+36 1 411 1882 info@planethungary.com
+36 1 411 1882 info@planethungary.com

Bhutan

Szűrők

Type Filter

Utazás típusa
Indulás időpontja
Időtartam
Az utazás jellege
Utazásra szánt összeg

Hírlevél

Ne maradjon le legújabb ajánlatainkról!

Sikkim és Bhután tájain

14 nap

Szállás: 3-4*-os hotelek
Utazás típusa: Magyar idegenvezetős
Csoportlétszám: 10-15 fő
Indulás: 2019. október 19.

From675,000 Ft
0
View Details

Egy elzárt hegyi királyság rejtelmei: Bhután

9 nap

Javasolt időszak: tavasz, ősz
Utazás típusa: Privát, helyi, angolul beszélő idegenvezetővel
Indulás: 2 főtől bármikor
Szállás: 3-4* Hotel
Ellátás: Teljes ellátás

From560,000 Ft
0
View Details

Az ország számokban

Terület: 47 000 km²
Lakosság: kb. 750 000 fő (2014-es becslés)
Népsűrűsé: kb. 18 fő/km²
Főváros: Thimphu
Városi lakosság aránya: 40%
Államforma: monarchia
Legmagasabb pontja: Gangkar Puensum: 7 570 m
Hivatalos nyelv: dzongkha

Vízum

A belépéshez érvényes útlevél és vízum szükséges. Vízumot csak a Bhutan Tourism Corporation Ltd. állítja ki, Butáni hivatalok a kérvényekkel nem foglalkoznak. Nagyon erősen korlátozott a turisták forgalma. A független utazónak a vízum szinte kizárt, utazási iroda is csak azon utazóknak állítja ki, akinek van helyi kísérője (felügyelője), mert az országban való mozgásához nélkülözhetetlen, és előre ki kell fizetni az összes szolgáltatást. 200 USD személyenként egy napra.

Helyi idő

+4 óra eltolódás Magyarországhoz képest.
(http://www.timeanddate.com/)

Helyi valuta

Hivatalos pénznem a Butáni ngultrum (BTN)
Jelenleg 1 BTN = kb. 4 HUF (2018-as adat, www.xe.com)

Telefon

Bhután előhívószáma: 975

Elektromos áram

230V, 50 Hz
Szükség lehet konverterre.

Ivóvíz, ételek

A hagyományos bhutáni ételek szinte mindig tartalmaznak chilit, legnépszerűbb ételük, a ema datse nagy, zöld chilikből készül, melyeket sajtszószban tálalnak. Bár van bőven fehér rizsük is, a bhutániak jobban szeretik a helyi, kissé dió ízű vörös változatot. A magasabb területeken a búza az alapvető élelmiszer. Számos tibeti jellegű étel is elterjedt, mint a momos és a thukpa. Népszerű a disznózsír használata is magas energiatartalma miatt – az ide látogatók legtöbbször ehetetlennek találják, mert általában avas. Bhutánban nincs mészárszék, hűtőházból is csak néhány, így még a leglelkesebb húsevők is kénytelenek lesznek itt tartózkodásuk alatt vegetáriánus ételekkel beérni.

Éghajlat

Az időjárás szeptembertől november végéig a legkellemesebb, amikor tiszta az idő és a magas hegycsúcsok is láthatók. Évszaktól függetlenül elázhatunk, de próbáljuk elkerülni a monszunt, június és augusztus között, amikor átlagosan 0,5 m eső szakad le Thimphuban, és ennek kétszerese a keleti hegyekben.
A legjobb októberben és novemberben, illetve a nagy fesztiválok idején ide látogatni.

Történelem

Az ország a régészek előtt teljesen ismeretlen: területén eddig csupán egyetlen (!) kőbaltát találtak, így a bhutáni történelemkönyvek valójában a középkorral kezdődnek, sőt a 17. század előtti világról is keveset tudunk. Mindezt tetézi, hogy minden történetet átszőnek a legendák és hiedelmek, ezért nehéz kibogozni, mi is történt valójában.

Az biztos, hogy a buddhizmus tibeti változata a középkorban honosodott meg az országban és egészen a 17. századig apró, a buddhizmus különböző irányzatait követő hercegségek tették mozaikossá ezt a területet. Az északi “nagy testvér”, Tibet, mindig is megpróbálta kiterjeszteni hatalmát Bhutánra, de valódi hatalmat soha nem gyakorolt az ország felett, pedig többször még csapatokat is küldött a függetlenségre törekvő területekre. A csetepaték közepette, 1616-ban azonban egy Tibetből elűzött vallási vezető összefogta az itt élő népeket és létrehozta Bhutánt. Kettős kormányzást hagyott maga után, azaz a világi és a vallási vezetés nem egy személy kezében összpontosult.

1907-ben a Wangchuck-dinasztia hatalomra kerülése egyet jelentett a totális egyesítéssel: egyértelművé tették az ország határait és a király ellenőrzi a papság tevékenységét is. Jelenleg is ez a rendszer van érvényben. A harmadik Wanghchuck uralkodót (1952-1972-ig vezette az országot) tekintik a modern Bhután atyjának, aki átvezette az országot a “középkorból” a 20. századba. Fia, a jelenlegi uralkodó, ezt tovább folytatja és manapság már demokratikus reformokat is életbe léptet, de ez még messze van a nyugati értelembe vett demokráciától. A Kína és India közé ékelődő ország mindkettőhöz szoros szálakkal kötődik: kulturálisan Tibethez, politikailag Indiához tartozik, olyannyira, hogy Bhután indiai védnökséget élvez. A király óvatosan bár, de egyre inkább nyit a külső világ felé is. Több mint egy tucat magán turisztikai iroda várja szolgáltatásaival az odalátogatókat. A turizmust ma is korlátozzák, igaz a szigor enyhül: 1994-ig egy évben 4000 turista léphette át a bhutáni határt, de ma már nincs ilyen korlát.

Kultúra

A lakosság 50%-a bhotija, 25%-a gurung (nepáli), 13%-a sarkopsz, 2%-a pedig egyéb népcsoportokhoz (asszami, tibeti) tartozik.

Az államvallás a vajrayana-buddhizmus. A népesség 75%-a buddhista, 19%-a hindu, 5%-a mohamedán, 1%-a egyéb vallású.

Az országban több mint 1300 buddhista kolostor található.

 

Pin It on Pinterest