+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com
Gasztronómia > Street food Ázsiában
Merjünk Ázsiában az utcán enni? Mi mindent kínálnak Délkelet-Ázsiában hurkapálcára tűzve? Honnan tudjuk, hogy érdemes megkóstolni? Attól, hogy nyakon öntik teriyaki szósszal, már ehető is? Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

Amikor Ázsiában utazunk, sokféle street food-dal, vagyis utcai étellel találkozhatunk. Ezeket utcai árusok kínálják sokszor hurkapálcán, vagy apró műanyag villával, hogy kényelmesen falatozhassunk az utcán, akár gyaloglás közben. Ezek a fogások általában nem nagyok, és nem is drágák, így érdemes lehet egyet-egyet megkóstolni. De mire figyeljünk?

1.) Ha látunk helyieket ilyet jóízűen majszolni, akkor próbáljuk ki! Általános szabály beülős helyeknél is, hogy ha csak a turistákat csalogatják, akkor jó eséllyel lesz rossz az étel, hiszen csak a helyiek térnek vissza újra, ha ízlett az étel.

2.) Út közben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nem csak az étel állapotára kell vigyázni, hanem a kezünk tisztaságára is. Sok street foodot fogunk először eltartott kisujjal rágcsálni, míg meg nem unjuk, és neki nem esünk 10 körömmel, ezért nem árt, ha használunk fertőtlenítőt vagy kezet mosunk.

3.) A gyümölcsökkel szinte nem is tévedhetünk. Míg a húsokat könnyű odaégetni, vagy mócsingosra, rágósra hagyni, addig a gyümölcsöket képtelenség elrontani. Ha érettnek néz ki, és frissnek is, nem kell tőle tartanunk.

4.) Tanuljunk meg pár ételt a helyi nyelven, vagy írjuk fel. Állat hangokat utánozni vicces lehet a piacon, de tengeri herkentyűk esetében például nem megyünk vele sokra, és zavarba is hozhatjuk az árusokat, ezért könnyebb lesz a dolgunk, ha meg tudjuk értetni magunkat – legalább pár szó erejéig.

5.) Délketet-Ázsiában és Kínában nincs könnyű dolga a vegetáriánusoknak, mert rengeteg húsételt kínálnak, és nagy is belőle a választék, de a hús típusát nem mindig tüntetik fel, a húsmentes étel pedig relatíve ritka.

6.) Az édességek nem mindig erősségeik, ezért ha túl élénkek a színek, vagy gyanús az állaga, inkább ne kísérletezzünk vele. Az édes szájúak keressenek rá a helyi édességekre előre, és keressék az egyszerű, ismerős desszerteket az utcán is mint a fagylalt vagy a karamell.

+1.) Ha pedig extrém falatokat is kipróbálnánk, ne aggódjunk egy pillanatig sem, bőven lesz lehetőségünk kibontakozni!

Várjuk a véleményed!

avatar
  Feliratkozás  
Visszajelzés

Pin It on Pinterest

Share This