+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Laosz

Keresés

or more

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Sort by

Észak-Vietnam és Laosz kalandtúra

14 nap

Indulás magyar vezetővel: 2020 március
Utazás típusa: Szervezett csoportos vagy privát helyi guide-dal
Javasolt dátumok: Március-május között
Szállás: 3* hotelek

From520,000 Ft
0
View Details

Laosz – Kambodzsa utazás

16 nap

Javasolt időszak: Novembertől áprilisig
Utazás típusa: Csoportos, magyar idegenvezetéssel
Csoport létszám: max. 15 fő
Szállás: 3-4* hotelekben

568,000 Ft
0
View Details

Laosz szabadon (csak szállás és privát transzferek)

8 Nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Szervezett egyéni (Free & Easy)
Javasolt időszak: Novembertől márciusig
Indulás: Bármely időpontban
Közlekedés: Légkondicionált, privát autókkal

From185,000 Ft
0
View Details

Laosz egy hétben

8 nap

Javasolt utazási idő: November-Április
Utazás típusa: Privát, angol/német nyelvű idegenvezetéssel
Szállás: 3-4*-os hotelek

From310,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Terület: 236 800 km²
Népesség: kb. 6 700 000 fő
Népsűrűség: 25 fő/km2
Népcsoportok: lao (67%), palaung-va, thai, khmer
Államforma: köztársaság
Hivatalos nyelv: lao
Főváros: Vientiane
Nagyobb városok: Savannakhet, Pakxé, Louangphrabang
Legmagasabb pont: Phou Bia 2,817 m
Népcsoportok: lao (67%), palaung-va, thai, khmer
Vallások: buddhista (58%), törzsi vallások (34%), keresztény, muszlim

Vízum

A beutazásnak érvényes útlevél az alapfeltétele, amelynek hat hónapig érvényesnek kell lennie. A vízum beszerezhető Laosz nagykövetségein, valamint a határátkelőhelyeken, beleértve a nemzetközi repülőtereket is (Vientiane-ben a Wattay International Airport – VTE, valamint Luang Prabang – LPQ és Pakse – PKZ), a legcélszerűbb érkezéskor a reptéren megváltani.

A vízum ára a nagykövetségeken az igénylő állampolgárságától függően változó lehet, a kambodzsai határon egységesen 30 USD.

Vigyünk magunkkal egy útlevélfotót és ellenőrizzük, hogy van-e egy üres oldal az útlevelünkben. Kérheti a repülőjegyet, amellyel Laoszt elhagyjuk, illetve szállásfoglalásról is kérhetnek igazolást. Az érkezéskor kiváltott vízum 30 napra érvényes.

Magyar külképviselet

A hanoi magyar nagykövetség elérhetőségi adatai:

Embassy of the Republic of Hungary
360 Kim Ma Street
Ba Dinh District
Daeha Business Center, 12th floor
Telefon: (84.4) 771.5714/5
Fax: (84.4) 771.5716
E-mail: hungemb@hn.vnn.vn

Ho Chi Minh-városi főkonzulátusunk elérhetőségi adatai:

Consulate General of the Republic of Hungary
22 Pho Phung Khac Khoan
Ho Chi Minh City
Telefon: (84.8) 829.0130
Fax: (84.8) 829.2410
E-mail: cons.hung-hcmc@bdvn.vnd.net

Helyi idő

A budapesti időszámításhoz képest + 5/6 óra az időeltolódás.
http://timeanddate.com/

Helyi valuta

Laosz nemzeti valutája a kip (LAK). 1 HUF = kb. 30 LAK ( 2018-as adat, www.xe.com )

A nagyobb városokban egyes helyeken elfogadják a dollárt, illetve a Thai határ mellett a thai bhatot, de erre inkább ne számítsunk. Célszerű bankban dollárt váltani. Vientien-ben már több helyen van ATM automata, de vidéken egyáltalán nincsenek, amennyiben kisebb településekre megyünk, célszerű elegendő LAK-ot váltani.

Telefon

Az ország hívószáma : +856

A mobil készülékek nem működnek, sem sms-t sem telefonálást nem tudunk megoldani külföldi kártyával, csak ha helyi sim kártyát vásárolunk.

Elektromos áram

220 voltos feszültség, adapter használata szükséges.

Egészség

Laosz egészségügyi szempontból nincs a legrizikósabb országok között, de mindenképp szükséges az utazás előtti felkészülés. Fontosak az oltások, Hepatitis A és B és Tífusz ellen időben, hetekkel a tervezett indulásunk előtt oltassuk be magunkat.

Csakúgy mint szerte Ázsiában, Laoszban is kizárólag bontatlan palackozott vizet igyunk, utcán, étteremben pedig mindig a frissen sült ételeket fogyasszuk. Különösen igaz ez hal- és húsételekre. Gyümölcsöt, zöldséget lehetőleg csak meghámozva együnk.

Nagyon fontos, hogy legyen megfelelő baleset- és poggyász biztosításunk, mert nagyon magasak lehetnek a kórházi ellátás költségei.

Ivóvíz, ételek

Vietnamon kívül Laosz az egyetlen délkelet-ázsiai ország, ahol kenyeret, pontosabban baguette-et lehet kapni. Ez francia örökség a vajjal, sajttal, vörösborral együtt, igaz, ezeket az élelmiszereket kizárólag a turisták vásárolják. A helyi fogások egyébként nem túl bizalomgerjesztőek. A bundában sült csirkelábtól kezdve a főtt, szőrös-bőrös szalonnáig, az édes rizsnyáklevesig vagy a cukros levesbe mártogatott salátalevelekig mindent megesznek. Kivéve talán a kenyeret, mert arról úgy tartják, ugyanúgy megnőne tőle az orruk, mint a fehéreknek… A turistáknak azért nem kell éhezniük: a nagyobb idegenforgalmú helyeken kitűnő francia éttermek vannak.

Öltözködés

Az országban néhány hónapot kivéve vagy száraz forróság van, vagy párás forróság. Ekkor nagyon könnyed, pamut öltözék és esőkabát ajánlott.

A javasolt utazási időszakban (november és március között) az esték, éjszakák hűvösek is lehetnek, ilyenkor egy polár kabát vagy egy túra dzseki is jól jöhet.

Vásárlás

Az üzletekben szabott árak vannak, viszont a piacokon nyugodtan alkudhatunk. Laoszban érdemes vásárolni különböző textiliákat, selymeket, dísztárgyakat fából, ezüstből. A dohánytermékek is jóknak mondhatók és olcsók. A Bolaven-fennsíkon termesztett teák (zöld) és kávék (robusta és arabica is) világszínvonalúak.

Az árfekvés a fővárosban magasabb, mint az ország többi részén. Minden apró luxusért, mint a forróvíz, légkondicionáló, minőségibb étel – felárat kell fizetni, de így sem emelkednek a napi költségek 25-50 USD fölé. A helyi pénznem a kip a hivatalos fizetőeszköz, azonban a dollárt és a thaiföldi bahtot is elfogadják. A luxus éttermek kivételével a borravaló nem szokásos. A közlekedés nagyon olcsó a Luang Prabang – Vang Vieng vonalon kívül, melynek árát a turisták miatt 10 USD-re emelték. Az alkudozás mindennapi a nagyobb üzletek kivételével. A nagyobb városokban problémamentesen található internet hozzáférés. A belépésért a pagodákba csak ritka esetben kell fizetni.

Éghajlat

Laoszban három, viszonylag jól elkülönülő évszak van: a márciustól május végéig tartó forró időszak, amelyet nagyon párás, sokszor negyven fokot meghaladó hőmérséklet jellemez; a június és október közötti esős évszak, amikor „csak” 30C körüli az időjárás, de nagyon sokat esik; valamint a száraz, „hűvösebb” évszak november és március között. Ez a legkellemesebb időszak, száraz, napsütéses napok, 20-25 C fok körüli hőmérséklettel. Magasabban fekvő területeken akár 15 C fokig süllyedhet a nappali hőmérséklet, éjszakára pedig akár fagypont közeléig is süllyedhet. Mindenképp a november-március közötti időszak a legalkalmasabb az ország felkeresésére.

Történelem

Laosz már a IX. században törzsi állam volt. A Millió Elefánt Országának történelmi fővárosa, Luang Prabang az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Történelme sorozatos háborúk krónikája. Harcoltak a kínaiakkal, később a szomszédos Sziámmal, aztán a franciákkal és az amerikaiakkal is. Az ázsiai szocialista országok közül a legszegényebb – igaz viszont, hogy éhen sem hal senki. Elmaradottsága, fejletlensége ellenére sok turista utazik ebbe a mindentől távoli országba, főképp azok, akik a romlatlan, a nyugati befolyástól mentes Ázsiára kíváncsiak. Két nagyobb városuk kivételével a laosziak gyakran ugyanúgy élnek és dolgoznak, mint őseik több száz évvel ezelőtt. Az élet itt lassabban folydogál, amelyet a rohanó tempóhoz szokott európaiak vagy amerikaiak felettébb unalmasnak találnak, hacsak nem a nyugalmat és az egyszerűséget keresik.

A Mekong-folyó völgye, annak vidéke és a Khorat-fennsík (melynek jó része ma Thaiföldhöz tartozik) legalább 10000 éve lakott.

Biztonság

Az utcai bűnözés nem túl gyakori, ennek ellenére az utóbbi időben előfordultak esetek, mikor a turistákat megtámadták az elhagyatott útszakaszokon. Rizikót jelenthetnek a drogok. Tanácsos állandóan figyelni a csomagjainkra. Gyakoriak az ellenőrzések a tömegközlekedési járműveken. Az úthálózat gyengén kiépített, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés – pl. a kivilágítatlan gépjárművek miatt – fokozottan balesetveszélyes. Továbbra is problémát jelentenek a fel nem robbant lőszerek, aknák, bombák nagy mennyisége az ország egész területén, de különösen Xieng Khounag és Luang Prbang megyékben, valamint a Laosz-vietnámi határ környezetében. A Mekong-folyón Luang Prabang és a thai határ (Chiang Khong) között elterjedt, hogy gyors motoros hajók szállítják a turistákat, ez a fajta közlekedés különösen a száraz évszakban (novembertől áprilisig) balesetveszélyes. Csak olyan hajót vegyünk igénybe, amely védősisakot és mentőmellényt is biztosít.

 

Pin It on Pinterest