kb. 130 millió
Főváros: Jakarta
Államforma: elnöki köztársaság
Hivatalos nyelv: indonéz
Beszélt nyelvek: angol, holland, jávai
Szigeteinek száma: több mint 18 000
Vallási megoszlás: muzulmán 88%, protestáns 5%, római katolikus 3%, hindu 2%, buddhista 1%, egyéb 1%

Vízum

Magyar állampolgárok – kizáró idegenrendészeti ok hiányában – megérkezéskor vízumjogosultak (visa on arrival). A 7 napos érvényességű vízum illetéke 10, a 30 napig érvényes vízumé 25 USD. A Bali vízum egy alkalommal meghosszabbítható még 30 napra újabb 25 USD befizetésével. Az útlevélnek a tervezett beutazás napjától még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie, és szükséges a visszautazást igazoló repülőjegy is.

Magyar külképviselet

Magyar Nagykövetség Jakartában:
Jl. Rasuna Said Kav. X/3 Kuningan, Jakarta 12950
Előhívó: (00)-(62)-(21)
Telefon: 520-3459
Ügyelet: (00)-(62)-(815)-110-37-991
E-mail: mission.jkt@kum.gov.hu
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/jakarta

 

Tiszteletbeli konzulátus, Denpasarban:
Felügyelő külképviselet: Jakarta
Cím: Sanur, Bali, Jl. Bypass Ngurah Rai no 219.
Előhívó: 0062-361
Telefon: 735-233, 287-701
Ügyelet: 0062-811-389-680
E-mail: huconbali@telkom.net

Helyi idő

Jáván +6/+7 óra, Balin+7/+8 óra az eltolódás Magyarországhoz képest.
(http://www.timeanddate.com/)

Helyi valuta

Hivatalos pénznem az Indonéz rúpia (IDR)
Jelenleg 1 HUF = kb. 51 IDR (2018-as adat, www.xe.com)

De ha amerikai dollár van nálunk, valószínűleg akkor is elboldogulunk.

Telefon

Indonézia előhívószáma: 0062

A helyi telefonszolgáltatók GSM hálózatokat használnak, és van roaming szerződésük a legtöbb internacionális szolgáltatóval.

Internetkávézók megtalálhatóak a főbb városokban és üdülőhelyeken.

Elektromos áram

127/230 V, 50 Hz
Folyamatban van az átállás 230 V-ra, a főbb városokban már át is álltak, de hasznos lehet egy adapter beszerzése (Brit típusú konnektorhoz)

Egészség

Kötelező védőoltás nincs, de ajánlott a Hepatitis A és a Hepatitis B elleni oltás, és érdemes Tífusz ellen is védekezni, ha valaki a nagyobb éttermeken kívül is szeretne étkezni. Fontos, hogy legyen Paralízis és Tetanusz elleni oltásunk is.
A kórházakban és a szállodai orvosoknál is szinte minden esetben készpénzzel kell fizetni. Hiába rendelkezik az ember utasbiztosítással, azt nem fogadják el a pénz helyett. Viszont kérni kell az orvostól, kórháztól számlát, és el kell kérni az orvosi zárójelentést is (ennek neve: medical report), mert ezzel a két papírral lehet majd Magyarországon a biztosítótársaságnál kérvényezni a kifizetett összeg megtérítését.

Ivóvíz, ételek

Indonéziában a vezetékes vizet nem tanácsos fogyasztani, mert hasmenést okozhat. Legegyszerűbb palackozott ásványvizet fogyasztani, ez „Aqua” néven ismert, és minden boltban lehet kapni.

Az indonéz konyha számos egzotikus gyümölcsöt, zöldséget használ fel, az ízek harmóniáját tükrözi, és nagy gondot fordít a tálalásra. Talán azért is, mert egy indonéz mondás szerint a szerelem az ízlelésen keresztül érkezik. A rizs a több ezer szigetből álló ország alapvető tápláléka, ma ötvenmillió tonnát termelnek. A legkedveltebb termény azonban a kókuszdió. Szumátrán kedvelik a fűszeres ételeket, az édességet kevésbé. Nyugat-Jáván az ételek egyszerűbbek, nem annyira fűszerezettek, mint Közép-Jáván, ahol erősebb, csípős ízű fogásokat és sokféle édességet készítenek. Kelet-Jáván sokat adnak az ízek harmóniájára, Borneón a partvidéken a konyha nagyon hasonlít a szumátraihoz, a hegyvidéken jobban kedvelik a zöldségféléket. Bali szigetén élvezik azokat az ételeket, amelyeket tilt a mohamedán vallás. Az ott elterjedt hinduizmus engedélyezi a sertéshús fogyasztását, s a nyáron sült falatok a sziget specialitásai közé tartoznak.
Az indonéz konyha rendkívül ízletes. De nehéz olyan helyet találni, ahol kényelmes környezetben igazán jellegzetesen helyi ételt szolgálnak fel. A kis falatozókban ugyan tényleg finomakat ehetünk, csak a kevésbé dekoratív helyszín rontja el az élményt a külföldiek számára, viszont sok nyugatiaknak kialakított étteremben meg az ételek kevéssé hasonlítanak az eredetihez.
Jellemző fűszerek: chilli, kókusz, mogyoró, fokhagyma, gyömbér, sáfrány, bazsalikom, cardamon, citrom, lime, szerecsendió, bors, mogyoróhagyma, szója szósz, tamarind, kurkuma.

Bali
Számos jó étterem, és a különféle ételek széles választéka közül választhatnak az ideutazók, melynek köre évről évre bővül. A teljesen egyszerű kifőzdétől egészen a luxus éttermekig, az étkezetés minden formájával találkozhatunk. Akár 100-200,-Ft-tól egészen 30.000,-Ft-ig is költhetnek fejenként egy vacsorára, attól függően, hogy éppen egy kifőzdében, vagy egy 5*-os szálloda éttermében kívánnak fogyasztani. A helyi éttermekben az átlag árak 1000,-5000,-Ft/ fogás között mozognak fejenként. A sör ára 200,Ft-700,-Ft között változik. Minőségi borok széles skáláját kaphatják 500,-Ft-10.000,-Ft közötti áron. Általában 10 % borravalót adnak az árhoz, ahol nem, ott 5-10%-ot lehet adni, de nem kötelező. Vigyázat, a szállodák 21%-ot(10% borravalót, és 11% adót adnak a számlához). A legtöbb étterem este 10-11-ig is tart nyitva, de némely akár éjfélig, vagy hajnalig is várja vendégeit.
Akár egy bécsi szeletet, akár kínai Dim Sumot, szecsuáni kacsát, görög souvlakit, idndiai tandori csirkét, olasz lasagnát, japán sushit, mexikói tacost, spanyol paellát, vagy akár svájci sajtot kíván, Balin mindezt megtalálhatja. Mindezek mellett a gyorsétterem hálózatok ugyanúgy képviseltetik magukat itt is.

Öltözködés

Csomagoljunk könnyű, kényelmes ruhákat, lehetőleg nem szintetikus anyagokból, hanem pamutból, mert egész évben magas a páratartalom és a hőmérséklet, és lehetőleg könnyen tisztítható darabokat válasszunk.
Templomban a hölgyeknek úgynevezett sarongot kell viselniük. A bejáratnál bérelni és venni is lehet. De praktikus előre felkészülten érkezni, a hosszú ujjú felsőre nem csak itt, de a magasabban elhelyezkedő látványosságoknál is szükség lehet, hiszen itt a hűvösebb az idő, és akár egy-egy melegebb kardigán is elkélhet.
Muszlim területeken szintén érdemes szolidan öltözködni, a vállat és lábakat a hölgyeknek javasolt lefedni.

Vásárlás

Borravalót nem szokás adni, de különleges szolgáltatások esetén elvárhatják. Például, ha körbevezet valaki egy helyen, vagy cipeli a csomagunkat, vár valamit ezért. Jakartában a taxisofőrök elvárják, hogy a számlát 500 rúpiára kerekítsük fel. Szállodai portások csomagonként néhány száz rúpiára számítanak.
A mindennapi vásárláskor, piacon általában szükséges alkudozni, mivel eleve többet mondanak elsőre. Azonban legyünk óvatosak és körültekintőek.
A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek: 08:00-15:00, szombat: 08:00-12:00
Az amerikai dollárt fogadják el legszélesebb körben. Visa és American Express kártyákat a legtöbb szállodában, étteremben, és boltban elfogadnak. A 2000-esnél régebbi sorozatú dollárt azonban a könnyű hamisíthatósága miatt nem fogadják el. Sok helyen fizethetünk akár dollárral is, de a pénzváltók számos valutát elfogadnak.

Vám

A 18. életévüket betöltött utazók bevihetnek 50 szivart vagy 200 cigarettát vagy 100g dohányt az országba; maximum 1 liter alkoholt, saját felhasználásra való parfümöt; és személyenként legfeljebb 250 USD vagy családonként 1000 USD értékű ingóságot. Érkezésünkkor ellenőrizhetik, hogy milyen elektronikai felszerelések vannak nálunk.
Tilos az ország területére kínai gyógyszereket, kínai írással kinyomtatott anyagot, friss gyümölcsöt, fegyvert, töltényt, kábítószert, TV-t, rádiót vagy bármilyen kereskedelmi célra szánt árut.
Tilos valamint az ország területéről 50 000 Indonéz rúpiát meghaladó valutát kivinni.

Éghajlat

Indonézia éghajlata egyenlítői, trópusi. Az éves átlaghőmérséklet 30°C körül van.
Az országban mindössze két évszak van: esős (november-április) és száraz, hasonlóan Délkelet-Ázsia más területeihez. Az évi csapadékmennyiség nagyon magas.
Érdemes a száraz évszakban idelátogatni.
A hőmérsékletet azonban nagyban befolyásolja a tengerszint feletti magasság is, ezért előfordulhat, hogy a tengerparton tikkasztó a hőség, és a hegyek felé haladva a hőmérséklet folyamatosan csökken.

Kultúra

Az indonéz emberek kedvesek, udvariasak és megértik, hogy a nyugati kultúrák különböznek az övéktől, de örülnek, ha az ő szokásaikat is tiszteletben tartják. A vallásos szokásokat is tartsuk tiszteletben, főként a Ramadán alatt, amikor is napközben nagyon diszkréten együnk, igyunk és dohányozzunk, mert ez tilos a Muszlim kultúrában. Tapintatlannak számít bal kézzel adni vagy elfogadni valamit. Fontos a megfelelő öltözet az ima helyein, a nőknek konzervatív öltözködés javasolt. Az indonézek kevésbé mutatják ki érzelmeiket nyilvános helyeken és érdemes nekünk is tartózkodni a düh nyilvános helyen való kimutatásától vagy megszégyenítéstől, mert ezek nagyon közönségesnek számítanak erre. Jakartában törvény tiltja, hogy kéregetőknek pénzt adjanak, valamint illegális a szerencsejáték.

Biztonság

Egyre gyakoribbak a külföldiek, így a magyar állampolgárok kárára elkövetett utcai rablások és lopások is. Igyekezzünk úti okmányunkat, értékeinket a szálloda széfjében elhelyezni. Értéktárgyakat őrizetlen gépjárműben ne hagyjunk! A lopás és a rablás előfordulása zsúfolt közlekedési járműveken a leggyakoribb, ezért ha egyedül utaznak, javasoljuk a megbízható taxi-társaságok igénybevételét.
Különösen Bali szigetén kizárólag hivatalos pénzváltó helyek igénybevétele javasolt a gyakori csalások miatt. Az irreálisan magas árfolyamot kínáló, pld. szuvenír- és ruhaárusok standján működő, nem hivatalos váltóhelyeket el kell kerülni.
Indonéziában a terrorfenyegetettség mértéke számottevő, de a kormány hatékony intézkedésekre törekszik annak csökkentésére.
Biztosítás megkötése erősen javasolt.

 

Pin It on Pinterest