+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Sri Lanka

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg
Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Hírlevél

Sri Lanka röviden (4 éj)

5 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszakok: Tavasz, ősz

From114,000 Ft
0
View Details

Általános információk Sri Lankáról

 

Sri Lanka számokban:

Terület: 64 454.00 km2
Lakosság: 17 400 000 fő
Népsűrűség: 270.00 fő/km2
Nyelvek: szingaléz, tamil, angol
Népcsoportok: szingaléz (72%), tamil (20%), mór (mohamedán) (6%), egyéb (2%)
Vallások: buddhista (67%), hindu (17%), keresztény (8%), mohamedán (7%), egyéb (1%)
Nagyobb   települések: Colombo, Dehiwala-Mount Lavinia, Moratuwa, Jaffna, Kotte, Kandy, Galle.
Legmagasabb  pontok: Pidurutalagala 2524 m.

 

Vízum:

A Srí Lankára turista célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot igényelhetnek az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) a következő weboldalon:  www.eta.gov.lk/slvisa/

Az elektronikus turista vízum díja 35 USD/fő.

Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges.

 

Strandok:

Sri Lanka a napfény és a homok földje. Több mint ezer kilométer pálmafákkal övezett homokos tengerpartja az egész szigetet körbeöleli. Tengerparti üdülőhelyei elszórtan az egész ország területén találhatóak, óriási választékot nyújtva az ideutazóknak. Sri Lankán sosincs vége az üdülőszezonnak, az ország valamelyik területén mindig találunk meleg, kellemes vizű területet. Tökéletes úti cél relaxálásra és kikapcsolódásra.

 

Öltözködés:

Az éghajlat számtalan variációjával találkozhatunk Sri Lankán. Nagyon könnyű, nyári öltözet ajánlott. A buddhista templomok megtekintéséhez férfiak számára szükséges hosszú nadrág, nőknek hosszú szoknya és vállat fedő felsőruha. A körutazás alkalmával ajánlott magunkkal vinni melegebb öltözéket, mert a hegyvidékes részen akár 20 fok körüli hőmérséklet is várható. Az égető napsugarak ellen feltétlen vigyünk magunkkal magas faktorszámú napozókrémet, baseball sapkát vagy kalapot.

 

Egészség:

 Nincs kötelező oltás. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, kérjük csak a palackozott vizet fogyassza.

 

Ivóvíz, ételek:

Nemzeti italuk a méltán híres ceyloni tea és a hűsítő kókusztej.

Csapvizet, jégkockát ne fogyasszunk és lehetőség szerint vízzel kevert üdítőitalokat se. Jó minőségű palackozott vizet, üdítőket, vagy helyi sört találunk a szállodákban, boltokban. A teát sokszor forró tejjel szolgálják fel egy külön bögrében.

Nemzeti ételük a rizs és a curry. Sri Lankán több mint 15 fajta rizst termesztenek az apró, gömbölyű szeműtől a hosszú szemű Basmatin át a piros Kakukuhaalig. A curry készülhet bármilyen húsból, halból és zöldségből és természetesen a különböző fűszerek keverékéből. A vegetáriánusok is bőven tudnak válogatni a számos ízletes zöldségből és gyümölcsből készült curry közül. 

 

Helyi idő:

GMT nyári időszámításban +4 óra, téli időszámításban +5 óra

Helyi valuta:

Hivatalos pénzneme a Rupia (LKR)
1 EUR = kb. 200 Sri Lanka-i Rupia
1 rúpia = kb. 1,6 Ft (2019, www.xe.com )

A hitelkártyák közül a legelterjedtebbeket (Visa, MasterCard) a nagyobb üzletekben elfogadják, de eldugott kis boltokban erre nem lehet számítani. Pénzt váltani a szállodákban és a repülőtéren lehet.

Érkezés után érdemes mindjárt a repülőtéren pénzt váltani, ahol több bank is verseng a kegyeinkért. Szinte minden szállodában van lehetőség a pénzváltásra, de az árfolyam általában rosszabb mint a bankokban. 

Javasolt itthonról kis címletet (pl. 1 és 5 USD) is magunkkal vinni, ezzel helyi pénz hiányában az utcán is tudunk apróbb ajándéktárgyakat, üditőket vásárolni, esetleg borravalónak is adhatjuk. 3 csillagos vagy magasabb kategóriájú szállodákban, bankokban elfogadják az ismertebb dombornyomott hitelkártyákat (VISA, Mastercard, stb.).

 

Vásárlás:

Az alku elfogadott és elvárt dolog. Üzletekben is néhol, de piacon az utcai árusoknál feltétlen érdemes alkudni. Gyakran a kért összeg negyedére is le lehet alkudni az árat. Amit érdemes vásárolni: batik, fa dísztárgyak, maszkok, tea, bőrtárgyak és fűszerek.

 

Telefon:

Sri Lanka előhívószáma: 0094

 

Elektromos áram:

230 Volt, a csatlakozó hárompontos, nem európai szabvány, ezért átalakító szükséges.
https://www.power-plugs-sockets.com/hu/sri-lanka/

 

Egyéb információ:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban semmilyen hivatásos magyar képviselet nincs. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nem megoldott, illetve rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasoljuk, hogy vegyék föl a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

 

Éghajlat, Időjárás:

 Sri Lanka trópusi ország. A hőmérséklet szinte egész évben állandó 25-33 fok.

 

Történelem

Srí Lanka (korábbi nevén Ceylon) őslakos vedda törzseit az Északnyugat-Indiából érkező fejlettebb kultúrájú szingalézek igázták le az időszámításunk előtti 6. században. A 7. és 11. század között több hullámban a tamilok vándoroltak át a kontinenst Srí Lankával összekötő szigetsoron a szigetre. Önálló királyságot alapítottak, és a szingalézeket a sziget délnyugati részébe szorították. A két nép között máig tartó ellenségeskedés folyik. 

A portugálok érkezésekor a szigeten három királyság, Jaffna, Kotte és Kandy állt fenn. Az 1505 és 1658 közötti portugál, illetve az azt követő, 1802-ig tartó holland uralom csak a két part menti királyságra terjedt ki. A 18-19. század közötti angol gyarmatosítás megpecsételte a sziget további sorsát: 1802-ben brit koronagyarmattá nyilvánították. Ceylon 1948-ban a brit Nemzetközösség teljes jogú domíniuma lett, majd 1972-ben Srí Lanka néven kikiáltották a köztársaságot.

 

Kultúra

A főszezon december és február között van. Srí Lankára jellemzőek a rizs- és teaföldek, a fűszernövények, a víztározók, a fafaragás, a Buddha szobrok, templomok, a gazdag kultúra, az ősi történelmi emlékek, a számos ceyloni buddhizmusból kifejlődő építészeti és képzőművészeti emlék, mely elsősorban a három ősi szingaléz királyi városban: Sigiriyában, Anuradhapurában és Polonnaruwában látható.

 

Egyéb információk

Mindig engedélyt kell kérni, akár személyt, szent helyet, vagy a helyi kolostorok belterét akarja lefényképezni (pl. Dambullában tilos a fényképezés, máshol fizetség fejében lehetséges).

 

Biztonság

A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák.

Javasoljuk azonban, hogy egyedülálló nőként vagy kizárólag női csoportban ne utazzanak a szigetországba.

A külföldi látogatókat érintő bűnözés leggyakoribb formája a hitelkártya-visszaélés. Ennek elkerülésére célszerű készpénzzel fizetni. Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegy-kiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí Lanka-i tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.

Az általános utazási szokásoknak megfelelő elővigyázatosság szükséges értéktárgyaival kapcsolatban; Srí Lanka sem mentes a szállodai lopásoktól, ezért minden esetben ajánlott a szállodai biztonsági széf használata.

Javasoljuk biztosítás megkötését, melyet irodánkban is elintézhet.

Pin It on Pinterest