+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Vietnám

Szűrők

További szűrési lehetőségek

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Vietnam és Angkor, tengerparti pihenéssel

14 nap

Szállás: 4-5*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol vagy német
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszak: ősztől tavaszig

Tól től410,000 Ft
0
Részletek

Vietnam kincsei helyi idegenvezetéssel

10 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Csoportos, helyi, angolul beszélő idegenvezetővel
Idegenvezetés nyelve: Angol / Német / Spanyol
Indulások: Hetente
Javasolt utazási időszak: Ősztől tavaszig

Tól től415,000 Ft
0
Részletek

Vietnám mindenestül

14 nap

Utazásra javasolt időszak: Tavasz, ősz
Utazás típusa: Szervezett egyéni, helyi idegenvezetővel
Indulás dátuma: bármikor
Idegenvezetés nyelve: angol / német / spanyol
Szállás: 3-4*-os hotelek

Tól től515,000 Ft
0
Részletek

Vietnám szabadon (csak szállás és privát transzferek)

14 nap

Indulás: Bármely időpontban
Utazás típusa: Szervezett egyéni
Utazásra javasolt időszak: November-május
Szállás: 3-4* hotelek

Tól től299,000 Ft
0
Részletek

Az ország számokban

– Területe: 329,566 négyzetkilométer
– Államformája: szocialista köztársaság
– Lakóinak száma: 81,62 millió
– Fővárosa: Hanoi
– Nagyobb városok: Hanoi, Ho Chi Minh város, Hoi An, Hue, DAlat
– Nyelv: vietnámi, kínai, francia, angol

Vízum

Magyar állampolgár a budapesti Vietnami Nagykövetségen beszerezhető vízummal és tartózkodási engedéllyel utazhat Vietnamba. A vízumkérelem benyújtásakor és annak átvételekor fordítsanak figyelmet arra, hogy a vízum a kért tartózkodási időre szóljon, mert annak meghosszabbítása Vietnamban nehézségekbe ütközik.
A vízumkérelem elbírálása általában 5 munkanapot vesz igénybe.
A vietnami határon vízumkérelem benyújtására csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetekben (pl. súlyosan beteg hozzátartozó meglátogatása) van lehetőség.

A vízum iránti kérelem benyújtásakor az alábbi okmányokat kell csatolni:
– 2 db kitöltött vízumkérő lap
– 2 db fénykép 
– útlevél (érvényes legalább a beutazás napjától számított további hat hónapig)
– kiállított repülőjegy

Az egyszeri belépésre feljogosító 30 napos túrista vízum ára 20 000 Ft
Többszöri belépés esetén 30 000 Ft
A sürgősségi felár 5 000 Ft

Amennyiben Ön velünk utazik, cégünk természetesen átvállalja a szükséges dokumentumok beszerzését és a vízum ügyintézését.
Ha csak vízumügyintézés miatt keresi fel irodánkat, 5 000 Ft ügyintézési díjat számolunk fel.

Magyar külképviselet

360 Kim Ma Street, Daeha Business Center, 12th floor.
Ba Dinh District, Hanoi VIETNAM (Hanoi – P.O.Box 18)
Telefon: (844)-771-5714, -771-5715, -771-5718
Ügyelet: Mobil: (84) 90340-9660
E-mail: hungemb@hn.vnn.vn

Vietnámból való távozásunkkor a nemzetközi repülőtereken repülőtéri adót kell fizetnünk, amely 14 dollárba, vagy ennek megfelelő Dong-ba kerül. Egyes belföldi járatok is díjkötelesek, erről kérjük, tájékozódjon irodánkban!

A kábítószerek bevitelét nagyon súlyosan büntetik, ezért még a kábítószert (is) tartalmazó gyógyszerek bevitelétől is tartózkodjunk. Idegenek megbízását ne vállaljuk csomagok továbbítására. 

Helyi idő

A budapesti időszámításhoz képest + 6 óra az időeltolódás.

Helyi valuta

Vietnámban mindenhol a nemzeti valutát, a Dong-ot használják, de a nagyobb boltokban és éttermekben az amerikai dollárt is elfogadják. 100 Dong= 1 FT ( www.xe.com ).

A Traveller csekket az engedéllyel rendelkező váltóhelyeken és a bankokban elfogadják, de a váltáshoz érvényes útlevél bemutatása szükséges.

Hanoiban és Ho Chi Minh városban néhány nemzetközi banknak vannak fiókjai, ahol 24 órás bankautomaták is üzemelnek. A Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén elsősorban.

Telefon

Vietnám hívószáma 84. Az országban a magyar mobiltelefonok nem működnek. Az utcai készülékekről, szállodákból ugyanakkor kifejezetten olcsó a telefonálás.

Elektromos áram

220 voltos feszültség, 50 Hz.
Vigyünk magunkkal egy univerzális adaptert, mert nem a Magyarországon szokásos konnektor az elterjedt.

Egészség

A Vietnámba való utazáskor hivatalosan nincs szükség oltási bizonyítványra, ez alól kivételt képeznek az egyes afrikai és dél-amerikai országból érkezők. Oltást ennek ellenére célszerű kérnünk a szakorvosoktól, elkerülendő a komolyabb fertőzéseket. Tífusz, Hepatitisz A/B és agyhártyagyulladás ellen ajánlott az oltás, ezeken felül orvosi tanácsra érdemes antibiotikumokat, széntablettát, szúnyogirtót magunkkal vinni.
A szükséges oltásokról részletes tájékoztatót a Tisztiorvosi Szolgálat bárkinek ad.

Ivóvíz, ételek

Vietnámi utazásunk során – a legtöbb ázsiai országhoz hasonlóan – tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mert súlyos fertőzéseket okozhat. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük. Az éttermekben a különböző italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet. A palackozott italok (sör, égetett szeszes italok) nyugodtan fogyaszthatók.

A vietnámi konyhaművészet a kínai és a francia konyha stílusjegyeiből áll össze, de természetesen magán viseli a tipikus vietnámi jellegzetességeket is. A vietnámi ételek általánosságban közepesen fűszeresek és a fogásokhoz sokféle szószt, fűszereket és zöldségeket szolgálnak fel. Minden vietnámi étel alapja természetesen a rizs. A vegetáriánusok is könnyen megtalálhatják a kedvükhöz való ételt Vietnámban. A húsmentes ételek rendszerint buddhista hatásra készülnek, többféle ismert vagy egzotikus zöldséggel és tofuval.

Éghajlat

 
Az ország éghajlatában trópusi és szubtrópusi hatások érvényesülnek, a kellemes éghajlatú területek az évszakok szerint váltakoznak, ennek ellenére mindig lehet találni napos, meleg vidékeket.
Az ország déli részein két évszak váltakozik, a májustól novemberig tartó nedves időszak (júniustól augusztusig esik a legerősebben). A legmelegebb időszak és ezért az utazásra legmegfelelőbb időpont február végétől májusig tart.
A központi területek partvidéki részei májustól októberig szárazabbak, itt a kicsit esősebb időszak decembertől februárig tart.
Északon, a hegyekkel övezett területeken lényegesen hűvösebb az időjárás, mint az alföldeken, itt télen akár fagypontig is csökkenhet a hőmérséklet. Északon két külön évszak dominál, a novembertől áprilisig tartó „hűvösebb” időszak, amikor nap közben kellemesen meleg és napos idő van, csupán éjszakára hűl le jelentősebben a hőmérséklet. A májustól októberig tartó forró nyár esős, párás és nagyon meleg nappalokkal jár, július és október között tájfunok is előfordulhatnak.
Összességében a novembertől áprilisig tartó időszakot javasoljuk utasainknak az utazásra, ekkor jó eséllyel kikerülhetjük az extrém meleget és a nagyon komoly esőzéseket. 

Történelem

Földrajz:
Vietnám 1600 kilométer hosszan nyúlik el az Indokínai félsziget keleti partvonalán, az ország Kambodzsával, Laosszal és Kínával határos. Az S-alakú ország nagyobb kiterjedésű területei északon és délen találhatók, az ország középső része összeszűkül, a legkeskenyebb pontján mindössze 50 km széles. Vietnám területének háromnegyedét hegyvidék borítja, közülük is a legmagasabb a 3143 méteres Mount Fansipan, a Hoang Lien Son hegységben. A Truo Son hegység, az ország gerince végighúzódik a Laosszal és Kambodzsával közös határszakaszon. A hegyek mellett számos kitűnő homokos tengerpartszakasz található az országban, ezek közül kiemelkedik az ősi város Hoi An környéki szakasz, valamint délen Phan Thiet környéke. 

Történelem:
Vietnám területén már jóval időszámításunk előttről származó fejlett bronzkori emlékeket találtak a Dong Son kultúrából. Az i. sz 1-6 századig a mai Vietnám déli része a Finan királysághoz tartozott, amely gazdag művészeti és építészeti emlékeket alkotott. A 2. század környékén a mai Danang vidékén a hindu Champa királyság került hatalomra, majd a 8. századra kiterjesztette uralmát dél felé, a mai Nha Trang környékére és közben több külső támadást sikerült leküzdenie. A 2. század folyamán a kínaiak elfoglalták a Vörös folyó deltáját és a makacs vietnámi ellenállással és ismétlődő lázadásokkal tarkított “ezeréves” uralmuk i.sz. 938-ig tartott, amikor Ngo Quyen legyőzte a kínai seregeket a Bach Dang folyónál.

A következő évszázadokban Vietnam több kínai támadást vert vissza és kiterjesztette uralmát a Vörös folyó deltájától délre is, benépesítve a Mekong Delta vidékét. A 19. század közepén, 1858-ban francia és spanyol vezetésű erők támadták Danang városát, miután néhány nyugati misszionáriust megöltek a városban. Egy évvel később elesett Saigon városa. 1867-re a franciák egész Dél-Vietnámot elfoglalták és a területet francia gyarmattá nyilvánították.

A Ho Chi Minh vezette, Vietnám függetlenségéért küzdő csapatok már a második világháború alatt és azt követően is harcoltak elvétve a francia dominancia ellen, de a függetlenség 1945-ös kikiáltása után a szórványos harcok háborúvá terebélyesedtek, amely a franciák Dien Bien Phu-i vereségével végződött 1954-ben. Az ez évi Genfi megállapodás értelmében Vietnámot két részre osztották, a kommunisták által irányított északi és az amerikai támogatást élvező, Ngo Dinh Diem által vezetett déli zónára. 1956-ban országos választásokat tartottak, de Diem – látva Ho Chi Minh várható győzelmét – visszatáncolt és megerősítette uralmát a déli területeken, amelyet a nyugati országok lelkesen támogattak.

A politikai és ideológiai szembenállás gyorsan fegyveres konfliktussá alakult, az Egyesült Államok – amely burkoltan már 1945 óta jelen volt az országban – pedig 1965-ben csapatokat küldött Vietnámba a déliek támogatására. A több éves háború után 1973-ban aláírt Párizsi Békeegyezmény azonnali tűzszünetet és az amerikai csapatok kivonását rendelte el, amellyel Ho Chi Minh győzelmét ismerték el a hódítók előtt. Saigon végül 1975. április 30-án került a kommunista erők kezére.

Az ország még alig lélegzett fel az amerikai háborúból, máris a kambodzsai határ mentén fészkelő Vörös Khmerekkel találta magát szemben. A fegyveres konfliktus egészen 1989-ig tartott, amikor is a vietnámi csapatok kivonultak Kambodzsából. Bár a Vörös Khmerekkel ezután is folytatódtak a határ menti összecsapások, a második világháború óta ez volt az első olyan időszak, hogy Vietnám nem állt hivatalosan háborúban. A hidegháború vége és a Szovjetunió összeomlása után Vietnám fokozatosan megkezdte a kapcsolatok újraépítését a nyugati hatalmakkal, és 1995-ben az Egyesült Államokkal is diplomáciai kapcsolatot létesített, amelyet 2000-ben kereskedelmi egyezmények is követtek.

A vietnámi emberek vallási és spirituális életét négy fő irányzat határozza meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység.
 

Kultúra

 

Népesség, vallás:

Az ország népességének 84 százaléka vietnámi, 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban, ezek közül legjelentősebbek a khmerek és az egykori Champa Királyság leszármazottai, a chamok. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás jelent meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. Az évszázadok során az első három irányzat népszerű kínai hiedelmekkel és helyi spirituális elemekkel keveredett, és ennek eredményeként kialakult az úgynevezett Hármas vallás, a Tam Giao, amit ma a lakosság 80 százaléka követ. A katolicizmust portugál, spanyol és francia hittérítők hozták az országba a 16- században. Ma Ázsia területén Vietnámban található a legtöbb katolikus vallású lakos (a népesség 8-10 százaléka), leszámítva a Fülöp-szigeteket. Ezek mellett megtalálható Vietnámban a hinduizmus, a kaodaizmus és az iszlám is.

Az ország hivatalos nyelve a vietnámi, de az egyes országrészek között vannak dialektusbeli különbségek. A vietnámin kívül több tucat egyéb nyelvet beszélnek az ország területén élő kisebbségek és a khmer, illetve laoszi nyelvet is beszélik egyes helyeken. A leginkább beszélt idegen nyelvek a kínai, angol, francia és orosz. A vietnámi kultúra szerves részét képezi a tradicionális selyemfestészet, a színház és táncművészet, a népzene, a kerámia- és zománcművészet, valamint a bábkészítés.

Biztonság

Vietnám a térség országai közül az egyik legbiztonságosabb a külföldi utazók számára. Az ország a gazdasági nyitást követően kiemelten figyel a turizmus fejlesztésére és az ide látogatók biztonságára. A nagyobb városokban, elsősorban Ho Chi Minh városban és kisebb részben Hanoiban ugyanakkor előfordulnak zsebtolvajok a forgalmasabb helyeken, ezekre fokozottan figyeljünk!

 

Pin It on Pinterest