+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com
Utazási tippek > Mikor-hová Indiában?

Mikor-hová Indiában?

India egy hatalmas, kontinensnyi ország, a Himalája vonulataival, sivatagokkal és trópusi dzsungelekkel. Ennek megfelelően nagyon fontos, hogy jól időzítsük az utazásunkat, hiszen a megfelelő időjárási viszonyok nagyban hozzájárulnak az utazás egészének komfort érzetéhez. Senki sem akar hőgutától szenvedve várost nézni, vagy olyan esőzések közepette útra kelni, amikor kétséges, hogy az autó az úton marad-e.

Az Arany háromszög és környéke

Kezdjük Delhivel és az Arany háromszöggel: ez a térség Indiában a leglátogatottabb, hiszen ez a térség Indiában a “kötelező” látnivalók helye. A legfontosabb amit tudni kell, hogy Indiában a nyár nem a mi nyári hónapjainkkal esik egybe, hanem a március közepétől június közepéig tartó időszak az ottani nyár. Erre az időszakra a hőmérséklet fokozatos, napi emelkedése jellemző. Míg március közepén meleg lesz, de elfogadható hőmérséklet, június elejére simán 40 fok felé kúszik, ami nagyon kellemetlen.

Júniusban kezdődik a monszun Indiában. Déltől halad felfelé északra, szinte napra pontosan meg tudják határozni, hogy hogyan halad felfelé a monszun, ami Közép-Indiát június közepére éri el. Ekkor nem tanácsos utazni, hiszen ellentétben sok dél-kelet ázsiai oszággal az indiai monszun nem napi 2-3 óra esőzést, hanem akár több napig tartó folyamatos zuhogó esőt jelent. Ez nem csak kellemetlenné, hanem veszélyessé is teheti az utazásunkat. Az esős időszak egészen szeptember közepéig kitarthat, amivel tulajdonképpen be is határoltuk az utazásunk ideális időpontját: kb. októbertől március elejéig menjünk.

December közepétől január közepéig akár még fázhatunk is Delhiben, de egy polár dzsekivel és egy kabáttal még így is élvezetesebb a városnézés, mint 40 fokban.

Dél-India

Ha valaki Dél-Indiába készül, a teaültetvények, dzsungelek  és hihetetlen vízi világ (Kerala lagúnái) vidékére, azoknak közvetlenül a monszun utáni időszakot javasoljuk, hiszen ekkor a legdúsabb a vegetáció. Viszont a monszun itt tovább kitart, ezért az utazásra legideálisabb időszak december közepétől március-áprilisig tart. Ekkor bőven 20-30 fokos hőmérsékletre számíthatunk, és még csak el sem ázunk.

Észak-India

A gyönyörű térség Kashmír hatalmas zöld erdeivel ejti rabul az oda látogatót, míg Ladakh kopár kőszikla hegyei – bár sokaknak furcsa lehet – szintén egészen bámulatosak. Az egész terület a Himalájához tartozik, ennek megfelelően októbertől áprilisig komoly hidegre, hóra és lezárt utakra számíthatunk, átlag utazónak ilyenkor nem ajánljuk a terület meglátogatását.

Április közepétől május végéig már mehetünk, de még mindig jól fel kell öltözni, és a hágókon bőven havas utakra számíthatunk. A viszonylag rövid nyár május közepétől július közepéig tart, ezt az időszakot és se hó-se eső időszak jellemzi, tiszta időre és kellemes hőmérséklet jellemzi. Ami az európai kánikulából menekülni szeretne, azoknak szívből ajánljuk.

A másik ideális időszak észak-indiai utazásra szeptember közepétől október közepéig tart, amikor a monszun már lecsengett, de a nagy hideg még nem érkezett meg.

Jó utat mindenkinek! 🙂

Várjuk a véleményed!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Pin It on Pinterest

Share This