+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Fiji

Szűrők

További szűrési lehetőségek

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Visszajelzések

Fiji

Gaurav Marghade

Fiji

Gaurav Marghade

Hírlevél

A Fidzsi-szigetekre szervezünk nyaralóprogramokat, kirándulásokat, felfedező körutazást, illetve hajós utazásokat is. Fidzsi több szigetén megállnak óceánjáró hajók is.

Keressen bennünket egyéni elképzeléssel vagy tippekért és részletes útitervért az info@planethungary.com címen. Köszönjük!

Hasznos tudnivalók a Fidzsi-szigetekre utazóknak

Fidzsi két nagyobb (Viti Levu, Vanua Levu) és több mint 300 kisebb szigetből áll, és mintegy 2000 kilométerre Új-Zélandtól északkeletre terül el a Csendes-óceánban.


Fidzsi számokban:

Terület: 18 270 km²
Népesség: kb. 880 000 fő
Népsűrűség:  kb. 47 fő/km²
Hivatalos neve: Fidzsi-szigeteki Köztársaság
Függetlenség: 1970.10.10.
Főváros: Suva
Szigetek száma: 322 (ebből lakott: 106)
Legmagasabb pont: Tomanivi, 1324 m
Hivatalos nyelv: angol, fidzsi, hindi
Népesség: 53% fidzsi-szigeteki, sötét bőrű melanéz őslakosság, kb. 40% indiai, 7,5% európai (fehér), kínai és polinéz.
Vallási megoszlás: 53% keresztény, 38% hindu és 8% muzulmán


Vízum:

A Fidzsi-szigetekre történő utazás során érvényes útlevél (a tervezett tartózkodástól számított legalább 6 hónap érvényességgel), vissza- illetve továbbutazásra szóló repülőjegy szükséges. Magyar állampolgárok számára a turizmus céljából történő beutazáshoz és 4 hónapot meg nem haladó tartózkodáshoz nem szükséges előzetesen vízumot igényelni. A belépésnél kapott, négyhavi tartózkodásra jogosító „látogatási engedélyt” (visitor permit) 2 hónappal lehetséges meghosszabbítani, ezt helyben a Bevándorlási Hivatalnál szükséges intézni, fizetni kell érte.

Forrás: http://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania?fidzsi-szigetek


Egészség:

A Fidzsi-szigetekre nincs kötelezően előírt oltás, de a  Nemzetközi Oltóközpont a következőket mégis ajánlja: diftéria, tetanusz, tifusz, hepatitis A és B elleni vakcina.

További info: www.oek.hu
( Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpont: 1097 Bp., Gyáli u. 2-6.)

Utazás előtt feltétlenül javasolt mindenre kiterjedő utasbiztosítást kötni. A folyóvíz az ország területén fogyasztásra alkalmatlan, kerüljük a jéggel hűtött italokat is.

Az egészségügyi intézetek megfelelők az általános egészségügyi problémák gyógyítására. Két fő kórházban: Lautoka Hospital Lautoka városában és a Colonial War Memorial Hospital Suva városában állandó segélyszolgálattal rendelkezik. Suva városában nyugati színvonalú magánklinika működik, amely a búvár balesetekre is fel van készülve. A többi kórház csupán korlátozott orvosi segélynyújtásra képes. A komoly egészségügyi eseteket Ausztráliába vagy Új-Zélandra szállítják. A kezelést készpénzben a helyszínen kell megfizetni. Ebből az okból is ajánlott az indulás előtt külföldi, Oceániára kiterjedő, teljes körű biztosítást kötni.

Tanácsolt a szúnyog csípésektől óvakodni és rovarriasztó szeret használni.


Ivóvíz, Ételek:

A folyóvíz az ország területén fogyasztásra alkalmatlan, kerüljük a jéggel hűtött italokat is.

Fidzsin számos konyha képviselteti magát, így könnyű saját ízlésünknek megfelelőt találni:  kínai és indiai ételeket szinte bárhol találunk a Fiji-stílusú halas, bárányos és disznó ételek mellett. A reptér közelében a legnagyobb a választék, itt japán vagy akár koreai konyhát is találunk.

A helyi ételek gazdagok gyümölcsben, melyeket bármely piacon megtalálhatunk, halakban, tenger gyümölcseiben és zöldségekben. Jellemző alapanyagok a kókusztej, a taro, a yamgyökér, az édes burgonya, a banán és az olajos magvak.

Pár helyi fogás:

Paulsami: sütött, citromlében és kókusztejben marinált taro levelek hússal vagy hallal töltve, hagymával vagy fokhagymával tálalva.
Kokoda: citromlében és kókusztejben marinált hal vagy más tengeri herkentyű
Vutu: olajos magvakból álló helyi keverék (általában Beqa szigetéről származnak)

Sok fogás sül kókusz tejben.

Italok:

A legnépszerűbb a víz, de nagyon gyakori a kókusztej is.

Egy helyi, kedvelt ital a yaqona (“yang-go-na”), ami “kava ” és “grog” neveken is ismert. A kava egy paprikás ízű ital, ami egy paprika növény gyökeréből készül, enyhén bódító hatású, és lezsibbasztja az ember nyelvét és száját. Óvatosan fogyasszuk!


Helyi idő
:

Az időeltolódás Magyarországhoz képest a téli időszámítás idején +12 óra, a nyári időszámítás idején +10 óra.
(http://www.timeanddate.com/)

Időzóna: UTC+12


Helyi valuta:

A helyi pénznem a fiji dollár (FJD, FJ$)
1 Fiji dollár 100 cent.

1 FJD = jelenleg kb. 133 HUF (2019, https://www.xe.com )

1 USD = kb. 2 FJD


Vásárlás:

A legtöbb helyen elfogadják az ismertebb bankkártyákat: American Express, Diners Club, MasterCard és Visa.


Telefon:

Behívószám: 679


Elektromos áram:

240 Volt, 50 HZ

Ausztrál szabványú csatlakozók, adapter szükséges!
(https://www.power-plugs-sockets.com/hu/fiji/ )


Éghajlat:

A Fidzsi-szigetek éghajlata trópusi, mely meleg és párás klímát eredményez. Legnagyobb mértékben a Csendes-óceán befolyásolja. A déli desztináció csapadékban bővelkedik, az északi területeken némiképp kevesebb esőre kell számítani. Az évi átlaghőmérséklet 23-27 °C között alakul. A legkellemesebb időjárás a márciustól novemberig tartó időszakra tehető.

A hőmérséklet egész évben hasonló, keveset ingadozik, nap közben mindig 28-31 fok körül marad (estére lehűlhet az idő). Mindazonáltal az esős évszakot érdemes elkerülni ha tehetjük, november és április között számíthatunk ugyanis viharokra.

A főszezon július és szeptember között van, ekkor száraz, napos idő várható. Időjárás szempontjából érdemes ilyenkor felkeresni a szigeteket, de számítanunk kell rá, hogy az árak is magasabbak. A május, a június és az október is kellemes lehet, kis esély van nagy esőkre.


Biztonság:

A közbiztonság egyes részeken nem megfelelő, ezért a túrák és kirándulások megszervezésénél fokozott körültekintés javasolt. A szokásos elővigyázatosságokat ne feledjük itt se (pl. legyen útlevél másolatunk, figyeljünk értékeinkre, ha tehetjük ne egyedül kiránduljunk, és inkább nappal, szervezett, előre fizetett városnézést válasszunk, stb.)

Az országban nincsen magyar helyi képviselet.

Pin It on Pinterest