+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Tibet

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Szecsuán és Tibet magyar idegenvezetéssel

15 nap

Utazás típusa: Csoportos, magyar idegenvezetéssel
Csoport létszám: max. 15 fő
Szállás: 3-4* hotelek, kivéve az alaptáborban

From625,000 Ft
0
View Details

Tudnivalók Tibetről

Terület: 2.5 millió négyzetkilométer
Főváros: Lhásza
Népesség: 6 millió tibeti és több mint 7.5 milló kínai telepes
Vallás: 99%-ban buddhista
Nemzeti étel: tcampa (pirított árpaliszt)
Nemzeti ital: sós vajas tea
Fő állatfajok: vadon élő jak, Bharal birka, szarvas, tibeti antilop, tibeti gazella, vadszamár
Átlaghőmérséklet: 14,4°C júliusban és -4°C januárban
Főbb ásványkincsek: borax, uránérc, vasérc, krómérc, arany, stb., szinte minden értékes érc megtalálható itt nagyobb mennyiségben
Gazdaság: főként mezőgazdaság; kínai telepesek: államigazgatás, kereskedelem, szolgáltatás

Vízum

Amennyiben irodánkkal utazik a Tibeti Autonóm Területre a Kínai Köztársaság irányából, irodánk elintézi önnek a Tibeti belépési engedélyt. Amennyiben Nepálból, vagy más országból szeretne Tibetbe utazni, ennek számos feltétele van, kérjük, mindenképp vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
A belépési engedélyhez természetesen szükséges Kínai vízum.

Helyi idő

Az időeltolódás +8 óra a közép európai időhöz viszonyítva.

Helyi valuta

Kínai Jüan / Renminbi, 1 Jüan (CNY) = 10 Jiao = 100 Fen. 1 CNY=kb. 40 HUF (2018-asa adat, www.xe.com)

A bankokban lehetséges készpénzt váltani, de a kis városokban vagy a falvakban a pénzváltás nagyon körülményes, gyakran lehetetlen. Az összes általánosan használt bankkártyát elfogadják néhány luxus hotelban és étteremben, némelyek pótdíjat számláznak a kártya használatáért. Bank automatákat csak a legnagyobb városokban találunk, azonban ezek sem megbízhatóak.

Telefon

Előhívószáma a 89 (nem különbözik a kínaitól)

Elektromos áram

 220-240 V, 50 Hz.

Adapter használata mindenképpen szükséges, mert a csatlakozó eltérő a Magyarországon használatostól.

Egészség

Komolyabb szív-és érrendszeri betegségben szenvedők mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét, de irodánk által Tibetbe szervezett útjai nem igényelnek fokozott fizikai igénybevételt, átlagos fizikummal és edzettséggel bárki által teljesíthetőek.

A Tibetbe készülőknek nem árt az elsősegély csomagba hasmenés, Giardiás fertőzés és hepatitis vagy más, a fennsíkon előforduló betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket is csomagolni.

Mindenképpen javasoljuk baleset-, és poggyász biztosítás megkötését.

Ivóvíz, ételek

A tradicionális tibeti étrend főként árpából, húsból és tejtermékekből áll, a zöldségek nagyon ritkák ebben a magasságban. Az árpalisztből készülő tsampát és a vajteát mindennap fogyasztják. A piacokon viszont már megtalálhatunk zöldségeket és halat, és főként az éttermekben és hotelekben felszolgálnak kínai és nyugati ételeket is.
 

Öltözködés

Hideg éghajlatba való öltözék szükséges, mert a hőmérséklet változó lehet a nagy magasságok miatt. Észak Tibetben az emberek midig vastag kabátokat viselnek, még júliusban és augusztusban is, amik a legmelegebb hónapok Kína nagy részén.

Irodánk által ajánlott utazásokhoz különleges felszerelés nem szükséges. A túravezetők minden esetben fel vannak szerelve a tünetek kezelésére alkalmas gyógyszerekkel és oxigénpalackokkal.

Nagyon fontos az erős UV sugárzás elleni védekezés, napvédőkrém használata javasolt télen és nyáron.

Vásárlás

Érdemes még Lhasa-ban beszerezni a szükséges dolgokat, mielőtt továbbindulunk távolabbi helyekre. Vannak áruházaik is, ahol minden szükségeset megvásárolhatunk, de a Barkhor-ban, egy Lhasa-i piaci területen kevésbé mindennapi tárgyakat, különleges ékszereket, szuveníreket is beszerezhetünk. A tradicionális piacokon lehet alkudni a helyiekkel, így elég olcsón beszerezhetünk ezt-azt.

Éghajlat

 Tibet éghajlata a magasság függvényében változik. A levegő általában száraz, a napfény erős. A magasabban fekvő vidékeken hidegebb van, és a csapadék is kevés, az alacsonyabban lévő régiókban azonban kielégítő mennyiségű eső hullik, és a klíma is viszonylag meleg. Lhászában például a maximális hőmérséklet 29,4 Celsius-fok, a minimum pedig 18,8.  A távolabbi országokban élő emberek általában úgy képzelik, hogy Tibetben örök a hó és a jég. Ez nem így van; tulajdonképpen nem sokszor esik a hó, ám amikor mégis lehullik, sokáig megmarad. A felvidéken maximum 120 cm hó esik, ami semmi ahhoz képest, hogy India északi részében, Szimlában az évi hómennyiség a 300 cm-t is elérheti. Tibet déli határvidékén az átlagos hó mennyiség évi 240 cm.

Kultúra

 A tibetiek a kemény körülményeknek köszönhetően erős, alkalmazkodó emberek, de nagyon melegszívűek és vendégszeretőek is. Mindig gyorsan beinvitálják a Tibetbe utazót otthonaikba és megkínálják otthon készült ételekkel és a híres tibeti vajas teával.

 

Pin It on Pinterest