+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Nepál

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Jomsom Muktinath, Nepál dzsippel

12 Nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszakok: tavasz, ősz

From585,000 Ft
0
View Details

Ghorepani Poon Hill trek, Nepál

12 Nap

Szállás: 3*-os hotelek, menedékházak
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszakok: tavasz, ősz

From315,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Területe: 147 181 km²
Államforma: köztársaság
Népesség: 29 519 114 fő (2008)
Főváros: Katmandu
Hivatalos nyelv: nepáli

Vízum

A beutazás magyar állampolgárok számára vízumköteles. Nepál Magyarországon akkreditált, vízum kiadására jogosult nagykövetsége Berlinben található. A vízumkérelmet 1 példányban, 1 fényképpel kell benyújtani.

A vízum érkezéskor a reptéren, illetve a következő határ átkelőkön intézhető:
ˇ Tribhuvan International Airport, Kathmandu
ˇ Kakarvitta (Jhapa) (Eastern Part of Nepal that has border with India)
ˇ Birgunj, (Parsa) (Central Part of Nepal that has border with India)
ˇ Kodari (Sindhupalchok) (Northern Border with Tibet)
ˇ Belahiya, (Bhaieahwa) (Rupandehi, Western Part that has border with India)
ˇ Jamunaha (Nepalgunj) (Banke, Mid-western Part that has border with India)
ˇ Mohana (Dhangadhi) (Kailali, Far Western Part that has border with India)
ˇ GaddaChauki (Mahendranagar) (Kanchanpur, Far Western Part that has border with India)

Az egyszeri belépésre és 60 napos tartózkodásra jogosító, turista vízum díja jelenleg 30 USD. A kétszeri belépésre jogosító vízum díja jelenleg 85 USD.

Az útlevélnek a tervezett beutazástól számított fél évig érvényesnek kell lennie.
A vízum érvényességén túli tartózkodást elzárással vagy pénzbírsággal is büntethetik. A vízum érvényessége további 30 nappal meghosszabbítható a nepáli bevándorlási hivatalnál Kathmanduban vagy Pokharában.

DEPARTMENT OF IMMIGRATION Baneshwor, Kathmandu Nepal
Working Hours: Monday to Friday: 9.00 am. To 5.00 pm (9.00 am – 4.00 PM in winter)
Tel: 977-1- 494273, 977- 1- 495813
Fax: 977 -1- 494267

DEPARTMENT OF IMMIGRATION Pardi, Pokhara Nepal
Working Hours: Monday to Friday: 9.00 am. To 5.00 pm (9.00 am – 4.00 PM in winter)
Tel: 977-61- 21167

Amennyiben Ön a Planet Hungary-val utazik, cégünk átvállalja a nepáli vízum, illetve bármely egyéb engedély ( hegymászó engedély, Tibet-be való átutazás esetén a Tibeti belépési engedély ) intézését.

Magyar külképviselet

Magyar állampolgárok számára a kijelölt Nepáli Nagykövetség Belinben található:
Guerickestr. 27 Postal Code: D-10587 Berlin, Germany
Phone: +49-30-34359920
Fax: +49-30-34359906
Email: meberlin@t-nline.de 
Website URL: www.nepalembassy-germany.com

Helyi idő

Magyarországhoz képest +4 óra 45 perc az időeltolódás.

Helyi valuta

Nepálban a nepáli rúpia (NPR) az általánosan elfogadott fizetőeszköz, de ne csodálkozzunk, ha valahol indiai rúpiát (INR) kapunk visszajáróként. 1 NPR kb. 2,9 FT ( lásd: www.xe.com )
Nepáli rúpiát csak Nepálban tudunk váltani. Leginkább amerikai dollárt és eurót érdemes Nepálba vinni. Pénzváltóból tucatnyi működik a turistafrekventált helyeken, nem muszáj rögtön a reptéren beváltani mindet. Trekking útvonalakon viszont egy-két hely kivételével nincs pénzváltás! Külföldi valutával csupán a nagyobb hotelekben, éttermekben, boltokban lehet fizetni. Bankkártyával való fizetés egyelőre kevés helyen működik. ATM pénzkiadó Kathmanduban és Pokhara-ban találhatók. A nagyobb hotelek, éttermek, boltok a nemzetközi bankkártyákat elfogadják. USD és EUR utazási csekkek a legtöbb bankban beválthatóak. Készpénzes fizetéskor nagyon gyakran előfordul, hogy nagyobb címletű bankjegyekből (500, 1000 Rs) kisebb üzletek, árusok, taxisok nem tudnak visszaadni, ezért ilyen esetekre tartalékoljunk egy kis aprót.

Telefon

Nepál hívószáma a +977.
Utcai telefonfülkék sincsenek, de sok olyan üzlet van, ahonnan lehet ‘nyilvánosan’ telefonálni külföldre is. Néha lassan jön létre a kapcsolás Magyarországgal, de működik és nem is olyan drága (kb. 40-50 Rs/perc). Jobb színvonalú szállodákban a szobából is lehet telefonálni, ez természetesen valamivel többe kerül. Mobiltelefonálással kapcsolatban érdemes utazás előtt a szolgáltatóknál érdeklődni a roaming feltételekről.

Elektromos áram

230-240 Volt (50Hz).
Nepálban gyakoriak az áramkimaradások. Elektromos eszközeink használatához szükség lehet adapterre. Univerzális hálózati csatlakozó átalakítót érdemes az elutazás előtt itthon beszerezni valamelyik nagyobb elektronikai szaküzletben, mert a szállodákban nem mindig áll rendelkezésre.

Egészség

Nepálba nincs kötelezően előírt oltás. A Nemzetközi Oltóközpontban (1097 Bp., Gyáli u. 2-6.) 5 féle oltást ajánlanak: hepatitis A és B, tetanusz, tífusz és meningococcus okozta agyvelőgyulladás ellen. Ezeket az oltásokat a fenti címen és a megyei ÁNTSZ-eknél lehet megkapni. Az oltásokat érdemes az utazás előtt legalább 1 hónappal beadatni, hogy a kellő védettség időben kialakuljon. Egészségügyi és balesetbiztosítás kötése mindenképpen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás beszerzése, mert a kórházi számlák (nyugati-jellegű kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek, a mentőhelikopter díja repülési óránként 1500-2500 USD. Javasolt ellenőrizni, hogy a biztosítás érvényes-e túrázásra, sziklamászásra stb. Kathmandun kívül az egészségügyi ellátás gyenge, baleset esetén nehézségekbe ütközhet a mentőhelikopteres szállítás.

Ivóvíz, ételek

Tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mindig szerezzünk be palackozott vizet. Az italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet.

Nepálban sok rizst, fűszert és zöldséget fogyasztanak. Nemzeti ételek a Dal bhaat (lencse és rizs) Tarkan (fűszeres zöldség) Gurr (a sherpák étele krumpliból és rizsből) Rotis (rizs- vagy búzalisztből készült kenyérféleség) Choyla (kockára vágott fűszerezett vízibivaly húsból és rizsből álló étel).
Az alkoholfogyasztás 21 éves kortól engedélyezett.

Öltözködés

A meleg miatt elsősorban a könnyű nyári pamut holmikat ajánljuk, illetve kirándulásra, túrázásra alkalmas kényelmes sportcipőt vagy szandált. A légkondicionálás illetve a hűvösebb esték miatt célszerű egy zakót vagy blézert, könnyű pulóvert vagy kardigánt is magunkkal vinni. A hűvösebb hónapokban egy könnyű kabátra vagy széldzsekire is szükség lehet, a monszun évszakban az esőkabát feltétlenül ajánlott. Nők számára nyilvános helyeken nem javasolt a sort és ujjatlan felsőrész viselete. A Nepáli templomokba semmilyen bőrből készült tárgyat nem lehet bevinni (táska, öv, óraszíj stb.).

Vásárlás

Nepálban elsősorban a helyi kézművesek által készített különféle portékából érdemes válogatnunk. A legnépszerűbb termékek a textíliák, tibeti viseletek, kecske gyapjából készült pashmina takarók, tibeti teáskészletek, maszkok, buddhista szobrocskák.

Vám

Vámmentesen bevihető az országba 200 db cigaretta vagy 50 db szivar vagy 250 gr dohány, 1 liter alkohol, a személyes használatra szánt parfüm, úti holmi, gyógyszerek. Az útipoggyász mennyiségéről, az elektronikai termékekről az érkezéskor és távozáskor nyilatkozni kell. A 10.000 USD összeg feletti készpénzt vagy csekket az érkezéskor be kell jelenteni. Az indiai (IDR) és Nepáli (NPR) fizetőeszköz be és kivitele tilos. A 100 évnél régebbi antikvitások kivitele tilos! Fémből készült szobrok, szent képek és más hasonló jellegű tárgyakat csak a Nepáli Régészeti Hivatal engedélyével vihetők ki az országból. Department of Archaeology ( Ramshah Path, Tel: 4271504, 4271478 )

Éghajlat

Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi.

Az ország meglátogatására a tavaszi és őszi időszakok a legalkalmasabbak.

A monszun időszak Júniustól Szeptember közepéig tart.

Télen (December – Február) gyakran fagypont alá csökken a hőmérséklet, és a hidegen kívül a hegyekben gyakrabban előforduló havazással is számolnunk kell. Mindazonáltal a Himalája lábánál az alacsonyabb területeken (Terai) télen is 5-25 oC körül mozog a hőmérséklet. A magasabb területekben persze hidegebb az éghajlat.
Tavasszal (Március – Május) az alcsonyabban fekvő területeken kellemes az idő, és a magasabban fekvő országrészeken is enyhe időjárás a jellemző. Ebben az időszakban nyílnak a virágok is, köztük Nepál nemzeti virága, a rhododendron, mely a lankákat feldíszítve szemet gyönyörködtető látványt nyújt.
Nyáron (Június – Augusztus: a monszun időszak hónapjai) ezzel szemben forróságra is számíthatunk. A késő tavaszi és nyári évszakokban a hegyekben a 30 oC körüli hőmérséklet sem gyakori, sőt az alacsonyabban elterülő területeken akár 35-40 oC is lehet, ha szeretnénk elkerülni a füllesztő hőséget, érdemes másik időpontot választani az utazásra.
Ősszel (Szeptember – November) talán a legjobb Nepálba látogatni, amikor a nyári forróság már elmúlt, de még nem érkezett meg a leghidegebb időszak. A hőmésrséklet kellemes és a panorámában is háborítatlanul gyönyörködhetünk, mert rendszerint nagyon tiszta a levegő,. ezért a Nepáli ősz tökéletes a kirándulásra. Ezen felül ekkor tartják itt a legnagyobb Hindu fesztiválokat is, ezért ezt az időszakot  nevezjetjük főszezonnak az országban.

A Kathmandu-i völgyben (1 310m magasságban) nyáron 19-27oC, télen pedig 2-20 oC fok körüli a hőmérséklet.

 

Pin It on Pinterest