+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Thaiföld

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Thaiföld

Gaurav Marghade

Thaiföld

Gaurav Marghade

Hírlevél

Thaiföldi utazás vitorlázással

17 nap

Indulás: Bármikor
Utazás típusa: Szervezett privát
Idegenvezetés: Angolul beszélő, helyi vezetők
Szállás: 3-4*-os hotelek
Javasolt időszak: Nov.-márc.

From540,000 Ft
0
View Details

Thaiföld-Kambodzsa utazás

16 nap

Indulás: Bármikor
Utazás típusa: Szervezett privát, thai körút alatt csoportos
Idegenvezetés: Angolul beszélő, helyi vezetők
Szállás: 3-4*-os hotelek
Javasolt időszak: Nov.-márc.

From680,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

– Területe: 514 000 km2
– Államformája: királyság
– Lakóinak száma: kb. 60 millió
– Fővárosa: Bangkok
– Nagyobb városok: Chiang Mai, Chiang Rai, Sukhothai, Surat Thani
– Nyelv: thai

Vízum

Jelenleg magyar állampolgárok számára a thaiföldi, 30 napot nem meghaladó, turisztikai célú tartózkodás 2011. augusztus 11-től már nem vízumköteles.

Amennyiben az utazó nem légi határátkelőhelyen lép be Thaiföldre, csak 15 napot tartózkodhat vízummentesen az országban.

A nem turista célú, illetve a harminc napot meghaladó tartózkodáshoz továbbra is vízum szükséges, melyet állampolgáraink a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén igényelhetnek. A hatályos thai törvények szerint tartózkodási engedély hiányában külföldi állampolgárok 180 napon belül legfeljebb 90 napot tölthetnek Thaiföldön.

Magyar külképviselet

Thaiföldi magyar nagykövetség – Bangkok Cím: President Park Condominium, 20th Floor, Oak Tower, 95 Sukhumvit Soi 24, Prakhanong, Bangkok 10110 Telefon: 00-66-, (0)2-661-1150, (0)2-661-1151, (0)2-661-1152 Ügyelet: (0)2-661-1150 E-mail: huembbgk@mozart.inet.co.th

Helyi idő

A helyi idő +6 óra a budapesti téli időszámításkor. Nyáron csak +5 óra az eltérés.

Helyi valuta

A helyi pénz a Baht, a váltópénz a Satang (1 Baht=100 Satang, 1 Baht = kb. 8,5 Forint ( www.xe.com ).

A forgalomban lévő bankjegyek a következők: 1000Baht (szürke), 500Baht (lila), 100Baht (piros), 50Baht (kék), 20Baht (zöld), 10Baht (barna). Az érmék a 10, 5, és 1 Bahtos, illetve az 50 és 25 Satang.

A külföldi valuták és utazási csekkek egyszerűen beválthatók a legtöbb bankfiókban, hotelben, és pénzváltónál. A főbb hitelkártyák széles körben elfogadottak az ország egész területén. Sajnos kint a Forintot nem váltják, minthogy idehaza a thai Bath-ot sem.

Telefon

A külföldre történő hívás esetén a kódszám a 001 majd pedig az ország-hívó és a többi számjegy. Nemzetközi beszélgetést csak a kijelölt kártyás fülkékben lehet folytatni, de mivel több szolgáltató is üzemel, a kártyák csak az ugyanazon szolgáltató készülékével ellátott fülkékben használhatók. Ezért talán praktikusabb a PhoneNet, amelyet helyi hívás díjáért és egy kódszám segítségével használhatjuk külföldi telefonbeszélgetésre. Ezek a Seven-Eleven nonstop boltokban kaphatók általában. Sok helyen kínálnak olcsóbb internetes telefonhívás lehetőséget, de Magyarországra történő telefonálás esetén ez nem ajánlott. Internet: Sok helyen van lehetőség internet használatra a városokban, amelyek ára nagyon eltérő, attól függően, hogy mennyire forgalmas turisztikai övezetben vagyunk. Így a szokásos 1Baht/1perc helyett, az egyetemek, főiskolák környékén 15Baht/óráért is használhatjuk a világhálót.

Elektromos áram

Az elektromos rendszer 220Voltos. Az általunk használt elektromos eszközök Thaiföldön is használhatók, bár az aljzat eltérő alakú. Hasznos tehát, egy átalakító beszerzése utazás előtt, de helyben is többféle kapható.

Egészség

Az országba való beutazás előtt semmiféle védőoltásra nincs szükség, de egyes oltások beadása ennek ellenére ajánlott. Azt ajánljuk, hogy az oltásokról érdeklődjenek háziorvosuknál vagy a Nemzetközi Oltóközpontban (Tel: 1 / 476-1100/ 2372-es mellék, Budapest, Gyáli út 2., nyitva tartás: H-Cs 09.00 – 12.00) Az országon belüli egészségügyi ellátottság megfelel a magyarországi színvonalnak, tehát bármilyen probléma esetén nyugodtan fordulhatunk a helyi egészségügyi intézetekhez. Utazás előtt utazási biztosítás megkötése ajánlott. Thaiföld területén, főként az esős évszak után, az északi erdős területeken sok a szúnyog, ezért ajánlott megfelelő irtószert magunkkal vinni, vagy a helyszínen vásárolni.

Ivóvíz, ételek

Thaiföld egész területén kerüljük a csapvíz fogyasztását, lehetőség szerint még az elegánsabb szállodákban is. Az üzletekben sokféle palackozott víz közül válogathatunk, és javasolt, hogy mindig tartsunk magunknál legalább egy üveg vizet.
A thaiföldi konyha közel áll a kínai és az indiai konyhához, így azon kedves utasaink, akik kedvelik ezeket a fogásokat, nem csalódnak majd a thai ételekben sem. Az indiai típusú ételek a magyarországiakhoz képest jóval fűszeresebbek, ezért akik érzékenyebbek a fűszerekre, figyeljenek az elfogyasztott mennyiségre! Thaiföldön számtalan, európai embernek egzotikus csemegét próbálhatunk ki, például különböző tengeri fogásokat, számunkra ismeretlen gyümölcsöket. Az utcai árusok ugyan jó minőségű ételeket árusítanak, de lehetőség szerint kerüljük ezeket az ételeket!

Öltözködés

Könnyű, szellős pamut ruha a legmegfelelőbb. Meleg ruházat a hideg évszak idején szükséges a hegyvidékeken, vagy nemzeti parkok látogatása során. Öltöny, illetve nyakkendő néhány étteremben és klubban kötelező. Zárt ruha viselete megkívánt a kolostorokban és palotákban. Thaiföld trópusi szigetein az év legnagyobb részében az európai ember számára kifejezetten meleg az időjárás. A strandokon az erős napsütés miatt ajánlott a napszemüveg és a naptej használata.

Vásárlás

A vásárlás Thaiföld egyik fő vonzereje. Thaiföldön az árucikkek többsége sokkal olcsóbb, mint Európában. Éppen ezért az ország igen kedvelt bevásárlási célpont. Nem a vámmentes áruk, mint a fényképezőgép vagy a műszaki cikkek, hanem finom helyi kézműipari termékek szempontjából. Keresett cikkek a thai selyem és pamut, a modern és hagyományos ékszerek, a drágakövek (zafír, rubin, smaragd, gyémánt stb.), a féldrágakövek (opál, jáde, topáz, türkiz, cirkónia stb.), az ezüstneműk, a nielló termékek, az óntárgyak, a bronzáruk, a kerámiák, a különleges magas hőfokon kiégetett szeladonáruk, a bőráruk, a fafaragások, a festmények, a méretre szabott ruházati cikkek és a tehetséges thai kézművesek alkotásai.

Bangkok az egyik legversenyképesebb árakkal rendelkező város Ázsiában. A barátságos alkudozás a legtöbb üzletben és piacon kedvező árakat és jó kiszolgálást biztosít. Az alkudozás Ázsia nagy részén egy fajta életmódnak számít, és ez alól Thaiföld sem kivétel. Bár egyre kevésbé elterjedt, a látogatóknak a legtöbb esetben még mindig meg kell küzdeniük azért, hogy méltányos áron vásárolhassanak.

Vám

Behozatal Tilalom: Narkotikumok és obszcén irodalom. Korlátozás: Lőfegyvereket csak behozatali engedéllyel, dohányárut 250g-ig, cigarettát 200 szálat, alkoholt pedig 1 litert engedélyeznek bevinni az országba hivatalosan. Állatok bevitele csak oltási bizonyítvány bemutatásával történhet. Kivitel Buddha ábrázolások, illetve művészeti és antik tárgyak kivitele engedélyhez kötött, melyet a Department of Fine Arts ad ki.

Éghajlat

A trópusi klíma három elkülönülő évszakon keresztül tart Thaiföldön: a forró, márciustól májusig, az esős, júniustól szeptemberig és a hideg, októbertől februárig. Ez utóbbi jelenti a turista főszezont, mert ekkor a legkellemesebb az időjárást egy “téli” nyaraláshoz. Az évi átlaghőmérséklet 28 o C, amely Bangkokban például az áprilisi 30 o C-tól a decemberi 25 o C-ig ingadozik. Thaiföld szigetein gyakorlatilag az év egészében kitűnő időjárás várja az utazókat. A Sziámi-öböl szigetein (Koh Samui, Koh Chang) novembertől januárig előfordulhatnak felhős napok is, az Andamán-tengeri szigeteken (Phuket, Koh Lanta, Phi Phi) ugyanakkor egész évben napsütéses az idő.

Strandok

Thaiföld strandjai a világ legszebbjei között van, és mivel az ország nagy része érintetlen, nagyszerű lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, relaxációra.

Földrajz

A Thaiföldi Királyság, 514.000 km2-nyi területen, Dél-kelet Ázsia szívében fekszik, légvonalban kb. 8000 km távolságra Magyarországtól. Az ország Burmával észak-nyugaton, Laosszal észak-keleten, Kambodzsával keleten és Malajziával délen határos. Thaiföld 4 elkülönülő területre oszlik: a hegyvidéki északra, ahol a Himalája déli nyúlványai húzódnak; a termékeny központi síkságra, amelyen a világ legjobb minőségű rizse terem; az észak-keleti szárazabb fennsíkra, amelyet dél-kelet Ázsia legnagyobb folyója a Mekong határol; és a déli félszigetre, amelyet trópusi tengerpartok és csodálatos apró szigetek tarkítanak.

Népesség

Thaiföld lakossága kb. 60 millió fő, amely évről évre egyre kisebb ütemben ugyan, de nő. A thai-ok formálják az etnikai többséget, bár a terület az idők folyamán népvándorlási keresztútnak számított, aminek következtében sok kisebb népcsoport élt és él itt. Így a monok, khmerek, burmaiak, laosziak, malájok, indiaiak és a legnagyobb számban kínaiak alkotják az országban ma élő kisebbségeket. Ennek ellenére, a központosítások következtében, mind kulturálisan, mind szociálisan nagyfokú egység valósult meg az országon belül. 

Nyelvhasználat

A királyság hivatalos nyelve a thai. Az utazás során a nyelv egy-egy szavának elsajátítására szükség lehet, mivel az angol csak a főbb turisztikai övezetekben és az üzleti világban beszélt. Az általunk ügyetlenül kiejtett szóval, viszont könnyen megnyerhetjük a helyiek bizalmát. Kétnyelvű utcatáblákkal az ország legtöbb városa fel van szerelve, így térkép segítségével könnyen tájékozódhatunk. Az angolon kívül még a japánt és Bangkokban a kínait beszélik többen.

Történelem

Az ország területén már 5600 évvel ezelőtt fejlett bronzkori civilizáció virágzott, amely a legrégebbi a világon. A mon, khmer és thai népeket is magában foglaló bevándorló tömegek a Dél-Kínából eredő folyók mentén érkeztek a mai Thaiföld területére. A i.sz. 11.-12. századra a terület legnagyobb részét már a khmerek uralták, a thai népek pedig apró városállamokat alapított az 1200-as években, Lanna, Phayao és Sukhothai területén. 1238-ban két thai törzsfőnök fellázadt a khmerek ellen és megalapították az első független királyságot Sukhothaiban, amelynek jelentése: a “Boldogság hajnala”. A thai nép fokozatosan tért hódított a Chao Praya folyó mentén, elterjesztve a legfőbb thai vallási ág, a theravada buddhizmus tanait. Sukhothai az 1300-as években hanyatlásnak indult és rövidesen a déli Ayutthaya hűbérállama lett. Ayutthaya 1350-es alapításától 1767-ig Thaiföld fővárosa volt, virágzott a kultúra, a művészet, és az ország kitűnő kereskedelmi kapcsolatokat ápolt az arab, indiai, kínai és európai hatalmakkal. Ayutthayában 33 uralkodó összesen 417 évig uralkodott, egészen 1767-ig, amikor a burmai megszállók lerombolták a várost. A fővárosát elvesztő ország azonban hamar kiheverte a csapást, Taksin király néhány hónap alatt kiűzte a burmaiakat és Thon Burit tette meg az ország új fővárosává. Az 1782-ben fővárosi rangot kapott Bangkok (Vadszilvák falva) ekkor még csak egy kis falucska volt, a jelenlegi Chakri-dinasztia első királya, I. Rama alapította. Thaiföld a 18-19-20. században – ellentétben sok más szomszédos országgal – egyetlen egyszer sem került gyarmati sorba, amelyet elsősorban a Chakri dinasztia két kiemelkedő alakja, Mongkut és fia, Chulalongkorn remek diplomáciai érzékének és modernizációs törekvéseinek köszönhet az ország. Thaiföld mai nevét 1939-ben kapta, addig Sziám volt az ország hivatalos neve. Az ország ma alkotmányos monarchia, a thai királyok 1932 óta törvényhozó hatalmukat a Nemzetgyűlésen keresztül, a végrehajtó hatalmat a kormány által, míg a bírói hatalmat a törvényszéken keresztül gyakorolják.

A királyság: A thai emberek hagyományosan mély tisztelettel viseltetnek a királyi család iránt és ezért, az utazónak vigyáznia kell, hogy ezt a tiszteletet ő is megtartsa a király, királynő és a királyi család gyermekeivel szemben. A királyi családnak feltétlen tisztelet jár, amelyet minden “alattvalónak” kötelező betartania és a külföldi vendégeknek is illik tisztelettel szólniuk a királyról és családjáról. Az uralkodót övező mindennapi tisztelet mértékét jól érzékelteti, hogy például a mozifilmek előtt a közönség felállva hallgatja végig a királyi himnuszt.

Vallás

Thaiföldön a muzulmán, a keresztény, a hindu és a szikh hit mellett a lakosság legnagyobb részének a theravada buddhizmus a hivatalos vallása, amely az i.e. 3. században jelent meg először a mai Thaiföld területén. A buddhizmus ezen ága az egyén lehetőségét hangsúlyozza a nirvána elérésére, amelyet szentek vagy guruk segítsége nélkül tehet meg. A theravada buddhizmus fokozatosan terjedt el a mai Thaiföld területén, fellendülést hozott a művészetben is, és manapság már meghatározza az itt élő mindennapjait. Thaiföldön több ezer buddhista templom, kolostor és szentély található és a vallás inspiráló szerepet játszott több felbecsülhetetlen műalkotás létrejöttében. A thai buddhista családok fiúgyermekeinek 20. életévük után 5 naptól 3 hónapig terjedő időszakot kötelezően valamelyik buddhista kolostorban kell eltölteniük, amelyre rendszerint az esős évszak idején kerül sor. A kolostorok a vallási élet gyakorlása mellett nem ritkán kórházi és iskolai feladatokat is ellátnak. A turistának illendően kell felöltöznie vallási szentélyek látogatásakor. Tehát soha ne viseljünk sortot, miniszoknyát, újatlan pólót, vagy egyéb hiányos öltözéket. A kolostorok területén nem tilos a cipő viselete, de a templomokba és a szentélyekbe való belépés előtt kötelezően le kell vetni. Minden egyes Buddha ábrázolás, akár kicsi, akár nagy, lerombolt, vagy nem, szentként tisztelt. Soha ne másszanak fel rá, vagy tegyenek olyasmit, amivel tiszteletlenséget fejezhetnek ki. A buddhista szerzetesekert a nők nem érinthetik meg, illetve semmit nem adhatnak nekik saját kézből közvetlenül, csak egy közvetítőn keresztül.

Társadalmi szokások

A thai emberek nem kézfogással üdvözlik egymást találkozáskor, hanem a wai üdvözléssel, amely a mellük előtt összetett, lótuszbimbót formáló kezeket jelenti. Általában a fiatalabb üdvözli az idősebbet elsőként, és ezt az orra elé emelt wai-al is kifejezi, amit az idősebb viszonoz. A thai emberek a fejet tekintik a legmagasabb és legfontosabb testrésznek, így kerülni kell annak az érintését. A talp ezzel ellentétben állva a legalacsonyabb rendnek felel meg és ezért nagyon durva és primitív az, ha a talpat mások felé emeljük vagy fordítjuk. A cipőt már a házba lépés előtt szokás levetni Thaiföldön. Nyilvános helyen való csókolózás szintén kerülendő, mert a helyi erkölcsi szokások elítélik azt.

Kultúra

Thaiföld ezerarcú országában összeolvad a Távol-Kelet minden színe és izgalma. Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, pazarul díszített templomok, meseszerű paloták, merev arcú óriás Buddha-szobrok, csendes halászfalvak, pezsgő életű fürdőhelyek és az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropolisz, Bangkok, adnak ízelítőt az ott élők világából. Népszerűek a fővárosban a girbegurba csatornák és az évszázados hagyományaikat őrző, nomád életmódot folytató hegyi törzsek romantikus települései.

Biztonság

Thaiföldön a közbiztonság jó, de célszerű fokozottan vigyázni az értékekre, repülőjegyekre, illetve útlevelekre. Változó intenzitással – általában a téli turistaszezon idején – fordulnak elő turisták kárára elkövetett bűncselekmények (zsebtolvajlás, útlevél eltulajdonítás, bérelt járművek esetén hamis kártérítési követelés stb.) Tanácsos az útlevelet, vagy legalább annak személyi azonosító és a vízumpecsétet tartalmazó oldalairól készített fénymásolatot állandóan magunknál tartani.

 

Pin It on Pinterest