+36 1 411 1882 [email protected]
+36 1 411 1882 [email protected]

Vietnám

 

 

Szűrők

További szűrési lehetőségek

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Vietnam és Angkor, tengerparti pihenéssel

14 nap

Szállás: 4-5*-os hotelek
Utazás típusa: Privát, helyi idegenvezetős
Idegenvezetés nyelve: Angol vagy német
Indulás: Bármely időpontban
Javasolt utazási időszak: ősztől tavaszig

Tól től410,000 Ft
0
Részletek

Vietnam kincsei helyi idegenvezetéssel

10 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Csoportos, helyi, angolul beszélő idegenvezetővel
Idegenvezetés nyelve: Angol / Német / Spanyol
Indulások: Hetente
Javasolt utazási időszak: Ősztől tavaszig

Tól től415,000 Ft
0
Részletek

Vietnám mindenestül

14 nap

Utazásra javasolt időszak: Tavasz, ősz
Utazás típusa: Szervezett egyéni, helyi idegenvezetővel
Indulás dátuma: bármikor
Idegenvezetés nyelve: angol / német / spanyol
Szállás: 3-4*-os hotelek

Tól től515,000 Ft
0
Részletek

Vietnám szabadon (csak szállás és privát transzferek)

14 nap

Indulás: Bármely időpontban
Utazás típusa: Szervezett egyéni
Utazásra javasolt időszak: November-május
Szállás: 3-4* hotelek

Tól től299,000 Ft
0
Részletek

Az ország számokban

– Területe: 329,566 négyzetkilométer
– Államformája: szocialista köztársaság
– Lakóinak száma: 81,62 millió
– Fővárosa: Hanoi
– Nagyobb városok: Hanoi, Ho Chi Minh város, Hoi An, Hue, DAlat
– Nyelv: vietnámi, kínai, francia, angol

Vízum

Magyar állampolgár a budapesti Vietnami Nagykövetségen beszerezhető vízummal és tartózkodási engedéllyel utazhat Vietnamba. A vízumkérelem benyújtásakor és annak átvételekor fordítsanak figyelmet arra, hogy a vízum a kért tartózkodási időre szóljon, mert annak meghosszabbítása Vietnamban nehézségekbe ütközik.
A vízumkérelem elbírálása általában 5 munkanapot vesz igénybe.
A vietnami határon vízumkérelem benyújtására csak rendkívüli méltánylást érdemlő esetekben (pl. súlyosan beteg hozzátartozó meglátogatása) van lehetőség.

A vízum iránti kérelem benyújtásakor az alábbi okmányokat kell csatolni:
– 2 db kitöltött vízumkérő lap
– 2 db fénykép 
– útlevél (érvényes legalább a beutazás napjától számított további hat hónapig)
– kiállított repülőjegy

Az egyszeri belépésre feljogosító 30 napos túrista vízum ára 20 000 Ft
Többszöri belépés esetén 30 000 Ft
A sürgősségi felár 5 000 Ft

Amennyiben Ön velünk utazik, cégünk természetesen átvállalja a szükséges dokumentumok beszerzését és a vízum ügyintézését.
Ha csak vízumügyintézés miatt keresi fel irodánkat, 5 000 Ft ügyintézési díjat számolunk fel.

Magyar külképviselet

360 Kim Ma Street, Daeha Business Center, 12th floor.
Ba Dinh District, Hanoi VIETNAM (Hanoi – P.O.Box 18)
Telefon: (844)-771-5714, -771-5715, -771-5718
Ügyelet: Mobil: (84) 90340-9660
E-mail: [email protected]

Vietnámból való távozásunkkor a nemzetközi repülőtereken repülőtéri adót kell fizetnünk, amely 14 dollárba, vagy ennek megfelelő Dong-ba kerül. Egyes belföldi járatok is díjkötelesek, erről kérjük, tájékozódjon irodánkban!

A kábítószerek bevitelét nagyon súlyosan büntetik, ezért még a kábítószert (is) tartalmazó gyógyszerek bevitelétől is tartózkodjunk. Idegenek megbízását ne vállaljuk csomagok továbbítására. 

Helyi idő

A budapesti időszámításhoz képest + 6 óra az időeltolódás.

Helyi valuta

Vietnámban mindenhol a nemzeti valutát, a Dong-ot használják, de a nagyobb boltokban és éttermekben az amerikai dollárt is elfogadják. 100 Dong= 1 FT ( www.xe.com ).

A Traveller csekket az engedéllyel rendelkező váltóhelyeken és a bankokban elfogadják, de a váltáshoz érvényes útlevél bemutatása szükséges.

Hanoiban és Ho Chi Minh városban néhány nemzetközi banknak vannak fiókjai, ahol 24 órás bankautomaták is üzemelnek. A Visa, vagy MasterCard kártyák használhatók az ország területén elsősorban.

Telefon

Vietnám hívószáma 84. Az országban a magyar mobiltelefonok nem működnek. Az utcai készülékekről, szállodákból ugyanakkor kifejezetten olcsó a telefonálás.

Elektromos áram

220 voltos feszültség, 50 Hz.
Vigyünk magunkkal egy univerzális adaptert, mert nem a Magyarországon szokásos konnektor az elterjedt.

Egészség

A Vietnámba való utazáskor hivatalosan nincs szükség oltási bizonyítványra, ez alól kivételt képeznek az egyes afrikai és dél-amerikai országból érkezők. Oltást ennek ellenére célszerű kérnünk a szakorvosoktól, elkerülendő a komolyabb fertőzéseket. Tífusz, Hepatitisz A/B és agyhártyagyulladás ellen ajánlott az oltás, ezeken felül orvosi tanácsra érdemes antibiotikumokat, széntablettát, szúnyogirtót magunkkal vinni.
A szükséges oltásokról részletes tájékoztatót a Tisztiorvosi Szolgálat bárkinek ad.

Ivóvíz, ételek

Vietnámi utazásunk során – a legtöbb ázsiai országhoz hasonlóan – tartózkodjunk a csapvíz fogyasztásától, mert súlyos fertőzéseket okozhat. A boltokban többféle jó minőségű palackozott víz kapható, legjobb, ha mindig tartunk magunknál egy-egy üveggel belőlük. Az éttermekben a különböző italokat sem tanácsos jégkockával inni, ugyanis a jeget csapvízből készítik, így a jeges italok fogyasztása is veszélyes lehet. A palackozott italok (sör, égetett szeszes italok) nyugodtan fogyaszthatók.

A vietnámi konyhaművészet a kínai és a francia konyha stílusjegyeiből áll össze, de természetesen magán viseli a tipikus vietnámi jellegzetességeket is. A vietnámi ételek általánosságban közepesen fűszeresek és a fogásokhoz sokféle szószt, fűszereket és zöldségeket szolgálnak fel. Minden vietnámi étel alapja természetesen a rizs. A vegetáriánusok is könnyen megtalálhatják a kedvükhöz való ételt Vietnámban. A húsmentes ételek rendszerint buddhista hatásra készülnek, többféle ismert vagy egzotikus zöldséggel és tofuval.

Éghajlat

 
Az ország éghajlatában trópusi és szubtrópusi hatások érvényesülnek, a kellemes éghajlatú területek az évszakok szerint váltakoznak, ennek ellenére mindig lehet találni napos, meleg vidékeket.
Az ország déli részein két évszak váltakozik, a májustól novemberig tartó nedves időszak (júniustól augusztusig esik a legerősebben). A legmelegebb időszak és ezért az utazásra legmegfelelőbb időpont február végétől májusig tart.
A központi területek partvidéki részei májustól októberig szárazabbak, itt a kicsit esősebb időszak decembertől februárig tart.
Északon, a hegyekkel övezett területeken lényegesen hűvösebb az időjárás, mint az alföldeken, itt télen akár fagypontig is csökkenhet a hőmérséklet. Északon két külön évszak dominál, a novembertől áprilisig tartó „hűvösebb” időszak, amikor nap közben kellemesen meleg és napos idő van, csupán éjszakára hűl le jelentősebben a hőmérséklet. A májustól októberig tartó forró nyár esős, párás és nagyon meleg nappalokkal jár, július és október között tájfunok is előfordulhatnak.
Összességében a novembertől áprilisig tartó időszakot javasoljuk utasainknak az utazásra, ekkor jó eséllyel kikerülhetjük az extrém meleget és a nagyon komoly esőzéseket. 

Történelem

Földrajz:
Vietnám 1600 kilométer hosszan nyúlik el az Indokínai félsziget keleti partvonalán, az ország Kambodzsával, Laosszal és Kínával határos. Az S-alakú ország nagyobb kiterjedésű területei északon és délen találhatók, az ország középső része összeszűkül, a legkeskenyebb pontján mindössze 50 km széles. Vietnám területének háromnegyedét hegyvidék borítja, közülük is a legmagasabb a 3143 méteres Mount Fansipan, a Hoang Lien Son hegységben. A Truo Son hegység, az ország gerince végighúzódik a Laosszal és Kambodzsával közös határszakaszon. A hegyek mellett számos kitűnő homokos tengerpartszakasz található az országban, ezek közül kiemelkedik az ősi város Hoi An környéki szakasz, valamint délen Phan Thiet környéke. 

Történelem:
Vietnám területén már jóval időszámításunk előttről származó fejlett bronzkori emlékeket találtak a Dong Son kultúrából. Az i. sz 1-6 századig a mai Vietnám déli része a Finan királysághoz tartozott, amely gazdag művészeti és építészeti emlékeket alkotott. A 2. század környékén a mai Danang vidékén a hindu Champa királyság került hatalomra, majd a 8. századra kiterjesztette uralmát dél felé, a mai Nha Trang környékére és közben több külső támadást sikerült leküzdenie. A 2. század folyamán a kínaiak elfoglalták a Vörös folyó deltáját és a makacs vietnámi ellenállással és ismétlődő lázadásokkal tarkított “ezeréves” uralmuk i.sz. 938-ig tartott, amikor Ngo Quyen legyőzte a kínai seregeket a Bach Dang folyónál.

A következő évszázadokban Vietnam több kínai támadást vert vissza és kiterjesztette uralmát a Vörös folyó deltájától délre is, benépesítve a Mekong Delta vidékét. A 19. század közepén, 1858-ban francia és spanyol vezetésű erők támadták Danang városát, miután néhány nyugati misszionáriust megöltek a városban. Egy évvel később elesett Saigon városa. 1867-re a franciák egész Dél-Vietnámot elfoglalták és a területet francia gyarmattá nyilvánították.

A Ho Chi Minh vezette, Vietnám függetlenségéért küzdő csapatok már a második világháború alatt és azt követően is harcoltak elvétve a francia dominancia ellen, de a függetlenség 1945-ös kikiáltása után a szórványos harcok háborúvá terebélyesedtek, amely a franciák Dien Bien Phu-i vereségével végződött 1954-ben. Az ez évi Genfi megállapodás értelmében Vietnámot két részre osztották, a kommunisták által irányított északi és az amerikai támogatást élvező, Ngo Dinh Diem által vezetett déli zónára. 1956-ban országos választásokat tartottak, de Diem – látva Ho Chi Minh várható győzelmét – visszatáncolt és megerősítette uralmát a déli területeken, amelyet a nyugati országok lelkesen támogattak.

A politikai és ideológiai szembenállás gyorsan fegyveres konfliktussá alakult, az Egyesült Államok – amely burkoltan már 1945 óta jelen volt az országban – pedig 1965-ben csapatokat küldött Vietnámba a déliek támogatására. A több éves háború után 1973-ban aláírt Párizsi Békeegyezmény azonnali tűzszünetet és az amerikai csapatok kivonását rendelte el, amellyel Ho Chi Minh győzelmét ismerték el a hódítók előtt. Saigon végül 1975. április 30-án került a kommunista erők kezére.

Az ország még alig lélegzett fel az amerikai háborúból, máris a kambodzsai határ mentén fészkelő Vörös Khmerekkel találta magát szemben. A fegyveres konfliktus egészen 1989-ig tartott, amikor is a vietnámi csapatok kivonultak Kambodzsából. Bár a Vörös Khmerekkel ezután is folytatódtak a határ menti összecsapások, a második világháború óta ez volt az első olyan időszak, hogy Vietnám nem állt hivatalosan háborúban. A hidegháború vége és a Szovjetunió összeomlása után Vietnám fokozatosan megkezdte a kapcsolatok újraépítését a nyugati hatalmakkal, és 1995-ben az Egyesült Államokkal is diplomáciai kapcsolatot létesített, amelyet 2000-ben kereskedelmi egyezmények is követtek.

A vietnámi emberek vallási és spirituális életét négy fő irányzat határozza meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység.
 

Kultúra

 

Népesség, vallás:

Az ország népességének 84 százaléka vietnámi, 2 százaléka kínai nemzetiségű. Rajtuk kívül több mint 50 kisebb nemzetiség él az országban, ezek közül legjelentősebbek a khmerek és az egykori Champa Királyság leszármazottai, a chamok. A vietnámiak spirituális életében négy nagy vallás jelent meg, a konfucionizmus, a taoizmus, a buddhizmus és a kereszténység. Az évszázadok során az első három irányzat népszerű kínai hiedelmekkel és helyi spirituális elemekkel keveredett, és ennek eredményeként kialakult az úgynevezett Hármas vallás, a Tam Giao, amit ma a lakosság 80 százaléka követ. A katolicizmust portugál, spanyol és francia hittérítők hozták az országba a 16- században. Ma Ázsia területén Vietnámban található a legtöbb katolikus vallású lakos (a népesség 8-10 százaléka), leszámítva a Fülöp-szigeteket. Ezek mellett megtalálható Vietnámban a hinduizmus, a kaodaizmus és az iszlám is.

Az ország hivatalos nyelve a vietnámi, de az egyes országrészek között vannak dialektusbeli különbségek. A vietnámin kívül több tucat egyéb nyelvet beszélnek az ország területén élő kisebbségek és a khmer, illetve laoszi nyelvet is beszélik egyes helyeken. A leginkább beszélt idegen nyelvek a kínai, angol, francia és orosz. A vietnámi kultúra szerves részét képezi a tradicionális selyemfestészet, a színház és táncművészet, a népzene, a kerámia- és zománcművészet, valamint a bábkészítés.

Biztonság

Vietnám a térség országai közül az egyik legbiztonságosabb a külföldi utazók számára. Az ország a gazdasági nyitást követően kiemelten figyel a turizmus fejlesztésére és az ide látogatók biztonságára. A nagyobb városokban, elsősorban Ho Chi Minh városban és kisebb részben Hanoiban ugyanakkor előfordulnak zsebtolvajok a forgalmasabb helyeken, ezekre fokozottan figyeljünk!

 

Pin It on Pinterest