+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Tibet

Szűrők

További szűrési lehetőségek

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Peking, Xian és Tibet

15 nap

Szállás: 3-4* hotelek, az alaptáborban sátor hostel
Indulások: kb. hetente kétszer
Utazás típusa Tibetben: Csoportos, helyi idegenvezetővel
Utazás típusa Kínában: Privát

Tól től550,000 Ft
0
Részletek

Szecsuán és Tibet magyar idegenvezetéssel

15 nap

Indulás: 2020. május
Utazás típusa: Csoportos, magyar idegenvezetéssel
Csoport létszám: max. 15 fő
Szállás: 3-4* hotelek, kivéve az alaptáborban

Tól től625,000 Ft
0
Részletek

Tudnivalók Tibetről

Terület: 2.5 millió négyzetkilométer
Főváros: Lhásza
Népesség: 6 millió tibeti és több mint 7.5 milló kínai telepes
Vallás: 99%-ban buddhista
Nemzeti étel: tcampa (pirított árpaliszt)
Nemzeti ital: sós vajas tea
Fő állatfajok: vadon élő jak, Bharal birka, szarvas, tibeti antilop, tibeti gazella, vadszamár
Átlaghőmérséklet: 14,4°C júliusban és -4°C januárban
Főbb ásványkincsek: borax, uránérc, vasérc, krómérc, arany, stb., szinte minden értékes érc megtalálható itt nagyobb mennyiségben
Gazdaság: főként mezőgazdaság; kínai telepesek: államigazgatás, kereskedelem, szolgáltatás

Vízum

Amennyiben irodánkkal utazik a Tibeti Autonóm Területre a Kínai Köztársaság irányából, irodánk elintézi önnek a Tibeti belépési engedélyt. Amennyiben Nepálból, vagy más országból szeretne Tibetbe utazni, ennek számos feltétele van, kérjük, mindenképp vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.
A belépési engedélyhez természetesen szükséges Kínai vízum.

Helyi idő

Az időeltolódás +8 óra a közép európai időhöz viszonyítva.

Helyi valuta

Kínai Jüan / Renminbi, 1 Jüan (CNY) = 10 Jiao = 100 Fen. 1 CNY=kb. 40 HUF (2018-asa adat, www.xe.com)

A bankokban lehetséges készpénzt váltani, de a kis városokban vagy a falvakban a pénzváltás nagyon körülményes, gyakran lehetetlen. Az összes általánosan használt bankkártyát elfogadják néhány luxus hotelban és étteremben, némelyek pótdíjat számláznak a kártya használatáért. Bank automatákat csak a legnagyobb városokban találunk, azonban ezek sem megbízhatóak.

Telefon

Előhívószáma a 89 (nem különbözik a kínaitól)

Elektromos áram

 220-240 V, 50 Hz.

Adapter használata mindenképpen szükséges, mert a csatlakozó eltérő a Magyarországon használatostól.

Egészség

Komolyabb szív-és érrendszeri betegségben szenvedők mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét, de irodánk által Tibetbe szervezett útjai nem igényelnek fokozott fizikai igénybevételt, átlagos fizikummal és edzettséggel bárki által teljesíthetőek.

A Tibetbe készülőknek nem árt az elsősegély csomagba hasmenés, Giardiás fertőzés és hepatitis vagy más, a fennsíkon előforduló betegségek kezelésére szolgáló gyógyszereket is csomagolni.

Mindenképpen javasoljuk baleset-, és poggyász biztosítás megkötését.

Ivóvíz, ételek

A tradicionális tibeti étrend főként árpából, húsból és tejtermékekből áll, a zöldségek nagyon ritkák ebben a magasságban. Az árpalisztből készülő tsampát és a vajteát mindennap fogyasztják. A piacokon viszont már megtalálhatunk zöldségeket és halat, és főként az éttermekben és hotelekben felszolgálnak kínai és nyugati ételeket is.
 

Öltözködés

Hideg éghajlatba való öltözék szükséges, mert a hőmérséklet változó lehet a nagy magasságok miatt. Észak Tibetben az emberek midig vastag kabátokat viselnek, még júliusban és augusztusban is, amik a legmelegebb hónapok Kína nagy részén.

Irodánk által ajánlott utazásokhoz különleges felszerelés nem szükséges. A túravezetők minden esetben fel vannak szerelve a tünetek kezelésére alkalmas gyógyszerekkel és oxigénpalackokkal.

Nagyon fontos az erős UV sugárzás elleni védekezés, napvédőkrém használata javasolt télen és nyáron.

Vásárlás

Érdemes még Lhasa-ban beszerezni a szükséges dolgokat, mielőtt továbbindulunk távolabbi helyekre. Vannak áruházaik is, ahol minden szükségeset megvásárolhatunk, de a Barkhor-ban, egy Lhasa-i piaci területen kevésbé mindennapi tárgyakat, különleges ékszereket, szuveníreket is beszerezhetünk. A tradicionális piacokon lehet alkudni a helyiekkel, így elég olcsón beszerezhetünk ezt-azt.

Éghajlat

 Tibet éghajlata a magasság függvényében változik. A levegő általában száraz, a napfény erős. A magasabban fekvő vidékeken hidegebb van, és a csapadék is kevés, az alacsonyabban lévő régiókban azonban kielégítő mennyiségű eső hullik, és a klíma is viszonylag meleg. Lhászában például a maximális hőmérséklet 29,4 Celsius-fok, a minimum pedig 18,8.  A távolabbi országokban élő emberek általában úgy képzelik, hogy Tibetben örök a hó és a jég. Ez nem így van; tulajdonképpen nem sokszor esik a hó, ám amikor mégis lehullik, sokáig megmarad. A felvidéken maximum 120 cm hó esik, ami semmi ahhoz képest, hogy India északi részében, Szimlában az évi hómennyiség a 300 cm-t is elérheti. Tibet déli határvidékén az átlagos hó mennyiség évi 240 cm.

Kultúra

 A tibetiek a kemény körülményeknek köszönhetően erős, alkalmazkodó emberek, de nagyon melegszívűek és vendégszeretőek is. Mindig gyorsan beinvitálják a Tibetbe utazót otthonaikba és megkínálják otthon készült ételekkel és a híres tibeti vajas teával.

 

Pin It on Pinterest